UZNEMIRUJUĆE: Sve je isto kao pred početak Prvog svetskog rata, da li smo na pragu Trećeg?

Stručnjak za za evropsku i rusku politiku, Ričard Sakva, upire prstom u SAD i kaže da smo osuđeni na još 25 godina Hladnog rata jer Zapad jednostavno odbija i ignoriše ruske interese

  • 37

Britanski istoričar kaže da je jedna od najvećih grešaka krajem XX veka napravljena na brodu na Mediteranu, pre 25 godina.

 

U decembru 1989. godine, tadašnji američki predsednik Džordž Buš se sastao sa sovjetskim liderom Mihailom Gorbačovim na kruzeru kod Malte, nekoliko nedelja nakon pada Berlinskog zida.

 

"Samit na Malti" je trebao da označi kraj Hladnog rata i epohu napetosti i nepoverenja. I svi govori su bili pripremljeni u tom duhu.

 

Po rečima profesora Ričarda Sakve, sa univerziteta Kent, put od tog samita je doveo Evropu na ivicu novog hladnog rata, to jest, rata sa Rusijom. Sakva, stručnjak za evropsku i rusku politiku, upire prstom ka Zapadu.

 

Foto: kent.ac.uk

Foto: kent.ac.uk

 

- Bilo je dosta loših poteza. Ali na sastanku na Malti.... Predsednik Buš se okrenuo ka svojoj saradnici i rekao "pogledaj, odustali su, pobedili smo!". Gorbačov je tad govorio o uspostavljanju zajedničkog evropskog doma ali su oni (SAD) bili u pobedničkom raspoloženju - rekao je Sakva.

 

Danas, uprkos šokatntnom atentatu na opozicionara Nemcova blizu Kremlja, uprkos sve ubedljivijim dokazima o učešću Rusije u sukobima u Ukrajini, Sakva insistira da Zapad mora da se vrati korak unazad i da preispita svoju strategiju od sastanka u Malti, pre nego što bude kasno.

 

- Na kraju, Rusija kao velika sila, nuklerana sila, mora da ima reč. Ne da kažu "uredu je", ne da kažu "predajte se". Moraju da pitaju Ruse koji su problemi, a ne samo da ih demonizuju. Trijumfalizmu mora doći kraj - rekao je stručnjak.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

U svojoj novoj knjizi u kojoj govori o ukrajinskoj krizi, Sakva je dao skicu svoje teme: "da kažemo da je Rusija pobeđena... Ignorišući njene potrebe i postavljanjem NATO granica sve bliže i bliže Moskvi, Evropa i SAD si stvorile uslove za građanski rat u Ukrajini."

 

Profesor dalje navodi da su Evropa i Rusija stavljene u destruktivni, eskalirajući krug nepoverenja i agresije u kojoj nijednoj strani ne možemo da prepišemo celu krivicu, a opet obe strane misle da nisu napravile grešku.

 

- Atmosfera u Moskvi je da neki ekstremisti, čak i stari liberali i akademici kažu "hajde da rešimo to i da marširamo sve do Kijeva". Toliko su ljuti i osećaju se izdano od strane Zapada, a to je veoma opasno - rekao je Sakva za Ferfaks mediju.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

- Osuđeni smo na još 25 godina hladnog rata, verovatno opasnijeg od pravog Hladnog rata koji bi mogao da se završi kao 1914. jer Zapad jednostavno odbija i ignoriše ruske interese - upozorio je Sakva.

 

Poenta profesora je da je haos između Istoka i Zapada potiče iz odluka donetih u Vašingtonu pre 30 godina.

 

- U logici smo kao 1914. godine, u esklatornoj logici. Ideja da ruske trupe umarširaju u Baltičke zemlje do pre nekoliko meseci je bila apsurdna. Danas je to već izvesno. Otišli smo predaleko... - završava svoje viđenje profesor Sakva.

 

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza rs

    6. mart 2015 | 22:32

    Sve od proklete amerike ja samo ne razunem srbe pojedine koji vole amere i ameriku koja nas je bombardovala i ubijala zbog nje i nato smo izgubili ratove u bih hrvackoj i kosovu doce i njima kraj ne od rusije nego raspasce se amerika po rasnoj osnovi cim im ekonomija zakaze gore ce proci nego jugoslavija

  • Marko_realista

    6. mart 2015 | 22:57

    Da ima volje od strane Amerki, sednu za sto sa rusima i kazu 'ukrajna neka je samostalna i nece biti u nato savezu nikad' u medjuvremenu sta da radimo sa ISILOM i BOCO HAREM-om???

  • kalimero

    6. mart 2015 | 23:08

    Treći svetski počeo još od kad!Trenutno u svetu ima više sukoba nego kada je bio drugi sv.rat!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA