PRAVDA JE SPORA, ALI DOSTIŽNA: Počinje suđenje za ratni zločin nad Srbima!

Vođenje istrage protiv optuženog u Lincu traje od 2011. godine, kada je jedno kratko vreme bio u istražnom zatvoru, ali zbog nedostatka dokaza, javno tužilaštvo ga je pustilo iz zatvora. Međutim, istraga se i dalje vodi protiv njega

  • 7

Nakon 22 godine, napokon je jednog rođenog Bošnjaka stigla njegova prošlost za počinjeni ratni zločin. Njega javno tužilaštvo u gradu Lincu u pokrajni Gornja Austrija optužuje za ubistvo civilnih srpskih građana, u selu Serdari u Republici Srpskojmeđu kojima je ubijeno i dvoje dece 1992. godine.

Optuženi Bošnjak, čiji lični podaci nisu navedeni u austrijskim novinama Kronen cajtung ima sada 46 godina, a u međuvremenu je dobio i austrijsko državljanstvo, neće biti izručen u Bosnu i Hercegovinu radi suđenja za optuženi ratni zločin. Po važećim austrijskim zakonima to nije moguće, pošto je on njihov državljanin, zbog čega će mu biti suđeno u Austriji.

Vođenje istrage protiv optuženog u Lincu traje od 2011. godine, kada je jedno kratko vreme bio u istražnom zatvoru, ali zbog nedostatka dokaza, javno tužilaštvo ga je pustilo iz zatvora. Međutim, istraga se i dalje vodi protiv njega.

Foto: Profimedia/Corbis
Foto: Profimedia/Corbis

U Bosni i Hercegovini su početkom godine počinioci ovog zločina osuđeni za ratni zločin, a podaci o dokazima zločina dostavljeni su javnom tužilaštvu u Lincu, koje je podiglo optužnicu protiv pomenutog Bošnjaka.

Optuženi i dalje poriče svako učešće u ovom zločinu, kao i to da je kao pripadnik ratne jedinice učestvovao u izvršenju ovog gnusnog nedela nad nedužnim civilnim građanima koji su pored ubistava izvršili spaljivanje celog malog srpskog sela Serdari.

Javno tužilaštvo u Lincu nije saopštilo datum početka suđenja, ali je objavljeno da će na suđenje biti pozvano 23 svedoka ovog zločina, među kojima će biti i izvršioci-saučesnici ovog zločina.

(Telegraf.rs / Izvor: Živko Begović - Srpskadijaspora.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nije mi jasno

    20. novembar 2014 | 19:08

    Majke srebrenice kazu da je pokopan. Na srebrenickom groblju. Dragé srebrenicke majke i mi srbi imamo majke. Nije to vasa privilégia.

  • Јован

    20. novembar 2014 | 19:05

    Проблем је што ће пресуда бити ослобађајућа као и обично!

  • M!N

    20. novembar 2014 | 17:08

    Pocinje sudjenje a da li ce neko biti osudjen,cisto sumnjam...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA