UŽAS U HRVATSKOJ: Lopovi oskrnavili spomenik zaklanim Srbima, pokrali bronzane ploče!

Lopovi su pokušali da ukradu i zvono iz pravoslavne crkve, ali im je ono ispalo, i jedan od komšija je čuo buku

Nakon što su još 13. septembra "lovci" na sekundarne sirovine u Veljunu na Kordunu nedaleko Slunja oskrnavili spomenik i opustošili spomen kosturnicu žrtvama ustaškog pokolja iz 1941. godine ukravši 13 bronzanih ploča s ispisanim imenima ubijenih Srba, novi napad, koji je više ličio na pljačku banke, nego na krađu sekundarnih sirovina na istoj se lokaciji dogodio proteklog vikenda. Policija o ovim događajima nije izveštavala svojim saopštenjima, a javnost su o svemu izvestili pripadnici srpske nacionalne manjine.

 

- Nakon što su lopovi poskidali ploče, položili su ih uz put gde je ih trebalo da ih pokupe kombijem, a pokušali su nakon toga da skinu i zvona iz obližnje pravoslavne crkve. Bronzana zvona teška oko 200 kilograma bila su im verovatno preveliki zalogaj, pa im je jedno ispalo, a tom prilikom je pokidana ograda oko crkve. Komšija je čuo buku, video šta se događa, pa je počeo da galami. Lopovi su seli u kombi i počeli da beže, ali su se usput prevrnuli, a onda su s mesta događaja pobegli pešice - ispričao je Rade Kosanović iz SNV-a.

 

U žurbi su nespretni lopovi zaboravili i da "počiste" kombi od dokaza, pa su tako ostavili jedan novčanik s dokumentima vlasnika, navodno i pištolj, pa čak i priznanicu od prodaje sekundarnih sirovina, prenosi Jutarnji.hr.

 

 

Iako bi pronađena priznanica trebalo dovoljno da govori o motivima lopova, karlovački dožupan iz redova srpske nacionalne manjine Siniša Ljubojević (SDSS) smatra da ovaj događaj ima veze i sa šovinizmom, kao i sa nacionalnom netrpeljivošću.

 

- Lopovi valjda misle da mogu da bez problema ukradu,  da uriniraju ili  da unište nešto što ima veze sa Srbima, jer za to neće odgovarati - rekao je Ljubojević.

 

Njegov kolega Kosanović smatra da je vreme da prestanu da ćute i da o svemu obaveste Evropsku uniju.

 

 

- Ovo nije puka slučajnost već je organizovano i pod nečijim je patronatom. Čijim, to ne znamo, ali očigledno je sa ciljem da se zatre postojanje Srba na ovim prostorima. Ćuteli smo do sada, pa su nas valjda shvatali kao neinteligentne ili retardirane. Došle su na red crkve, što će biti sledeće - miniranje srpskih kuća - kaže on.

 

U posljednjih petnaestak godina ovaj spomenik uništavan je sedam puta, a prvi put i pravoslavna crkva.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Osvetini sv.Jovana

    2. oktobar 2014 | 13:09

    Ako neko misli da su ovo uradili ko slucajno oni sto skupljaju sek sirovine onda je u velikoj zabludi.Sve ove stvari se financiraju iz zloglasne fasisticke stranke HDZ.Budite sigurni.Skin hedsi hrvatske imaju sva Srpska imena i adrese Srba koji zive u Hrvatskoj i po potrebi i naredjenju Hosovih ustasa oni su spremni otici i uraditi zlocin .zato ne sumnjajte da je ovo djelo nekih slucajnih lopovcica...nista se u hrvatskoj ne desava slucajno...

  • dr dabic

    2. oktobar 2014 | 15:07

    Ovako braco stvari stoje hrvati pljackalju svu imovinu gde srba nema koriste njihove pasnjake oranice vocnjake stanove a pupovac je placen da cuti pozivam dr stanimirovica da stane n'a celo zaklanog naroda njemu ljudi veruju crkva nas spasava od unistenja

  • Прави Четник

    2. oktobar 2014 | 14:27

    Шта ради комплекс према бољем и јачем народу! Мали су увек исти, лече комплексе на бизаран начин!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA