SAD U STRAHU: Zaražen ebolom dva dana šetao ulicom i širio virus!

Oboleli nije pokazivao simptome zaraznih bolesti, pa mu je bolničko osoblje tada prepisalo antibiotike. Dva dana kasnije stanje mu se pogoršalo, pa je vozilom hitne pomoći dovezen u bolnicu

  • 6

Osoba kojoj su juče u Teksasu dijagnostikifikovali ebolu, zatražila je medicinsku pomoć još 26. semptembra, ali su je lekari iz hitne pomoći poslali kući. Oboleli nije pokazivao simptome zaraznih bolesti, pa mu je bolničko osoblje tada prepisalo antibiotike.

- Mislim da je trebalo da mu postavi više pitanja, jer ebola često započinje sa simptomima sličnim običnom gripu - izjavio je ugledni epidemiolog dr. Stiven Mors. - Ne možete na prvi pogled utvrditi da je u pitanju ebola sve dok se bolest ne rasplamsa.

Dva dana kasnije stanje mu se pogoršalo pa je vozilom hitne pomoći dovezen u bolnicu u Dalasu. Tek tamo su ga lekari pitali da li je putovao i saznali za njegov povratak iz Liberije 20. septembra, što ih je navelo da posumnjaju na ebolu.

Nakon što mu je juče ebola i zvanično potvrđena, pacijent je smešten na posebni, izolovani deo intenzivne nege, a lekari ga posmatraju podeljeni staklenim zidom.

Svi oni koji su bili u bliskom kontaktu s obolelim poslednjih nedelju dana, otkad su se simptomi pojavilii, u opasnosti su od zaraze i biće pomno nadzirani.

- Pratićemo sve osobe s kojima je bio u kontaktu, nadziraćemo ih i pratiti njihovo zdravstveno stanje - objasnio je doktor Edvard Gudman iz bolnice u Dalasu.

Putnici iz aviona kojim se pacijent vratio iz Liberije nisu u opasnosti pošto rizik od zaraze postoji tek kad se pojave prvi simptomi bolesti.

Osoblje bolnice u Dalasu dobro je pripremljeno za tretiranje ebole.

Gradonačelnik Dalasa je rekao da se i ekipa koja je dovezla obolelog u bolnicu, kao i ambulantno vozilo nalaze u karantinu, kao i da se strogo prati protokol određen za ovakve slučajeve.

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA