NA OVAJ GRAD TREBA DA SE UGLEDA CELA SRBIJA: Na ulicama postavljaju kućice za PROMRZLE PSE I MACE! (VIDEO)

Odlukom koja je juče doneta propisuju se uslovi, načini postavljanja, korišćenja i uklapanja manjih montažnih i pokretnih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene

  • 21

Zahvaljujući prošlogodišnjoj odluci Skupštine grada Pančevo, da se na njegovoj teritoriji postave kućice za pse i mačke, napuštene pančevačke životinje ni ovu zimu neće dočekati na ulici.

NJEGOVE TUŽNE OČI SVE GOVORE: Monstrumi se iživljavali na psu, pa ga pustili da TUMARA srpskim ULICAMA! (FOTO)

Otkako je usvojena Odluka o postavljanju montažnih, pokretnih i drugih objekata na površinama javne namene, koja predviđa postavljanje kućica za napuštene pse i mačke na teritoriji grada Pančeva - čime je Pančevo postalo prva lokalna samouprava koja je donela ovakvu odluku - kućice za pse su postavljane u nekoliko navrata.

Odlukom se propisuju uslovi, načini postavljanja, korišćenja i uklapanja manjih montažnih i pokretnih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene.

U tekstu odluke grada između ostalog stoji:

Foto-ilustracija: Tanjug/Jaroslav Pap Foto-ilustracija: Tanjug/Jaroslav Pap

"Na delovima površina javne namene mogu se postavljati montažne kućice namenjene za ishranu i smeštaj pasa i mačaka bez vlasnika u skladu sa Pravilnikom. Zahtev za donošenje Odluke o korišćenju dela površine javne namene za postavljanje kućica mogu podnositi udruženja građana registrovana za brigu o životinjama kao i Javno komunalno preduzeće u čijoj nadležnosti je postupanje sa psima i mačkama bez vlasnika".

Kako su nam rekli u pančevačkoj gradskoj upravi, delom kroz donacije, a delom u okviru volonterske akcije izrade kućica, njihovo postavljanje izvršeno je na lokacijama na kojima postoje prijavljeni volonteri koji brinu o čistoći i hrane pse i mačke.

- Da bi se povećao broj kućica, potrebno je da Direkcija za uređenje grada Pančeva sačini poseban pravilnik, koji bi omogućio postavljanje kućica u blizini škola i javnih ustanova, gde bi takođe postojala lica zainteresovana za brigu o pisma i mačkama, što će i biti učinjeno do kraja godine - kaže Jasmina Radovanović iz Gradske uprave.

Od prošle godine postavljeno je 35 kućica od 50 napravljenih, a ostatak je iskorišćen za pomoć volonterima koji u dvorištima svojih kuća drže određen broj pasa i mačaka.

Prema rečima Jasmine Radovanović, pored članova Radnog tela gradskog veća za rešavanje problema napuštenih pasa i mačaka, u akciji su učestovali i članovi udruženja "Ljubimac", kao i veći broj volontera svih uzrasta.

- Najviše je urađeno početkom godine, kada je više desetina volontera organizovalo nabavku materijala, od kog su sami napravili veći broj kućica za pse i mačke, a zatim i pomogli u njihovom postavljanju na niz lokacija u gradu - ističe Radovanovićeva.

Foto: Facebook/Udruženje Beta Foto: Facebook/Udruženje Beta

Grad Pančevo najavljuje nastavak ovog plemenitog projekta i naredne godine: planirana je dalja edukacija građana, ponovna izrada kućica u volonterskom režimu - pre svega u osnovnim i srednjim školama - kao i prikupljanje sredstava za nabavku gotovih kućica.

Osim inventivnošću, grad Pančevo može da se povali i time što do sada na kućice i sprovođenje ove odluke nije potrošen ni jedan dinar iz gradskog budžeta.

(J. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajvosa

    30. novembar 2015 | 17:09

    Svaka cast

  • VL

    30. novembar 2015 | 19:31

    Bravoooo!!! Hvala Bogu da se nesto normalno uradi u nasoj zemlji za jadne zivotinje! Svaki put mi krenu suze kad ih vidim na ulici gladne i promrzle..da mogu svee bi ih cuvala :(( Ljudi su svesna bica pa mogu da se snadju..ne razumem negativne komentare..zato i vise volim zivotinje!

  • Bubi

    30. novembar 2015 | 17:30

    To dobri ljudi, svaka pohvala! :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA