SA OVOG MESTA SRBIJU VREBA STRAŠNA BOLEST: Deponije pogodne za razvoj komaraca koji prenose ZIKU!

- Idealne laboratorije za razvoj larvi ovih komaraca su zagađene vode, rukavci i bare, sve gde se voda zadržava - kaže epidemiolog Radmilo Petrović

  • 4

Virus Zika koji se pojavio na južnoameričkom kontinentu trenutno ne predstavlja opasnost za Srbiju, ali postoji realna mogućnost da ova bolest stigne kod nas čim se povećaju temperature.

IMALI SU SAMO OSIP I BOLOVE U ZGLOBOVIMA: Zika virus se širi, troje zaraženo u Austriji

Mnogo veći problem od povišenih temperatura predstavljaju zagađene reke. Iako komarci sa naših prostora nisu vektori  Zika virusa, epidemiolog Radmilo Petrović tvrdi da tigrasti komarci koji prenose ovaj virus kod nas mogu stići i u toku ove godine. prenoi "Alo".

UZNEMIRUJUĆE OTKRIĆE: Zika-virus OPASAN i za ODRASLE! Izaziva paralizu, pa i SMRT!

On objašnjava da je očekivano da godina bude izrazito topla s obzirom na to da je i zima gotovo protekla sa višim temperaturama.

HOROR U SRBIJI, LEŠEVI TRUNU U BLIZINI VODOVODA I ŠIRE PAKLENI SMRAD: Užas na divljoj deponiji u Prnjavoru! (FOTO)

- Klimatske promene čine da se stalno menja pojas u kojem žive ovi komarci. Ova godina je već topla, a ako leto bude izuzetno vrelo, i pored toga nastupi period vlažnosti, nije nemoguće da stignu i kod nas. Oni su vrlo adaptilni i mogu da se prilagode i nešto nižoj temperaturi u odnosu na onu kakva je u Južnoj Americi. Napominjem da se slično pričalo i za virus Zapadnog Nila, pa je godinama kasnije stigao u naše krajeve, najpre u Bugarsku i Grčku, a pre dve, tri godine i kod nas. U našem regionu insekti prilagođeni ovdašnjoj klimi doneli su i denga groznicu - kaže Petrović.

Foto: Telegraf, Tanjug/AP Foto: Telegraf, Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, prvi na udaru biće građani koji žive u blizini zagađenih reka i jezera.

- Idealne laboratorije za razvoj larvi ovih komaraca su zagađene vode, rukavci i bare, sve gde se voda zadržava. Na teritoriji Uvca i Bajine Bašte, na primer, čitava brda plastičnih flaša prave idealne uslove za insekte. Kada se bacaju bez zatvarača, flaše se dopola napune vodom, postaju mikrolaboratorije gde se u uslovima staklene bašte razvijaju larve komaraca. Slično je i sa automobilskim gumama - kaže on.

Reke se moraju kanalisati i čistiti od veštačkog zagađenja.

- Prvo moramo time na taj način da se borimo, pa tek druga mera je zaprašivanje. Bitna je i individualna zaštita, dugi rukavi i nogavice i preparati protiv komaraca - zaključio je epidemiolog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • momazver

    17. februar 2016 | 11:04

    Da skratimo priču. GDE SE DEDE EKOLOŠKI DINAR? Uračinat je u sve i svašta.U Srbiji ga ima i po 400-500 hiljada evra godišnje. GDE JE?

  • ljubomir Petkovic

    18. februar 2016 | 01:46

    Ja sam toliko bio ponosan da sam Srbin ali posle par zadnjih godina posto sam video stvarnost pa Srbija je najprimitivnija zemlja na Balkanu kao i narod bez reda ,etike ,morala,Sicilija je malo dete za nas Cosa Nostra od ovih seljackih djilkosa koji je vode pravo u propast Banglades

  • Mare

    17. februar 2016 | 13:52

    Ljudi sami neodgovorno unistavaju okolinu. Treba raditi na obrazovanju, prevenciji I strogom kaznjavanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA