Novi verski skandal: Pravoslavlje je puklo na pola, a Kiril zabranio vernicima da se mole u manastirima na Svetoj gori

Ruska crkva je odobrenje Vaseljenske patrijaršije da se pokrene proces uspostavljanja autokefalne ukrajinske crkve nazvala najvećim raskolom u hrišćanstvu u poslednjih hiljadu godina

  • 24

Vernici Ruske pravoslavne crkve neće moći da se mole i da se pričeste u crkvama i manastirima na poluostrvu Atos u Grčkoj zbog raskola Ruske crkve i Vaseljenske patrijaršije, saopštio je portparol ruskog patrijarha Kirila, Aleksandar Volkov.

- Planina Atos je (administrativna) teritorija Vaseljenske patrijaršije i sve što ide uz to - rekao je Volkov za TAS S.

Ruska pravoslavna crkva rekla ne Carigradskoj patrijaršiji! Prekinuli sve veze nakon priznanja nezavisnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (VIDEO)

Ruska pravoslavna crkva saopštila je da je donela odluku da prekine sve odnose s Vaseljenskom patrijaršijom, nakon što je ona najavila da će podržati autokefalnost Ukrajinske crkve, odnosno njeno odvajanje od Moskovske patrijaršije.

Ruska pravoslavna crkva prekinula odnose sa patrijaršijom u Carigradu Foto: Profimedia

Ruski mitropolit Ilarion izjavio je juče u Minsku da Ruska crkva nema drugog izbora, sem da prekine odnose s patrijaršijom u Carigradu (Istanbulu), prenosi Rojters.

Ukrajina je prošle nedelje dobila odobrenje Vaseljenske patrijaršije da se pokrene proces uspostavljanja autokefalne ukrajinske crkve, što, kako navodi Rojters, zvanični Kijev vidi kao ključni korak u zaustavljanju Rusije u mešanje u unutrašnje poslove Ukrajine.

Ruska crkva je to nazvala najvećim raskolom u hrišćanstvu u poslednjih hiljadu godina.

VIDEO: Pravoslavlje puklo na pola

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    16. oktobar 2018 | 11:21

    OVO JE RAT PROTIV PRAVOSLAVNE RUSIJE I SRBIJE ZBOG RESURSA !!! OVO JE RAT!!!

  • Miloš

    16. oktobar 2018 | 10:54

    Ne može niko da me ubedi da prljavi zapad nije izvršio neki pritisak na ovog Vaseljenskog Patrijarha i eto raskola u Pravoslavlju.

  • Marijana Bakov

    16. oktobar 2018 | 11:48

    Pravoslavlje ne moze da pukne,to je pusta zelja zapada I satanskog vatikana,doduse I nekih komentatora ovde sa portala.Vernicima ne treba Atos da bi se molili,jer crkva je u nama samima.Nasi stubovi su jaki , tako da ni jedan uragan djavolski ne moze da je unisti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA