≫ 

Ruska pravoslavna crkva rekla ne Carigradskoj patrijaršiji! Prekinuli sve veze nakon priznanja nezavisnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (VIDEO)

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve odlučio je da su bilo kakve dalje veze sa Konstantinopoljem nemoguće

  • 26

Ruska pravoslavna crkva odlučila je da prekine sve veze sa Carigradskom patrijaršijom, pošto je ona odobrila nezavisnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, piše rt.com.

Odluka Carigrada da ukrajinska crkva postane nezavisna naljutila Moskvu: Ovo legalizuje raskol, prešli su crvenu liniju

Sveti sinod, zakonodavni organ Ruske pravoslavne crkve odlučio je da su bilo kakve dalje veze sa Konstantinopoljem nemoguće, rekao je mitropolit Ilarion novinarima, inače portparol Ruske pravoslavne crkve najavljujući tako zapravo prekid među odnosima dve crkve.

- Odluka o potpunom prekidu veza sa Konstantinopoljskom patrijaršijom doneta je na sastanku Sinoda koji se trenutno održava u prestonici Belorusije, Minsku - rekao je Ilarion.

 

Ova odluka donesena je nekoliko dana pošto je Sinod Carigradske patrijaršije odlučio da odobri autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi tako čineći ovu crkvenu organizaciju, koja je ranije uživala široku autonomiju u okvirima Moskovske patrijaršije, potpuno nezavisnom. Potez Moskve obeležio je najveći razlaz u istoriji pravoslavne crkve od velike šizme 1054. godine, koja je podelila katoličke i pravoslavne hrišćane, jer je u pitanju prekid zajedništva između najveće postojeće pravoslavne crkve - Moskovske patrijaršije - i Carigradske patrijaršije, koja se smatra duhovnim liderom pravoslavnih hrišćana.

NADAJU SE PROMENI ODLUKE

Moskovska patrijaršija takođe navodi da se neće povinovati odlukama Carigrada kada je u pitanju status Ukrajinske pravoslavne crkve.

- Sve ove odluke su nezakonite i neobavezujuće - kaže Ilarion dodajući da Ruska pravoslavna crkva neće prihvatiti ove odluke i neće ih sprovoditi.

Istovremeno, Ruska crkva se nada da će "zdrav razum prevladati" i da će Carigrad promeniti svoju odluku. Međutim, i dalje optužuju Vaseljenskog patrijarha da je inicirao raskol.

VIDEO: Pravoslavlje puklo na pola

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    15. oktobar 2018 | 20:54

    Zalosno je sto Vartolomej kao Grk ,radi protiv svog naroda i pravoslavlja uopste.Kako se jeftino prodao jezuitskom redu.Kako je samo mogao da zaboravi septembarski progom Grka Iz Turske,gde je veliki broj grka ubijeno , grkinje silovane imovina popaljena,a on radi za kontraobavestajnu sluzbu turske.Ja mu zelim da mu dusa nikada ne nadje Mir. Pu....Sotona licno.

  • Wien

    15. oktobar 2018 | 20:27

    Tako je braco Rusi...taj papski jezuit radi sve da rasturi i razvodni pravoslavlje...daleko mu kuca ...

  • Raspucin

    15. oktobar 2018 | 21:10

    Pa dovoljno je samo procitati biografiju vaseljenskog patrijarha i sve ce vam biti jasno. Ovim sto je sada uradio i to u kakvim okolnostima slavice ga samo ukrajinci crnogorci makedonci otpadnik pravoslavlja i cist primerak jezuita i rimskog pape , vatikana koji ga je i postavio tu gde jeste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA