PROKLETSTVO STAROG HRASTA: Poginuo Turčin, svi u strahu zbog misteriozne kletve!

Onaj ko ga ubije, navući če na sebe prokletsvo. Tih stotina-dve metara pored hrasta biće crna tačka na budućem auto-putu - kaže Mališa Nikolić, predsednik mesne zajednice Savinac

  • 38

Svi pokušaji da se izgradi deonica auto-puta od Ljiga do Preljine, a da se sačuva hrast na Savincu (14 kilometara od grada), star nekoliko stotina godina, jednostavno ne uspevaju. Prema pričama meštana, našao se greškom projektanata na samoj trasi i prekinuo auto-put. Savinčani su ga na sve načine žestoko branili u prethodne dve godine.

Od čelnika nadležnog ministartsva potekla je ideja da se krošnja zaštiti staklenim, a korenov sistem čeličnim kavezom, što je u domenu fantastike. Hrast dotrajava, ali meštani Savinca kažu da treba da "umre prirodnom smrću".

- Svojevremeno sam, s grupom fitopatologa, pokušao da produžim život istog takvog, još mlađeg hrasta u Takovu, poznatog kao Takovski grm pod kojim će, 23. aprila, biti obeleženo dvesta godina Miloševog ustanka, ali nije uspelo, sasušio se. To isto za nekoliko godina čeka i hrast na Savincu - kaže profesor Slobodan Vučićević, doktor šumarskih nauka za "Politiku".

Posle hrasta, lekoviti izvor koči Koridor 11!

Investitori i neimari ne mogu da čekaju prirodnu smrt hrasta koji može da poživi još dve-tri decenije. S obzirom na to da je hrast ozbiljna prepreka za radove na auto-putu, nema drugog rešenja nego da se ukloni.

Poslovi se planski odvijaju do hrasta i posle njega, ali su obustavljeni u njegovoj blizini.

Ministarstvo tvrdi: Hrast poremećenog zdravlja!

Foto: Flickr/king of monks Foto: Flickr/king of monks

Međutim, niko se ne usuđuje da mu priđe sa testerom i sekirom, a jedan tragičan događaj je još više obeshrabrio potencijalne drvoseče. Pre petnaestak dana u blizini hrasta smrtno je stradao turski radnik Ekrem Kaplan. Na njega je pala metalna oplata sa vijadukta u izgradnji.

-  Od početka sam tvrdio da je to svetinja i smrt ovog čoveka je upozorenje. Narod veruje da je to osveta hrasta i da se svaki napad na njega ne može dobrim okončati. Onaj ko ga ubije, navući če na sebe prokletsvo. Zapamtite šta vam kažem: ako se projektanti i graditelji ne dozovu pameti, tih stotina-dve metara pored hrasta biće crna tačka na budućem auto-putu - siguran je Mališa Nikolić, predsednik mesne zajednice Savinac.

ILIĆ: Hrast ostaje, biće zaštićen čelikom!

Žitelji Savinca tvrde da ne postoji čovek u takovskom kraju koji bi posekao hrast, makar mu nudili ogromne pare. Ne bi to niko učinio ni od radnika iz Azerbejdžana čija firma "Az virt" gradi deonicu, niti radnika "Planuma" i drugih domaćih podizvođača radova. Kažu da nakon priče o njegovoj svetinji, hrast ne bi oborio ni neko koga bi doveli sa drugog kontinenta.

Spasimo hrast star 800 godina da ga ne pregazi Koridor 11!

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    21. februar 2015 | 09:22

    Koje gluposti, i verovanja primitivnog naroda! Sve neke sile i čudesa! Radnici koji na žalost ginu svakodnevno na gradilištima sad odjednom u ovom slučaju ima veze sa hrastom, gluposti! Treba ga sačuvati naravno ako je to moguće ali ne zbog prokletstva!

  • Bez brige

    21. februar 2015 | 09:33

    Glupo je seći hrast i treba ga pustiti prirodno da umre pa makar to trajalo 20 kad će i početi da se gradi autoput,možda.Nek oni grade do njega i od njega..pa kad stignu za 30 godina verovatno ga neće biti.

  • Еуклид

    21. februar 2015 | 14:34

    Дрво из времена цара Душана отприлике,које има своју историју много већу и старију него што је америка,неко би да сече. Оно је живи споменик и треба га оставити. А инжењери нека пронађу начин како да га заобиђу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA