TESTIRANJE LEKA SE ZAVRŠILO TRAGEDIJOM: Jedan doživeo moždanu smrt, petoro u teškom stanju!

- Tokom terapeutskog testiranja kod Rena došlo je do ozbiljnog nesrećnog slučaja - izjavila je francuska ministarka zdravlja, dodavši da je testiranje prekinuto, a svi dobrovoljci koji su u njemu učestvovali su pozvani

  • 5

Jedna osoba doživela je moždanu smrt, a petoro ih je prebačeno u bolnicu nakon što je testiranje francuskog leka krenulo po zlu u blizini Rena na severozapadu zemlje, izjavila je danas francuska ministarka zdravlja Marisol Turen.

AMERIČKA VLADA ZVANIČNO PRIZNALA: Kanabis ubija ćelije raka!

Mediji navode da je reč o leku za ublažavanje bolova na bazi kanabisa, ali je francusko Ministarstvo zdravlja to poreklo. Izvori bliski istrazi tvrde da lek sadrži kanabinoide, aktivni sastojak koji se nalazi u kanabisu, navodi francuska agencija.

- Tokom terapeutskog testiranja kod Rena došlo je do ozbiljnog nesrećnog slučaja - izjavila je Turen, dodavši da je testiranje prekinuto, a svi dobrovoljci koji su u njemu učestvovali su pozvani.

Ona je rekla da je njih šestoro učestvovalo u "testiranju oralnog leka koji je razvila jedna evropska laboratorija" u Renu i izrazila rešenost da rasvetli slučaj, prenosi AFP. Testiranje leka je bilo prva faza kliničkog ispitivanja, u kojoj zdravi dobrovoljci uzimaju lek "kako bi se procenila bezbednost njegove upotrebe, tolerancija i farmakološki profil molekula", dodaje se u saopštenju francuske ministarke. Za sada se ne zna koliko je ukupno osoba učestvovalo u testiranju.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Francuski mediji javljaju da je testiranje leka organizovao istraživački centar "Biotrial" iz Rena čiji je rad odobrilo Ministarstvo zdravlja, koji je dosad izveo niz kliničkih ispitivanja za brojne evropske laboratorije, a ovog puta je lek testirao za potrebe velike portugalske farmaceutske kompanije "Bial".

Francuska televizija "Erop 1" tvrdi da je moždana smrt nastupila kod 49-godišnjeg muškarca koji ranije nije imao negativnih reakcija na lekove, a koji je doživeo moždani udar posle ovog testiranja, dok se drugih petoro pacijenata nalazi u teškom stanju.

Odeljenje pariskog tužilaštva za javno zdravlje pokrenulo je istragu zbog "nenemarnih povreda", pošto pacijent nije zvanično proglašen mrtvim, a istraga je poverena pravosudnoj policiji u Renu i žandarmima specijalizovanim za incidente u oblasti javnog zdravlja.

Foto-ilustracija: Profimedia/Fancy Foto-ilustracija: Profimedia/Fancy

AFP objašnjava da se klinička testiranja obično izvode u tri faze kako bi se procenilo da li je novi lek bezbedan i efikasan, a ljudsko učešće u takvim testiranjima uz spoljni nadzor je ključan da bi se dobilo tržišno odobrenje. U prvoj fazi učestvuje mala grupa dobrovoljaca i ona je fokusirana samo na bezbednost, dok druga i treća faza podrazumevaju obimnija testiranja, obično na stotinama ili hiljadama dobrovoljaca.

Svake godine hiljade dobrovoljaca, često studenata koji žele da zarade novac, učestvuju u takvim kliničkim testiranjima, koja se generalno smatraju bezbednim. Nepredviđene reakcije su relativno retke, mada su u takvom incidentu 2006. godine šestorica muškaraca prebačena u bolnicu u Londonu nakon što su učestvovali u kliničkom tesitranju leka protiv leukemije i autoimunih bolesti. Takođe, 18-godišnji američki dobrovoljac je 1999. preminuo tokom genske terapije, a kod dvoje francuske dece se razvio kancer tokom lečenja od hronične slabosti imuniteta, podseća Frans pres.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • профет&***

    15. januar 2016 | 17:21

    Farmakološka proaganda--kanabis je loš@ mi ćemo da vas lečimo ...ubijaćemo vas lagano@@@jer svaki penzioner je teret za državni aparat@@@@Eksplozija dece posle ww2/baby boomers/ uzima danak u penziji@

  • Tutor

    15. januar 2016 | 22:25

    Od kad sam prvi smotao, lekara nisam video. Samo opušteno.

  • Dobi

    16. januar 2016 | 09:31

    Oni koji se bave istrazivackim radom,na prvom mestu stavljaju seb e i svoje ime zbog promocije i ega a na zadnjem,lek i pacijenta.Zato se ovo i deso.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA