MISTERIJA: Nepoznata crvena tečnost se izlila u Dunav! (FOTO)

Crvena tečnost izlila se iz kanalizacije u Dunav i radi se na utvrđivanju njenog porekla

  • 30

Veća količina nepoznate crvene tečnosti izlila se oko 11 sati iz kanalizacije u Dunav, u blizini Žeželjevog mosta, preko puta Ulice Marka Miljanova.

MISTERIJA - ZAŠTO SU REKE U SRBIJI CRVENE: I dalje se ne zna tačan uzrok ove pojave!

Ekipa "Vodovoda i kanalizacije" je na terenu i uočila je da curi crvena voda i obavestiće o tome inspekcije.

VELIKA MISTERIJA NA VELIKI PETAK: Krvava reka Kubršnica protiče kroz Aranđelovac! (FOTO)

- Naši radnici su uočili ovu pojavu. Na ispustu se voda svakako automatski uzorkuje, ali je poslata i ekipa iz laboratorije "Vodovoda" da proveri - navode za 021 u tom preduzeću.

"Vodovod" je obavestio sanitarnu inspekciju, kao i Službu komunalne higijene u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, koja kontroliše i vodu u Dunavu.

Foto: 021.rs Foto: 021.rs

- Obaveštene su sve nadležne službe, a biće izvršen i uvid u registar zagađivača, kako bi se, eventualno, kada bude poznato poreklo materije koja je obojila vodu, došlo do nekog zaključka. Laboratorija je uzela uzorke, a na teren je, po našim saznanjima, poslata i ekipa Instituta za javno zdravlje - dodaju u Vodovodu.

Rezultati testiranja biće poznati tek od nedelje.

Podsetimo da su se ovakve situacije ranije dešavale kada je neki od većih lanaca mesara ispuštao veće količine krvi. U "Vodovodu" kažu da je teško utvrditi odakle potiče, budući da je reč o zbirnom ispustu, odnosno da se iz celog grada kanalizacija doprema sistemom cevi na crpne stanice.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević traži hitnu reakciju nadležnih preduzeća i inspekcija, kao i konkretno utvrđivanje odgovornosti za to dešavanje. "Zahtevam da se u što kraćem roku građanima Novog Sada objasni pojava koja je stvorila nemir i nedoumice među Novosađanima i da preduzeća i inspekcije nadležne za reku Dunav ukažu na odgovorna lica.

- Zdravlje Novosađana je na prvom mestu, a neophodno je brzo reagovati kako bi se utvrdio nivo zagađenosti vode, tog važnog resursa koji svi u gradu delimo i koristimo - rekao je Vučević.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

On je dodao da je neophodno da JVP "Vode Vojvodine" koje imaju nadležnost nad vodnim resursima u AP Vojvodini, zatim pokrajinska sanitarna inspekcija, kao i Služba komunalne higijene u Institutu za javno zdravlje Vojvodine - koji osim pijaće vode, kontroliše i vodu u Dunavu, preduzmu hitne radnje.

Međutim, iz Voda Vojvodine kažu da oni jesu nadležni za vodne resurse na području Vojvodine, ali u konkretnom slučaju, odnosno ispuštanju nepoznate crvene materije iz novosadske kanalizacije u Dunav, JVP Vode Vojvodine ništa ne može da uradi, niti ima nadležnosti.

- U ovom slučaju jasno je odakle je zagađenje došlo, a za sve ostalo nadležne su inspekcijske službe. U konkatku sa vodnom isnpekcijom, koja je nadležna u ovom slučaju, saznali smo da su oni preduzeli sve mere, uključujući i obaveštavanje Agencije za zaštitu životne sredine - navode u tom preduzeću.

Podsetimo da su se ovakve situacije ranije dešavale kada je neki od većih lanaca mesara ispuštao veće količine krvi. U "Vodovodu" kažu da je teško utvrditi odakle potiče, budući da je reč o zbirnom ispustu, odnosno da se iz celog grada kanalizacija doprema sistemom cevi na crpne stanice.

(Telegraf.rs / Izvor: 021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA