Sudbina nestalog novinara skupo će koštati ceo svet? Ukoliko im SAD uvedu sankcije, iz Rijada poručuju da će nafta poskupeti kao nikada do sada (FOTO) (VIDEO)

Najnovija napetost u odnosima između SAD-a i Saudijske Arabije mogla bi dodatno uzdrmati globalnu ekonomiju

  • 12

Saudijski istražni tim koji se bavi nestankom novinara Džamala Kašogija, napustio je jutros konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, nakon što je turski tužitac koji vodi istu istragu nakon devet sati rada napustio zgradu, javlja Rojters pozivajući se na svedoke.

Navodi se da su saudijski istražitelji otišli iz konzulata nakon što je turski policijski tim od oko deset ljudi izašao odatle.

Svi oni su isparili sa lica zemlje: Njihova tela nikada nisu pronađena, a nestanci do danas ostali najveće misterije sveta (FOTO)

Rojters navodi da su Turci i Saudijci pretraživali konzulat, poslednje mesto na kojem je Kašogi viđen pre nestanka 2. oktobra.

Mediji su kao poslednji informaciju objavili da je policija pronašla dokaze u konzulatu Saudijske Arabije da je nestali novinar Džamal Kašogi, tamo ubijen.

Ovo informaciju je za AP novodno potvrdio neimenovani turski zvaničnik.

Javnost traži da se razreši slučaj nestalog novinara Kašogija Foto: Tanjug/AP, Wikimedia

Saudijska Arabija sprema izveštaj u kojem će priznati da je nestali novinar ubijen tokom ispitivanja u saudijskom konzulatu u Istanbulu, saznaje "Bi-Bi-Si" (BBC) pozivajući se na dva neimenovana izvora.

"Bi-Bi-Si" prenosi da je novinar greškom ubijen tokom ispitivanja. Turski bezbednosni izvor rekao Bi-Bi-Siju da su zvaničnici došli do audio i video dokaza da je Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu.

Turski zvaničnici veruju da su Kašogija ubili saudijski agenti, dok Rijad snažno to poriče.

Turci i Saudijci su juče izvršili istragu u konzulatu Foto: Tanjug/AP

MAJK POMPEO BORAVI U RIJADU

Američki državni sekretar Majk Pompeo sastaće se u Rijadu sa saudijskim kraljem Salmanom, u jeku kontrovezi povodom sudbine saudijskog novinara Džamala Kašogija, javlja danas Bi-Bi-Si.

Potom će Pompeo posetiti Tursku gde je Kašogi poslednji put viđen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu pre dve nedelje, navodi britanski medijski servis.

SA je spremna da prizna ubistvo novinara Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je u ponedeljak da bi "otpadničke ubice" mogle da stoje iza Kašogijevog nestanka, napomenuvši da je u telefonskom razgovoru s njim saudijski kralj negirao da zna šta se s Kašogijem dogodilo.

- Upravo sam razgovarao s kraljem Saudijske Arabije koji poriče da išta zna o tome šta se moglo dogoditi ''njihovom saudijskom državljaninu''. Rekao je da blisko sarađuju s Turskom kako bi došli do odgovora. Odmah šaljem državnog sekretara da se sastane s kraljem - napisao je Tramp na Tviteru.

Majk Pompeo stigao u Saudijsku Arabiju Foto: Tanjug/AP

Kralj Salman je u ponedeljak naložio istragu o tom slučaju.

Rano jutros, turska policija je, posle celonoćne pretrage, napustila saudijski konzulat, gde je Kašogi poslednji put viđen, navodi Bi-Bi-Si.

Turskoj policiji je prvi put dozvoljeno da uđe u tu zgradu otkako je novinar nestao.

Mediji su preneli da postoji snimak ubistva novinara Foto: Tanjug/AP

Prema nepotvrđenim navodima u američkim medijima, Saudijska Arabija se sprema da prizna da je Kašogi preminuo tokom ispitivanja koje je "krenulo po zlu", a da je prvobitna namera bila da on bude otet.

U međuvremenu, arapski kanal Al-Džazira navodi, pozivajći se na kancelariju turskog javnog tužioca, da su turske vlasti pronašle dokaze koji potkrepljuju tvrdnje da je Kašogi ubijen unutar konzulata.

Konzulat SA u Istanbulu, gde je Kašogi viđen poslednji put Foto: Tanjug/AP

SANKCIJE ZBOG NESTALOG NOVINARA?

Najnovija napetost u odnosima između SAD-a i Saudijske Arabije mogla bi dodatno uzdrmati globalnu ekonomiju, pre svega povećanjem cene nafte koja bi mogla da premaši i 400 dolara za barel. Na pretnje američkog predsednika Donalda Trampa da Rijad čeka "ozbiljna kazna" ako se ispostavi da je novinar Kašogi, istaknuti kritičar saudijskih vlasti i državljanin SAD-a, ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, Saudijska Arabija je odgovorila da će uzvratiti još jačim merama.

Turki Aldhakhil, glavni menadžer saudijskog televizijskog kanala Al Arabija kazao je za Gardijan da bi Rijad, ukoliko bude suočen sa sankcijama, mogao da uvede do 30 mera protiv SAD-a, uključujući veliko smanjenje proizvodnje nafte.

Veliki broj medija je zaintersovan za ovaj slučaj Foto: Tanjug/AP

To bi moglo podići cene nafte sa sadašnjih oko 80 dolara za barel, kazao je, na više od 400 dolara. Rekordna cena nafte dosad je iznosila 147 dolara, koliko je dosegla u vreme globalne finansijske krize 2008. godine. U slučaju tako snažnog povećanja cene nafte, to bi na globalnom nivou imalo duboke posledice, navodi Gardijan, ne samo zbog poskupljenja goriva vozačima, već i zbog toga što bi rasle cene svih ostalih proizvoda koji su povezani s transportom.

Pored toga, Saudijska Arabija je drugi najveći uvoznik oružja na svetu, nakon Indije, a 61 odsto uvoza dolazi iz SAD-a. Taj trend bi se trebao i nastaviti nakon što je u Rijadu prošle godine Donald Tramp potpisao ugovore za vojnu industriju vredne 110 milijardi dolara. Sada bi Rijad jednostavno mogao da se okrene drugim izvoznicima oružja, poput Rusije i Kine.

Istraga oko nestalog novinara traje od 2. oktobra Foto: Tanjug/AP

Američke pretnje sankcijama već su u nedelju uzrokovale snažan pad cena deonica u Saudijskoj Arabiji i berzanski indeks je u jednom trenutku bio u minusu od sedam odsto. To se smatra prvim znakom teškoća u koje bi moglo zapasti najveći svetski izvoznik nafte.

Pogledajte snimke:

(Telegraf.rs/Tanjug/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    16. oktobar 2018 | 22:33

    MALO HOLIVUDA NECE SKODITI A AMERI I SAUDIJCI SU U LJUBAVI U DOLARIMA !!! KAD BI SAUDIJCI SUTRA POVUKLI DOLARE IZ AMERICKIH BANAKA ZA 2DANA AMERI BI BILI BANKROT!!

  • Toni

    16. oktobar 2018 | 20:56

    Cuj sankcije hahahaha

  • Ema

    16. oktobar 2018 | 20:49

    Kod nas je gorivo skupo kao da je 3 svetski rat

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA