Veliki naučnik poslao zastrašujuću "poruku iz groba": Obrazovanje i nauka su u velikoj opasnosti, a zato imamo Trampa i Bregzit

Poznati fizičar poručio je kako nauka tek mora da reši velike probleme sveta, koji uključuju klimatske promene, prenaseljenost, izumiranje vrsta, uništavanje šuma i zagađivanje okeana

  • 2

Stiven Hoking u poruci koju je snimio pre smrti upozorio je svet da su nauka i obrazovanje u opasnosti.

Kosmolog i naučnik poruku je snimio pre nego što je umro u martu u 76. godini, a ona je puštena u ponedeljak na predstavljanju njegove nove knjige "Kratki odgovori na velika pitanja".

Hoking je u poruci rekao da su obrazovanje i nauka "u većoj opasnosti nego ikad pre" i da se ne poštuju stručnjaci, prenosi Independent.

Tri velika naučnika zajedno u večnosti: Urna Stivena Hokinga biće položena pored Njutnove i Darvinove

U svojoj poruci naučnik je naveo da su izbor Donalda Trampa za američkog predsednika i Bregzit delovi "globalnog revolta protiv stručnjaka, što uključuje i naučnike". Poznati fizičar poručio je kako nauka tek mora da reši velike probleme sveta, koji uključuju klimatske promene, prenaseljenost, izumiranje vrsta, uništavanje šuma i zagađivanje okeana.

- Mi smo u opasnosti da postanemo kulturno izolovani i sve više udaljeni od mesta na kojem dolazi do napretka - poručio je Hoking.

On je zatim upitao "šta čeka one koji su sada mladi?"

Poručio je da nauka tek treba da reši velike probleme Foto: Tanjug/AP

- Sa sigurnošću mogu da kažem da će njihova budućnost zavisiti od nauke i tehnologije više nego kod bilo koje ranije generacije - rekao je.

Potom je u svojoj poruci zamolio mlade da "pogledaju gore u zvezde, a ne dole u svoja stopala" i da se zapitaju zbog čega postoji svemir.

- Važno je da ne odustanete. Dajte mašti na volju. Oblikujte budućnost - poručio je mladima naučnik.

Njegova ćerka Lusi bila je na promociji očeve najnovije knjige i rekla kako je bilo jako emotivno čuti njegov glas.

- Okrenula sam se jer su mi oči bile pune suza. Ponekad osećam kao da je još uvek tu jer razgovaramo o njemu, čujemo njegov glas, gledamo njegove fotografije. Onda shvatim da ga nema - rekla je ona.

Lusi je dodala kako njen otac "nikada nije voleo da bude sam".

Hoking se decenijama borio sa opakom bolešću Foto: Tanjug/AP

- Uvek je hteo da bude u centru svega - otkrila je ona.

U najnovijoj knjizi Hoking je dao odgovore na velika pitanja o širokom spektru tema - od putovanja kroz vreme do Bregzita.

Profesor Hoking je više od pet decenija živeo sa retkom progresivnom bolešću, amiotrofnom lateralnom sklerozom, koja ga je učinila paralizovanim, a komunicirao je preko računara koji generiše glas.

U junu je njegov pepeo sahranjen u Vestminsterskoj opatiji, između grobova Čarlsa Darvina i Isaka Njutna.

Video: Umro Stiven Hoking, čovek koji je predvideo budućnost

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mima

    16. oktobar 2018 | 15:02

    zaboravio je i zadrugu

  • Nikolas

    16. oktobar 2018 | 20:27

    STO SE TICE BREGZITA SMATRAM DA JE ENGLEZIMA BILO DOSTA BRISELSKE BIROKRATIJE I NAVLACENJA LUDACKE KOSULJE !!!!!! ZA OSTALO GENIJE JE BIO UPRAVU!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA