≫ 

Smrtonosnu eksploziju na fakultetu na Krimu podmetnuo student, koji se potom ubio: Najmanje 19 osoba poginulo, oko 50 povređeno (VIDEO) (FOTO)

Nacionalni komitet za borbu protiv terorizma potvrdio da je uzrok eksplozije neidentifikovana eksplozivna naprava

  • 0

U eksploziji na fakultetu u gradu Kerču na Krimu najmanje 19 osoba je poginulo, dok je oko 50 ljudi povređeno. Eksploziju je izazvala ručno napravljena eksplozivna naprava napunjena metalnim predmetima, koja je navodno bila postavljena u kafeteriji, izjavio je prvi zamenik direktora Nacionalne garde Rusije Sergej Melikov. Prema poslednjim podacima, pucnjava nije teroristički napad.

Krvava kampanja za izbore u Avganistanu: Ubijen još jedan kandidat, talibani upozorili nastavnike i studente da ne glasaju

Eksploziju na Politehničkom fakultetu u Kerču izazvao je student tog fakulteta, koji je potom izvršio samoubistvo, rekao je danas zvaničnik Sergej Aksjonov, navodeći da je broj žrtava porastao na 19.

- Osumnjičeni napadač se ubio. On je bio učenik na četvrtoj godini koledža. Njegovo telo nađeno je u biblioteci na drugom spratu - rekao je on, prenela je agencija Tas s.

Napadač je identifikovan kao Vladislav Rosljakov (18), naveo je Istražni komitet dodajući da su ga sigurnosne kamere snimile kako ulazi na koledž sa puškom i puca na studente.

Ruski istražni komitet saopštava i da je moguće da je u napadu učestvovalo više od jedne osobe i da je u toku potraga za mogućim drugim učesnicima napada, javlja agencija RIA Novosti.

Očevici kažu da je najmanje osam ambulantnih kola odmah stiglo na mesto eksplozije.

- Studenti su u panici, ni oni sami ne znaju šta se događa - rekao je za "360" jedan od svedoka nesreće.

Dekanka fakulteta Olga Grebenjikova izjavila je da je nepoznati napadač s puškom upao u školu, aktivirao eksplozivnu napravu i počeo da puca u svakog koga je video, nakon čega je pucao u sebe, prenosi Rojters.

Kako je rekla, tela stradalih učenika se nalaze svuda u školi, a među ubijenima je i osoblje škole.

Ranjeni se iznose iz zgrade nakon pucnjave Foto: Tanjug/AP

Lokalni mediji su prvo preneli da je uzrok eksplozije curenje gasa u kantini fakulteta, a da su studenti rekli kako su ranije u toku dana čuli eksploziju zbog koje su prozori na zgradi razbijeni.

Ipak, u prvim navodima iz istrage o uzroku ekspolozije, ističe se da zgrada koledža nije bila priključena na centralni sistem za grejanje.

- Objekat nije gasifikovan. Ne možemo da govorimo o činjenici da je došlo do eksplozije gasa iz centralnog sistema -  javila je tamošnja nadležna služba.

Prema prvim nezvaničnim informacija postojala je sumnja da je pre same eksplozije neko ubacio nepoznati predmet kroz prozor na prvom spratu.

Na lice mesta je stigla i antiteroristička jedinica, kao i je šef ove regije Sergej Aksjonov.

Usled ovog strašnog događaja direktoru fakulteta je pozlilo i njemu je ukazana prva pomoć, zbog problema sa srcem.

Nadležni organi su pokrenuli krivični postupak jer je Nacionalni komitet za borbu protiv terorizma potvrdio da je uzrok eksplozije u Kerču neidentifikovana eksplozivna naprava.

Nakon toga oni su preduzeli sve mere za sprečavanje novih eksplozija na ovoom fakultetu.

Povodom ovog incidenta na Krim je doleteo i ministar zdravlja Ruske Federacije, zajedno sa timom specijalista, kao i ofciri ruske službe bezbednosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA