Evo kako je Arkan dobio nadimak, a kako su ga zvali pre toga! (FOTO)

Malo vas bi pretpostavilo da je vođa Tigrova svoj nadaleko poznat nadimak dobio po glavnom junaku omiljenog crtanog stripa

  • 25

Nadimci mafijaša koji su često jedino što javnost zna o njima, osim toga koga su pokušali ili uspeli da opljačkaju/prevare/ubiju, često govore o njima mnogo više od onoga što mi mislimo, a još češće spadaju u najstrože čuvane mafijaške tajne.

Vidimo se u čitulji 2: Kultni dokumentarac o srpskim kriminalcima 20 godina posle dobija knjigu

Ranac, Pajdo, Fuksa, Žilet, Pajser, Lopata, Šmrki - samo su neki od najrazličitijih nadimaka koje nose kriminalci u Srbiji. Sa socijalno-patološkog aspekta, prema rečima kriminologa Zlatka Nikolića, nadimci su vrlo bitna stvar.

- Nadimak kriminalcu menja ime i prezime. Kao i ostali ljudi i oni ih najčešće dobijaju u osnovnoj školi, nakon čega ostaju ceo život. To je slika i prilika njegovog karaktera. Ako za nekoga kažete Majmun ili Zmija, onda ne morate ni da ga vidite, znate o kakvom čoveku se radi. Mi, koji se bavimo kriminologijom, iz nadimka izvlačimo brojne zaključke i opis pišemo u psihološki dosije te osobe - objašnjava Nikolić.

Nadimak je vrlo bitan i za bezbednosne strukture. Policija beleži sve nadimke u kriminalne fajlove, jer se desi da tako pronađu počinioca nekog dela.

EVO KAKO SE ŠTITE KRIMINALCI U SRBIJI: Kupuju blindirane automobile od milion evra!

Foto: sxc.hu Foto: sxc.hu

Desi se, recimo, da policijski inspektori saznaju da je neko sa specifičnim nadimkom opljačkao neku pumpu i jedino to imaju od podataka. Onda krenu sa ispitivanjem i pokušaju da pronađu razbojnika. U odeljenju za izvršenje krivičnih sankcija je i danas vrlo bitna stavka nadimak osuđenika, čak je u programu obavezno upisati nadimak optuženog. Nadimak je zamena za ime i prezime i tako je ne samo u srpskoj mafiji već i u italijanskoj, albanskoj i drugim - dodaje Nikolić.

Svi znamo da su Željka Ražnatovića zvali Arkan, ali ono što je javnosti nepoznato jeste da u policijskim dokumentima Ražnatović stoji zabeležen kao Hibrid.

OVDE SU SVE RATNI PROFITERI! Razgovor između Legije i Arkana o kome se i danas priča! (VIDEO)

Foto: e-stock.us/Djenka Foto: e-stock.us/Djenka

Većina takođe ne zna ni to ko je zapravo bio Arkan: malo vas bi pretpostavilo da je vođa Tigrova svoj nadaleko poznat nadimak dobio po glavnom junaku omiljenog crtanog stripa - čarobnjaku Arkanusu.

Ono što se možda nikada niste pitali je šta se dešava kada se nekom kriminalcu ne dopada njegov nadimak? Ako bi ga tako nazvao neki "običan smrtnik" znamo šta bi se dogodilo, ali šta se zbiva kada se jednom Miloradu Ulemeku Legiji ne sviđa da ga zovu Cema oni koji su mu ravni?

Ovaj nadimak Legija je dobio od drugara iz Novog Beograda, jer je stalno dizao tegove napunjene cementom. Da mu je bilo teško ugoditi, dokazuje i to što nije voleo ni nadimak Cuca, kako su ga zvale devojke, ali ni Bolid - nadimak koji su mu dali stariji drugovi.

Foto: Profimedia.com, AFP Foto: Profimedia.com, AFP

HIT: Prodaje se teg Milorada Ulemeka Legije od cementa! (FOTO)

Zbog tetovaže na vratu dobio je i nadimak Ruža, ali je njegova najpoznatija karakteristika (a izgleda i omiljena, budući da se ustalila) pripadnost Legiji stranaca u kojoj je proveo nekoliko godina.

Osim kao kriminalac sa najviše nadimaka, Milorad Ulemek bio je poznat i kao Šareni, kada su njegove kolege iz policije - ali i članovi zemunskog klana - primetili da voli da eksperimentiše sa bojom kose. Buntovni Legija je navodno ofarbao kosu u šareno kada je, pozvan na jednu svadbu, zamoljen da izgleda pristojno, kako ne bi prestravio goste svojim tetovažama.

Legija je ispoštovao molbu i obukao odelo, praveći se da mu kosa ne liči na krestu nekog egzotičnog papagaja.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Među kriminalcima postoje i oni čijim nadimcima samo mislimo da znamo poreklo. Primera radi, uvreženo mišljenje je da nadimci Željka Milovanovića - Letač i Vetar potiču od njegove sklonosti da beži iz sudnica, kad god nadležni probaju da ga privedu pravdi, ali istina je da je realnost bila mnogo maštovitija od toga.

Milovanovića su tako prozvali kada je iz Novog Sada dovezao motornog zmaja iz kog je, prema pričama Belomanastiraca, gde je i sam rođen, mokrio na pripadnike Unprofora. Najpre su svi mislili da se isključivo radi o hobiju, a onda se ispostavilo da je Milovanović letilicu koristio za nadgledanje ukradenih automobila koji su ulazili u Hrvatsku.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Dušan Knežević, otac Aleksandra Kneževića Kneleta bio je poznat kao Buca Al Kapone zahvaljujući tome što je provodio vreme na Mostaru, oko bioskopa „Zelengora“. Prodavao je mleko i švercovao se u  salu da gleda filmove o Al Kaponeu.

PUTIN KAO AL KAPONE: Mnogo može da se postigne lepom rečju i oružjem

Pojedinim nadimcima kumovale su neke malo dosadnije okolnosti, poput geografskih: u slučaju Ljubomira Magaša koji je kao rođeni Zemunac dobio nadimak Ljuba Zemunac, ili Sretena Jocića, koji je prozvan Joca Amsterdam jer je bio vođa holandskog podzemlja.

Arkanov kum Mile Đorđević Bombona nadimak je dobio zbog kesice bombona koju je stalno nosio sa sobom.

Đorđe Božović, zvan Giška i Debeli imao je krajnje predvidljiv nadimak - dobio ga je još u detinjstvu zbog viška kilograma.

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Goran Vuković, ubica Ljube Magaša Zemunca nadimak Majmun poneo je zbog sposobnosti da se sa spoljne strane popne na drugi sprat zgrade.

Rade Ćaldović, Ćenta, osim kao saradnik Ljubomira Magaša (Ljube Zemunca) nadimak je dobio po argentinskom bokseru, pošto se ovim sportom bavio u Štutgartu. Druga verzija je da su ga Ćenta zvali po vrsti goluba.

Šilerova Dušan Spasojević Šiptar

Vladimir Milisavljević kvario je prosek u zemunskom klanu posedovanjem fakultetske diplome, za čije sticanje se očigledno džabe mučio, s obzirom na to da je za život zarađivao onako kako jeste. Otud i njegov sasvim opravdan nadimak Budala. Najinteligentniji član klana iz Šilerove govori više svetskih jezika.

STIŽE VLADA BUDALA: Odobreno izručenje Vladimira Milisavljevića Srbiji!

Priču o nadimku Dušana Spasojevića, zvanog Šiptar ili Duća svi odavno znaju. Dobio ga je zbog toga što je godinama trgovao drogom sa Albancima s Kosova, kao i zbog porekla iz Medveđe. Vođu “zemunskog klana” Duća su zvali samo prijatelji, dok je za neprijatelje bio Kratki,  a za policiju Šiptar. Kratki su ga, očekivano, zvali zbog visine.

Foto: Španska policija Foto: Španska policija

Miladin Suvajdžić, Đura Mutavi zaslužio je ovaj uvredljivi nadimak jer su mnogi s kojima se povremeno viđao mislili da je potpuno nem. Nije mnogo pričao jer je imao govornu manu.

Branko Jeftović, Jorga iz„miljakovačkog klana“) prozvan je tako po bivšem jugoslovenskom reprezentativcu u karateu Iliji Jorgi u sedmom razredu osnovne škole. Pre početka jednog školskomnogo g časa, Jeftović je na stolu profesora ostavio novinski izveštaj o uspehu karatiste na inostranom prvenstvu.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Mlađan Mićić, Pacov, znan i kao braničevski kralj droge, inače kum Dušana Spasojevića, nadimak je nasledio od oca, a isti nadimak imao je i njegov deda.

Dejana Milenkovića prozvali su Bagzi po Bendžaminu Sigelu, zvanom Bagzi, jednom od najvećih američkih gangstera iz vremena prohibicije, sklon nasilju i brutalnim ubistvima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Al

    20. maj 2015 | 22:56

    Koliko ce usijanih glava da se nalozi na ovaj tekst...tacno ih zamisljam kako bulje u ekran odusevljeni...braate ooooo muuuu

  • Jakov

    20. maj 2015 | 22:33

    Dobar tekst, shvatite ga kako valja, ne lozite se.

  • bg

    21. maj 2015 | 00:23

    Jao bre izadimo iz devedesetih i pocnimo da razmisljamo kako da zaradimo za hleb

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA