OVAKVU SLIKU EVROPA NIJE VIDELA: U Minhen stigao voz sa 167 izbeglica!

U Austriju, prema kojoj ide još nekoliko stotina migranta, do sada je ušlo oko 4.500 ljudi

  • 2

Nakon višednevne izbegličke drame u Mađarskoj i dogovora Berlina i Beča, nekoliko hiljada ljudi, koji beže sa ratomm zahvaćenog područja Bliskog istoka, prelaskom na austrijsku teritoriju ugledalo je "svetlo na kraju tunela". Prvi voz sa 167 izbeglica, koji su krenuli iz Austrije za Nemačku, stigao je danas u Minhen.

Policija je saopštila da je voz sa izbeglicama stigao u glavni grad Bavarske u 10.25 sati.

KOLONA SUZA I PATNJE: Stigli autobusi s migrantima na granicu Austrije, dalje idu PEŠKE! (FOTO)

Portparol federalne policije Simon Hegevald izjavio je agenciji AP da se očekuje da će u Minhen stići još jedan voz iz Salcburga sa nekoliko stotina izbeglica.

OVO JE STVARNO ŠOKANTNO: Pogledajte koliko migranata su primile zemlje u okruženju Sirije! (INFOGRAFIKA)

Podsetimo, blizu 200 migranata napustilo je prihvatni centar u mestu Vamošsabadi, nedaleko od Đera, kako bi peške prešli 50 kilometara do Heđešhaloma na mađarsko-austrijskoj granici, javila je agencija MTI koja je saopštila i da je iz centra u Debrecenu nekoliko stotina migranata krenulo vozom ka Budimpešti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

POSTOJI OPASNOST OD POVRATNOG TALASA MIGRANATA: Ovim rečima ruski ambasador upozorava Srbiju

Ranije je austrijski kancelar Verner Fajman rekao da su se zbog trenutne vanredne situacije Austrija i Nemačka saglasile da migrantima dozvole da uđu u njihove zemlje, a državni sekretar za unutrašnje poslova Mađarske Karolj Kontrat da je približno 4.500 "nelegalnih migranata" iz Budimpešte i sa drugih mesta protekle noći prevezeno do austrijske granice.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Austrijska policija saopštila je danas da je u Austriju, preko prelaza Nikelsdorf do kojeg su mađarske vlasti dovozile izbeglice autobusima, do sada ušlo oko 4.500 ljudi, a veći broj već je dospeo i do Beča.

Austrijska policija se žali na mađarske kolege da ne dobija informacije, ali i da se priprema za dolazak do 10.000 izbeglica. Valsti u toj zemlji ističu da je prioritet trenutno medicinska i humanitarna pomoć za izbeglice.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Mađarska vlada najavila je angažovanje oko stotinu autobusa za njihov prevoz iz Budimpešte, ali je naknadno portparol vlade Zoltan Kovač rekao da nisu planirani dodatni autobusi koji bi migrante vozio od budimpeštanske železničke stanice "Keleti" (Istočna) do austrijske granice.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- To je bila jednokratna odluka kako bi se izbegla vanredna situacija i deblokirao autoput Budimpešta-Beč za putnički i međunarodni železnički saobraćaj - rekao je Kovač.

Agencija MTI navodi da su, u međuvremenu, migranti prepunili plato ispred Keletija.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA