Vernici slave SVECA koji se SUPROTSTAVIO CARU KONSTANTINU!

Paradoks smrti vojvode Artemija leži u tome što se ona odigrala po naređenju Konstantina 311. godine, a samo dve godine kasnije je isti imperator Milanskim ediktom dozvolio slobodno propovedanje hrišćanstva

  • 1

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Artemija, vojnika koji je u vojsci cara Konstantina dobio titulu vojvode, ali ga je imperator na kraju pogubio zato što je štitio hrišćane.

OD TAOCA U SAMICI DO USPEŠNOG IMPERATORA: Ovo je priča o Konstantinu Velikom, koju NISTE ZNALI! (FOTO)

Paradoks smrti vojvode Artemija leži u tome što se ona odigrala po naređenju Konstantina 311. godine, a samo dve godine kasnije je isti imperator Milanskim ediktom dozvolio slobodno propovedanje hrišćanstva.

AVE SERBIUS: Nećete verovati koliko je rimskih imperatora rodom iz Srbije! (FOTO)

Predanje kaže da je Artemije bio jedan od najboljih Konstantinovih vojskovođa koga je car poštovao i čije je savete redovno slušao.

PRAVOSLAVCI SLAVE SVETU PETKU: Evo šta danas nikako NE SMETE DA RADITE

Međutim, kada su jednom prilikom bili uhapšeni sveštenici Evgenije i Makarije, Artemije se javno usprotivo odluci Konstantina da ih pogubi.

Foto: porphyrios.gr Foto: porphyrios.gr

Legenda kaže da je Artemije izašao pred imperatora sa rečima da nudi svoj život u zamenu za živote sveštenika. Car se navodno toliko razbesneo da je odlučio da prihvati njegovu ponudu.

Evgenije i Makarije su proterani van granica carstva, a Artemije je najpre šiban, a potom posečen mačem.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • victoria

    2. novembar 2015 | 08:57

    Artemije je postao hriscanin dok je bio u vojsci, ali je sigurno tad odlucio da napusti vojnu sluzbu. Pre Konstantina hriscani nisu sluzili vojsku jer je to nespojivo sa izvornim hriscanstvom. Konstantin je taj koji je iz politickih razloga legalizovao hriscanstvo i razvodnio ga da bi mnogima postalo prihvatljivo. Uveo je mnoga paganska verovanja i simbole, kao i grcku filozofiju. Uvek je bilo pravih hriscana ali su bili malobrojni, kroz istoriju cesto zatvarani i ubijani. Bozja Rec je bila zabranjena i narod vise nije znao sta je zaista Hristovo ucenje, jer je namesto njega dosla ljudska tradicija i praznoverje. Konstantin cak nije ni bio hriscanin, navodno se krstio na samrtnom odru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA