NA DANAŠNJI DAN PRE 53 GODINE: Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu. Znate li kome ju je poklonio? (VIDEO)

Pored odmerenog držanja kojim je zadivio sve prisutne, Andrić će svakako ostati upamćen i po sada već legendarnom govoru jednostavno i simbolično nazvanom "O priči i pričanju"

  • 11

Tačno pre 53 godine, na današnji dan, 10. decembra 1961. godine, jedan od najvećih srpskih književnika Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu za roman "Na Drini ćuprija".

To je bio i ostao najveći uspeh srpske književnosti na svetskoj književnoj "sceni". Prestižno priznanje na koje je svaki Srbin ponosan, Andriću je u stokholmskoj dvorani Koncertne palate Švedske akademije dodelio član akademije dr Anders Esterling.

Pored odmerenog držanja kojim je zadivio sve prisutne, Andrić će svakako ostati upamćen i po sada već legendarnom govoru jednostavno i simbolično nazvanom "O priči i pričanju".

Govor koji je davno ušao u školske udžbenike i koji bi svako od nas trebalo da poznaje, prenosimo vam u celosti:

- Moja domovina je zaista mala zemlja među svetovima, kako je rekao jedan naš pisac, i to je zemlja koja u brzim etapama, po cenu velikih žrtava i izuzetnih napora, nastoji da na svim područjima, pa i na kulturnom, nadoknadi ono što joj je neobično burna i teška prošlost uskratila. Svojim priznanjem vi ste bacili snop svetlosti na književnost te zemlje i tako privukli pažnju sveta na njene kulturne napore i to upravo u vreme kad je naša književnost nizom novih imena i originalnih dela počela da prodire u svet, u opravdanoj težnji da svetskoj književnosti i ona da svoj odgovarajući prilog. Vaše priznanje jednom od književnika te zemlje znači nesumnjivo ohrabrenje tom prodiranju. Stoga nas ono obavezuje na zahvalnost, i ja sam sretan što vam u ovom trenutku i sa ovog mesta, ne samo u svoje ime nego i u ime književnosti kojoj pripadam, mogu tu zahvalnost jednostavno, ali iskreno da izrazim.

Podsetimo, prestižnu nagradu veliki književnik poklonio je za unapređenje bibliotekarstva.

Svoju odluku je kratko prokomentarisao:

- Želim da obavestim Savet za kulturu NR Bosne i Hercegovine da sam odlučio da Narodnoj Republici Bosni i Hercegovini poklonim pedeset posto iznosa primljenog na ime Nobelove nagrade. Moja je želja da se ova sredstva upotrebe za unapređenje narodnih biblioteka na području Bosne i Hercegovine - napisao je u pismu koje je uputio Savetu za kulturu Bosne i Hercegovine.

Svega nekoliko godina kasnije, Andrić je poklonio i ostatak novca za unapređenje bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gogi

    10. decembar 2014 | 12:22

    Nikako mi nije jasno kako mozete napisati da je nas, a pola iznosa poklonio Bosni i Hercegovini. Zasto nije poklonio Srbiji? Andric je Bosanac, dosta vise da prisvajamo tudje pisce i naucnike, mislim da imamo dovoljno nasih koji su baceni u zaborav... SAMO SLOGA SPASAVA SRBE!

  • Profesor.Biologije

    10. decembar 2014 | 12:14

    Velikim pametnim ljudima novac nije potreban

  • аконкагва

    10. decembar 2014 | 12:58

    Па зато су и начитани јер је Андрић уложио у њихову едукацију. Мујо и Хасо су репер тога. :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA