Bregzit je vruć krompir za mnoge: Građani Velike Britanije bi na novom referendumu glasali da ostanu u EU

Vlada Velike Britanije odbacila je pozive i inicijative za održavanje drugog referenduma.

  • 1

Građani Velike Britanije bi glasali da ostanu u Evropskoj uniji kada bi im bila data šansa da glasaju na novom refernedumu, pokazalo je istraživanje Evrobarometra.

Istraživanje sprovedeno na uzorku od 1.000 ljudi u svakoj od zemalja članica pokazalo je da bi 51 odsto ispitanika u Velikoj Britaniji glasalo da ostane u EU, dok bi 34 procenata glasalo za odlazak.

Veliki naučnik poslao zastrašujuću "poruku iz groba": Obrazovanje i nauka su u velikoj opasnosti, a zato imamo Trampa i Bregzit

Ostatak ne bi glasao ili ne zna kako bi glasao, preneo je portal Politiko.

Na pitanje da li je Britanija napravila pravi izbor glasajući da napusti EU na referendumu juna 2016, 54 odsto ispitanika je odgovorilo ne, a 38 odsto za.

Britanci traže svoj put Foto: Profimedia/Barcroft Media

Širom EU dve trećine građana ili 66 procenata izjavilo je da bi glasalo da njihova zemlja ostane u EU, dok je 17 odsto izjavilo da bi glasalo da njihova zemlja ode iz evropskog bloka.

Oko 68 procenata ispitanika izjavilo je da njihova zemlja ima korist od članstva u EU, što je najveći procenat u poslednjih 25 godina.

Istraživanje je pokazalo da gotovo svi rezultati pokazuju značajnu podršku EU nakon britanskog referenduma 2016. sugerišući rastuću zabrinutost širom kontineta zbog uticaja Bregzita.

Vlada Velike Britanije odbacila je pozive i inicijative za održavanje drugog referenduma.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA