Ko je moćni vatikanski kardinal koji je osuđen za silovanje dečaka? Držao je misu u Zagrebu, a jedna fotografija ga je proganjala 26 godina (FOTO) (VIDEO)

Ovaj slučaj je šokirao Australiju, ali i čitav svet

  • 5

Ministar finansija Vatikana, australijski kardinal Džordž Pel (77) na sudu u Melburnu proglašen je krivim za seksualno zlostavljanje dvojice dečaka pre više od dve decenije, što ga čini najvišim zvaničnikom Rimokatoličke crkve koji je osuđen za takav zločin.

Porota je Pela proglasila krivim 11. decembra prošle godine nakon četvoronedeljnog suđenja, ali presuda nije objavljena do danas zbog zabrane medijskog izveštavanja sa suđenja, prenosi BBC.

Kardinal Pel je proglašen krivim za pet seksualnih prestupa počinjenih nad 13-godišnjim dečacima koji su pevali u horu katedrale Svetog Patrika u prostorijama crkve pre 22 godine. Sud je saslušao jednu od žrtava, jer je druga preminula od posledica predoziranja 2014. godine.

Pel je negirao sve optužbe i tvrdio kako je nevin, a njegovi advokati podneli su žalbu na presudu, koja bi u slučaju uspeha mogla dovesti do ponovnog suđenja.

Pel je stao u odbranu sveštenika pedofila Foto: Tanjug/AP

KO JE DŽORDŽ PEL?

Džordž Pel jedan je od najbližih papinih saradnika, ministar finansija Vatikana i najistaknutija ličnost Katoličke crkve u Australiji.

Nakon što je pre dve godine protiv njega podignuta optužnica, papa, koji se prethodno zarekao na nultu toleranciju na pedofiliju u crkvi, dao je kardinalu Pelu dozvolu da odsustvuje za vreme sudskog procesa u Australiji.

Pel je, ipak, kategorički odbacivao sve optužbe.

- Radujem se tome što ću konačno doći pred sud - rekao je novinarima u Vatikanu.

- Nevin sam, optužbe su lažne. Cela mi je ideja seksualnog zlostavljanja odvratna - kaže.

Požalio se da je tokom dvogodišnje istrage bio žrtva "nemilosrdnih napada na njegov karakter", koji su se često pojavljivali i u medijima.

Kada je australijska policija 2016. godine objavila da istražuje Pela zbog sumnje na seksualno zlostavljanje dece, papa Franjo je stao u njegovu obranu.

- To je u rukama pravosuđa i ne možete suditi pre samog pravosuđa... A kad pravosuđe kaže svoje, i ja ću reći svoje - poručio je papa medijima.

Pel je proglašen krivim da je zlostavljao dvojicu dečaka Foto: Tanjug/AP

NAJVEĆI SKANDAL VATIKANA U 2017. GODINI

Skandal oko Pela je tim veći što je ovaj kardinal pre tri godine pred australijskim državnim tužilaštvom svedočio o institucionalnom seksualnom zlostavljanju dece. Tada je priznao kako je Crkva napravila "katastrofalne" greške svojim odbijanjem da uvaži svedočanstva zlostavljane dece, premeštanjem sveštenika pedofila iz jedne parohije u drugu umesto da ih izbaci iz Crkve.

Pel je tada odbio da dođe u Australiju na svedočenje, pravdajući se bolešću. Umesto toga je svedočio iz Rima, a nedugo nakon toga otkriveno je da je i sam osumnjičen.

Ovaj zločin je zgrozio čitav svet Foto: Tanjug/AP

ODVRATNA FOTOGRAFIJA KOJA GA JE PROGONILA

No Pelova povezanost sa pedofilskim skandalima seže više od dve decenije unazad. Naime, Pel je 1993., u vreme kad je bio pomoćni biskup u Melburnu, zgrozio javnost prateći australijskog sveštenika Džeralda Ridsdejla na suđenje zbog seksualnog zlostavljanja dečaka u njegovoj parohiji.

Tada je nastala upečatljiva crno-bela fotografija koja ga je progonila punih 26 godina, a postala je još upečatljivija u svetlu današnjih događaja. Na fotografiji je Džordž Pel, tada pomoćni biskup, koji je hodao ka sudu zajedno sa sa Džeraldom Ridsdejlom, koji je kasnije postao najgori pedofilski sveštenik u Australiji nakon što je osuđen za seksualno zlostavljanje i optužbe da je napastvovao 65-oro dece, a neka su bila mlađa od četiri godine.

Odluka kardinala Pela, Vatikana, da podrži svog bivšeg cimera tog dana 1993. godine, dovela je do fotografije koja je opisuje najveću sramotu u Australiji više od dve decenije.

Fotografiju možete pogledati OVDE.

Kako je Pel sam kasnije priznao, bio je uz Ridsdejla jer su se on i njegovi nadređeni nadali da će njegova prisutnost ublažiti presudu. Pel i Ridsdejl godinama su zajedno služili u gradu Balaratu u Viktoriji.

Džerald Ridsdejl je tada priznao krivicu i osuđen je, a uskoro su i Pela mediji počeli da optužuju da je prikrivao izveštaje o seksualnom zlostavljanju od strane australijskih sveštenika - ali i da je sam zlostavljao decu.

Pel tvrdi da je nevin Foto: Tanjug/AP

ODRŽAO MISU I ZAGREBU

Pel je 2015. godine u Zagrebu vodio misu na proslavi crkvene svetkovine Majke božje od Kamenitih vrata.

Tom prilikom je susret sa njim zabeležio i Vincent Vice Džon Batarelo, koji je fotografiju sa Pelom objavio na Fejsbuku. Batarelo je istaknuti član grupe Vigilare, ali i jedan od organizatora Hoda za život.

Spomenuta grupa je u više navrata organizovala i TradFest - Festival tradicije i konzervativnih ideja, a 2016. godine jedan od gostiju je bio konzervativni kardinal Rejmond Leo Burke.

Burkea je papa Franja smenio iz Kongregacije za biskupe, a zatim ga sklonio i sa mesta vrhovnog sudije, pa mu dao tek ceremonijalnu dužnost kao zaštitnika Suverenog vojnog malteškog reda jer je Burke, kako se tada nezvanično doznalo, imao previše ekstremne poglede u vezi sa abortusom.

(Telegraf.rs/Tanjug/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raspucin

    26. februar 2019 | 13:39

    Vera vam je cudoooo, pokusavali su i kod nas da prebace pedofiliju i sl, ali tesko vam ide. Kapitalisticka vera vezana za novac, tj zlato

  • Aca

    26. februar 2019 | 20:14

    Ceo Vatikan je ovakav

  • Zile

    26. februar 2019 | 15:50

    To je tek kap u moru.Bice toga jos puno.A i vreme je da se razotkriju nedela losih ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA