NOVA WIKILEAKS BOMBA, MMF PRETI MERKELOVOJ: Napuštamo pregovore ako Nemačka ne POPUSTI OKO GRČKE!

- Gledajte, gospođo Merkel, pred vama je pitanje: morate da razmišljate o tome šta je skuplje, nastaviti bez MMF - da li bi Bundestag rekao "MMF nije sa nama" - ili složiti se sa olakšicama za dugove za koje mi mislimo da su potrebne Grčkoj kako bi MMF ostao u igri?

  • 13

Danas, 2. aprila 2016. godine, Wikileaks je objavio zapis telekonferencije između dvojice vodećih zvaničnika MMF, kad je reč o menadžmentu grčke dužničke krize - Pola Tomsena, čelnika Evropske kancelarije MMF, i Delije Velkulesku, šefa misije MMF u Grčkoj. Ovim povodom, Džulijen Asanž je objavio tekst koji Telegraf.rs prenosi, kao i transkript ovog razgovora, koji se vodio 19. marta.

"MMF anticipira da bi mogući grčki bankrot mogao da se dogodi u isto vreme kad i referendum u Ujedinjenom Kraljevstvu, oko toga da li treba da napuste Evropsku uniju (Brexit).

"Ovo će biti katastrofa", napominje Velkulesku na sastanku.

Sudeći po internoj diskusiji, MMF planira da poruči Nemačkoj da će napustiti Trojku (koja se sastoji od MMF, Evropske komisije i Evropske centralne banke) ako MMF i Komisija ne dođu do sporazuma oko otpisivanja dugova Grčkoj.

Tomsen: "Gledajte, gospođo Merkel, pred vama je pitanje: morate da razmišljate o tome šta je skuplje, nastaviti bez MMF - da li bi Bundestag rekao "MMF nije sa nama" - ili složiti se sa olakšicama za dugove za koje mi mislimo da su potrebne Grčkoj kako bi MMF ostao u igri?"

Ostajanje u Trojki je težak zadatak, interno, za MMF, jer neevropske države kreditori MMF vide poziciju fonda oko Grčke kao kršenje njegove politike da nema pozajmica državama sa neodrživim dugovima.

U avgustu je MMF najavio da neće učestvovati u prošlogodišnjem "bejlautu" Grčke teškom 86 milijardi evra, koji su pokrile zemlje članice EU. Šefica MMF Kristin Lagard rekla je u to vreme da buduće učešće MMF zavisi od toga da li će Grčka dobiti "značajne olakšice" od kreditora. Lagard je najavila da će u Grčku poslati tim, na čijem čelu je Velkulesku.

 

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Tomsen je rekao, interno, da je pretnja neizbežne finansijske katastrofe neophodna kako bi se drugi igrači naterali na "tačku odluke". Za Nemačku ovo znači olakšice za dugovanja, a u slučaju Grčke, da prihvati "mere štednje" MMF - koje uključuju podizanje poreza i, smanjenje penzija i uslova rada. Međutim, referendum o "Brexitu" (izlasku Velike Britanije iz EU) u junu će paralisati proces donošenja odluka u Evropi u kritičnom momentu.

"Ja neću prihvatiti paket malih mera. Ja nisam...", kaže Tomsen. "Kako će sve to doći do tačke odlučivanja? U prošlosti smo imali samo jedan momenat kad je odluka donošena, a to je bilo kad su Grci zamalo ostali bez para i bili na pragu bankrota. A moguće je da će ovo ponovo da se dogodi. U tom slučaju, to se vuče do jula, a sigurno je da Evropljani neće diskutovati mesec dana pre Brexita..."

Prošle godine grčki ministar finansija Cakalotos optužio je MMF za uvođenje "drakonskih mera", uključujući reforme penzionog sistema. A Velkulesku priznaje na sastanku da "ono što je interesantno je da se Grčka predala... Oni su popustili i na reformi poreza na prihod i na... i na porezima i na dodatnim penzijama".

Ali Tomsenovo stanovište je da Grci "nisu ni blizu da prihvate naše stavove". Velkulesku tvrdi da "ako pritisnemo grčku vladu dovoljno, oni će prihvatiti... Ali oni nemaju inicijativu i znaju da je Komisija spremna na kompromis, tako da je to problem."

Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives

Velkuleksu: "Ušli smo u ove pregovore sa pogrešnom strategijom, jer pregovarali smo sa Komisijom o minimalnoj poziciji i ne možemo da idemo dalje, dok Komisija tek počinje odavde i spremna je da ide mnogo dalje. Tako da, to je problem. Nismo pregovarali sa Komisijom i onda predstavili Grcima nešto mnogo gore, već smo Grcima predstavili minimum naših zahteva, i sada Grci kažu da mi ne pregovaramo."

Dok Komisija insistira na primarnom vladinom suficitu budžeta (ukupni porezi minus svi troškovi, osim otplate duga), od 3,5 odsto, MMF misli da bi ovaj cilj trebalo da bude postavljen na 1,5 odsto BDP. Kao što Tomsen kaže, "ako nam Grci predlože 2,5 odsto (od BDP, smanjenjem penzija i pomoću poreza), trebalo bi potpuno da ih podržavamo." Što znači da bi MMF trebalo da, u zamenu za ovaj svež paket štednje, da podrži smanjenje mete primarnog suficita koji im je nametnula Evropska komisija na 3,5 odsto - na 1,5 odsto.

Ove ciljeve MMF opisuje kao "veoma ključne". Zvaničnici MMF traže od Tomsena da "pojača poruku o sporazumu na 2,5 odsto, jer to ne prolazi, i Komisija nema dobro mišljenje o tome."

U jednom momentu, Velkulesku spominje neobično rešenje: da se problem podeli na dva programa sa dva različita cilja: "Pitanje je da li bi (Evropljani) mogli da prihvate srednjoročne ciljeve Komisije, u cilju sprovođenja programa, i naše ciljeve, u cilju olakšica duga". Tomsen dalje objašnjava da "oni u stvari treba da se slože oko naših ciljava kao osnove, i onda da se nadaju da će nešto da krene iznad očekivanja. Ali ako se ne slože, oni će ponovo morati da isplate novac."

EWG (Evropska radna grupa) treba da "zauzme stav o tome da li veruju našim projekcijama ili projekcijama Komisije". Projekcije MMF o rastu su potpuno suprotne projekcijama Komisije. Komisija predviđa rast BDP od 0,5 odsto, a MMF pad BDP od 0,5 odsto (čak i ukoliko Grčka prihvati sve mere koje predlaže MMF).

Džulijen Asanž"

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sada prenosimo u celosti transkript razgovora čelnika MMF koji je objavio WikiLeaks 2. aprila 2016. godine:

"Opis:

Namera MMF je da stavi olakšice dugova za Grčku na agendu Trojke. Međutim, zvaničnici MMF su zabrinuti da će EU biti paralizovana u prvoj polovini 2016. godine zbog nadolazećeg Brexita, tako da neće biti moguće donošenje bilo kakve odluke o Grčkoj.

Evropski direktor MMF Tomsen želi da pritisne Merkelovu i da joj ponovi da će izgledati jako loše ukoliko MMF napusti Trojku, i da će dovesti do neugodnih pitanja u Bundestagu. Tomsen povezuje i pitanje o otpisu dugovanja sa migrantskom krizom. On govori o migrantima, a onda kaže da će se MMF u isto vreme pojaviti sa svojim zahtevima i prići Merkelovoj u vezi sa otpisom dugovanja.

Pozadina:

Smatra se da je Merkelova donekle neodlučna, kad je reč o olakšicama za dugove Grčke (iako, izgleda, naginje ka "ne", pošto se, kao i mnoge njene evropske kolege, plaši da ne napravi presedan na kontinentu).

TELEKONFERENCIJA:

Učesnici u telekonferenciji:

Delia Velkulesku, šef misije MMF u Grčkoj

Pol Tomsen, direktor Evropske kancelarije MMF

Iva Petrova, MMF

Tomsen: Ono oko čega sam zabrinut je činjenica da postavljamo rok za povratak misije, a da nemamo sporazum u okviru Trojke, oko toga kako da nastavimo.

Velkulesku: Ali Pole, ti si ovo predložio, tako da je sada teško povući se.

Tomsen: Kako ćemo ovo da rešimo? Šta da radimo?

Velkulesku: Ne znam. Naravno da ne želim da se vratim tako skoro. Mislim da za dve nedelje, ili za deset dana, moći da napravimo neki korak unapred, u odnosu na sadašnju situaciju. Ali mislim da bismo i inače bili zaglavljeni ovde u ovoj situaciji, svejedno. I mislim da za ovu sledeću misiju, barem Evropljani, planiraju da... Oni imaju rok, zar ne? Oni planiraju da završe na jedan ili drugi način do sastanaka na proleće, zbog ovih razgovora oko dugova za koje se pretpostavlja da će se desiti na prolećnim sastancima. Tako da ne znam. Osećam da će ovaj pritisak biti primenjen na nas u jednom trenutku, tako da... Ne znam. Ne vidim kako će ovo da evoluira, ali moraćemo da dođemo ovde u jednom trenutku...

Tomsen: Ali zašto? Mislim, mi možemo... Trebalo bi da održimo još jedan sastanak, poput onog u Briselu, i da se složimo oko toga kako da nastavimo...

Velkulesku: Možemo to da uradimo, i možemo da dođemo do još jednog dokumenta, ali mi znamo da to ne funkcioniše, Pole, jer se ovi momci slože oko nečega, a onda sutra odustanu. Rekli smo ovo mnogo puta, znamo da oni ne rade ono što kažu: da ustanemo i odemo zajedno. To jednostavno ne funkcioniše. Za njih je sve podložno promeni - ako to vlasti žele.

Tomsen: Možete li da promenite to, tako da nema određenog datuma. Recimo, početak aprila.

Velkulesku: Ovo će biti katastrofa, ako pokušam to da uradim sutra. Neće nas pustiti.

Tomsen: Pa već su vas pustili... Tako da... Ha, ha.

Velkulesku: Mislim, Pole, da o ovome treba da diskutujemo na tvom nivou. Mislim, to će se vratiti... Mislim... Ne znam možemo li izbeći to u ovom trenutku.

Tomsen: Misliš vraćanje?

Velkulesku: Da.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Petrova: Pole, mislim da je važnije pojačati poruku o sporazumu na 2,5 odsto, jer to ne prolazi, i Komisija nema dobro mišljenje o tome. Ako se budu držali ovog sporazuma, mislim da će povratak 2. aprila biti u redu. Ali, s naše strane, povratak na ovaj datum biće katastrofa.

Tomsen: U redu, neka ja budem kriv, to je u redu. Kad želite da završimo sa tom misijom?

Velkulesku: Oni žele da završimo s tom misijom idealno do 8. aprila, tako da samo jedna nedelja. Ili do 12. ili 13. Zapamtite, 6. ili 7. aprila oni hoće da održe sastanak Vašingtonske grupe, na marginama EWG, i onda...

Tomsen: Znači vi morate da budete gotovi do 6. aprila...

Velkulesku: Ne, ne, ne. Možemo izvestiti o napretku na tom sastanku EWG, i u osnovi mi moramo da održimo tu diskusiju o dugu, koja priprema ministre za sledeću nedelju, kad razmišljaju o 15. ili 16. aprilu, na marginama naših prolećnih sastanaka. Tako da, u osnovi, oni žele da završe...

Tomsen: Da, ali naši prolećnji sastanci počinju sredinom nedelje, oko 11. aprila. To znači da ćete morati da završite tamo do 8. ili 9. i onda da se vratite.

Velkulesku: Tačno, trebalo bi da završimo do... Ne... Do 11. ili 12. ili tako, i onda da letimo direktno za Vašington. A možemo da završimo sa sporazumom, ili bez, mislim možemo da završimo tamo gde smo trenutno. I da, postojaće veliki pritisak, i želećemo da vidimo kako ćemo se nositi s njim.

Tomsen: O tome je i reč, zar ne?

Velkulesku: Tako je, tako je. Zato moramo da to završimo - slažem se s tobom - što pre je moguće. Grčka štampa je puna optužbi protiv nas, o porezu na prihod i svemu, svaki dan ovde. Druga stvar, mada mi nije jasno kako će se to razvijati, je diskusija oko cilja. Oko 3,5 odsto naprotiv 1,5 odsto, jer za nas je ovo takođe veoma ključno.

Tomsen: Ja odmah mogu da ti kažem kako će to da se završi. Nema šanse da će države članice pristati da se spusti cilj za program. A ovo znači da ćemo mi reći da ne postoji računica.

Velkulesku: Ali možemo li da uradimo to što predlažeš? Da imamo dva programa sa dva cilja? Čak i srednjeročno?

Tomsen: Da, ako Evropljani kažu da je naš cilj bitan za njihovu isplatu, kad je reč o olakšicama za dug - ali oni neće to reći.

Velkulesku: Pitanje je da li bi oni mogli da prihvate srednjeročne ciljeve kao Komisija, za ciljeve programa, a naše ciljeve u svrhu olakšica duga.

Tomsen: Čekaj malo, to nije... Sigurno da moraju da prihvate naše ciljeve, kad je reč o olakšicama duga. Ali ako izađete i kažete, na primer, da će ovu godinu završiti, kažete sa -0,5 ili -1 ili tako nešto?

Velkulesku: - -0,5 recimo, ako sve izmere.

Tomsen: Ok, recimo -0,5, a Komisija će reći da će završiti sa nulom ili 0,25 ili šta god oni imaju...

Velkulesku: Plus 0,5...

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tomsen: Da... Nemate finansijski program. Jer oni vremenski finansiraju nešto za šta vi kažete da se neće desiti.

Velkulesku: Da...

Tomsen: Tako da program nije finansirana i kontigentna olakšica duga... Ni olakšice duga neće biti, jer oni nisu na putu da ispune uslove. O tome je ovde reč. Oni u osnovi moraju da se slože sa tim da NAŠI ciljevi budu osnov, i da će se onda desiti nešto u nadi da će se stvari razvijati bolje nego što se očekuje. Ali ako ne, oni će još uvek uplatiti. Tačno?

Velkulesku: Da, to je tačno.

Tomsen: Neće se oni složiti s tim.

Velkulesku: Ne. Prvo pitanje je kada će se o ovome uopšte raspravljati. Tačno? Treba neko da priča o tome. Znam da Tomas Vizer planira telefonski poziv 30. marta.

Tomsen: S kim poziv?

Velkulesku: Mislim da je to poziv u okviru EWG. Oko Grčke... Oko statusa ili tako nešto. Da, moramo da pitamo Tomasa.

Tomsen: Pa mislim... Neće on... Može on da zove koga hoće, ali ja znam šta će se desiti. Otići ćemo na EWG, i ja ću reći Evrogrupi da "ovo ne ispada 3,5 odsto i mi nećemo ići dalje, ukoliko Evropljani ne spuste njihove ciljeve na 1m5 odsto, kad je reč o raspodeli isplata". Oni neće to uraditi. Oni će reći "ne", i uvešće još mera. To je jasno, nema sumnje oko toga.

Velkulesku: Ne znam da li će to reći, to je pitanje. Oni moraju zauzeti stav oko toga veruju li našim projekcijama ili projekcijama Komisije.

Tomsen: Jasno je da će samo zadržati loptu u igri... I poslati misiju nazad.

Velkulesku: Da, ali mi ćemo to da uradimo? Jer, čak i da se složomo oko 2,5, mi još uvek nismo uspeli ukoliko se ne složimo oko ciljeva.

Tomsen: Pa, onda će vas poslati nazada da pronađete još teških mera, i da pokušate da pronađete kompromis. Upravo zato ja radim ovo na ovaj način. Hajde da završimo s tih 2,5 odsto, i siguran sam da će oni tražiti neke mere od nekih zemalja članica. Mi ćemo, naravno, reći, ja ću reći da "ne mislim da je moguće", reći ću "mislim da bi trebalo da zasnujemo program na 1,5 odsto", ali nema sumnje da će nas oni terati da izađemo tamo.

Velkulesku: U svakom slučaju mi moramo da se vratimo i da pokušamo da dobijemo ovih 2,5 odsto, i ovo je samo u prvoj fazi, kako kažeš. Kad pređe u sledeću fazu, znaš, neće to biti dovoljno.

Tomsen: Naravno, Delija, to je definicija. Ne sviđa mi se što se vi nalazite tamo, ako nema sporazuma na osnovu kojeg može da se nastavi rad.

Velkulesku: Da, naravno. Ne želimo da budemo u toj situaciji.

Tomsen: Moramo da razmišljamo o vašem povratku... Moramo za sto da stavimo ono što želimo.

Velkulesku: Trebalo bi.

Reprint: Der Spiegel Reprint: Der Spiegel

Tomsen: Umesto da ih čekamo. Neću prihvatiti paket malih mera. Neću.

Velkulesku. Da, nećemo, jasno. Rekli smo im, veoma je jasno šta mi imamo, i šta stoji u onome što smo dogovorili sa Evropljanima, od čega oni sada odstupaju - ali to je veoma jednostavno, to je reforma penzija, poreza na prihod, PDV i plata, i ima nekoliko još poreza na proizvodnju, ali to je to. Ali u svakom od ovih imamo značajan broj otvorenih pitanja koja su sva politička, što se tiče Grka. A drugo pitanje je oko DSA (Analiza održivosti duga) i da li ćemo se mi pozvati na nju u nekom trenutku.

Tomsen: Pa, ne znam. Ali ovo je... Ja o ovome razmišljam na drugačiji način. Šta će sve dovesti do trenutka odluke? U prošlosti je odluka donesena samo jednom, i to u momentu kad je trebalo da im ponestane para, i kad su bili suočeni sa bankrotom. Tačno?

Velkulesku: Tačno!

Tomsen: I moguće je da će se ovo ponovo desiti. U tom slučaju, to se vuče do jula, a jasno je da Evropljani neće raspravljati mesec pre Brexita, i tako dalje. U nekom trenutku oni će želeti pauzu a zatim ponovni početak, posle evroreferenduma.

Velkulesku: To je tačno.

Tomsen: To je jedna mogućnost. Druga mogućnost je ona za koju sam mislio da će se već desiti, i iznenađen sam što se nije desila, a to je da će oni, zbog situacije sa migrantima, doneti odluku... Da će želeti da dođu do zaključka. Ok? A Nemci postavljaju pitanje menadžmenta... I mi onda u osnovi tada kažemo "Vidite, gospođo Merkel, vi se suočavate sa pitanjem, morate da mislite o tome šta je skuplje: Da nastavite dalje bez MMF, a da li bi Bundestag onda rekao "MMF nije sa nama?", ili da usvojite olakšice duga za koje mi mislimo da su potrebne Grčkoj kako bi MMF ostao u igri?" Tačno? O ovome je u stvari reč.

Velkulesku: Tačno! Kad će se to desiti? Ne znam, iznenađena sam što se to još nije desilo. Ja bih, zbog Grka i vih drugih, volela bih da se to desi što pre je moguće. Nadam se da će se desiti uz ove diskusije o dugu koje počinju sredinom aprila.

Tomsen: Ali to nije događaj. Neće ih to naterati da... Ta diskusija može da traje dugo. A oni ih samo navode... Zašto ih navode? Jer nisu blizu događaju, kojem god.

Velkulesku: Slažem se da nam je potreban događaj, ali ne znam koji će biti. Ali mislim da Dijsselbloem pokušava da napravi događaj, ali postaviti pitanje o dugu nekako, to znači postaviti pitanje o tome da li smo mi u igri ili ne.

Tomsen: Da, ali, znaš, diskusija o merama i diskusija o dugu mogu da potraju zauvek, sve do... Sve dok ne dođu do isplate u julu ili dok lideri ne odluče da sporazuma mora biti. Ali tamo nema ničeg što će dovesti do kompromisa. Tačno? Trajaće zauvek.

Velkulesku: Da, hoće, do jula, ako se ništa ne desi pre. Slažem se.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tomsen: Ok. Ne znam, videćemo. Nadam se, zbog Grka, da ćemo uskoro pronaći rešenje... Mislim, vi se nećete složiti... Ove diskusije koje vodite, one neće dovesti do... Oni neće prihvatiti naše stavove? Tačno? Neće!

Velkulesku: Ne, neće...

Tomsen: A nisu ni blizu? Tačno?

Velkulesku: Ne prilaze blizu. Ono što je zanimljivo je da su popustili malo... Da su popustili malo i oko reforme poreza na prihod i... I oko poreza i oko dodatnih penzija. Rade nešto, ali malo je to...

Tomsen: Pa, ako nam daju 2,5 odsto, a ne neke Miki Maus gluposti, trebalo bi potpuno da ih podržimo.

Velkulesku: Slažem se. Postoji scenario da će biti dovoljno pritisnuti, da popuste... Mislim da je za njih politički moguće da popuste, kad je reč o obe ove stvari. Ali oni nemaju inicijativu i znaju da je Komisija spremna za kompromis, i to je problem. Na jedan način, ušli smo u ove pregovore sa pogrešnom strategijom, jer smo sa Komisijom pregovarali o minimalnoj poziciji, i sad nema povratka, a komisija tek počinje od ove pozicije, i voljna je da ide mnogo dalje. Tako da, to je problem. Mi nismo pregovarali sa Komisijom i onda pred Grke stavili nešto mnogo gore, nego smo pred Grke stavili minimum na koji smo bili spremni, i sada Grci kažu "mi ne pregovaramo". Slažem se sa vašom brigom da je ovaj datum loš za nas, jer ćemo "zapeti", kako kažete, tako da moramo da razmislimo o tome kad se vraćamo.

Tomsen: Jedina uteha mi je što znam da ne možete biti tamo zauvek. Moraćete da završite pre prolećnih sastanaka.

Velkulesku: Da, Treba nam sporazum sa Evropljanima ili datum za izlazak. Moramo biti veoma jasni i sa Evropljanima i sa Grcima, pre nego što se vratimo."

Posle današnjeg objavljivanja ovog transkripta, grčki mediji javljaju da će premijer Cipras održati hitan sastanak kabineta. Neimenovani član grčke vlade rekao je da "neće dozvoliti da se neko poigrava sa interesima Grčke".

(Telegraf.rs/Izvor: WikiLeaks)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дадо РС Данило

    2. april 2016 | 09:50

    Смрди на распад система. Само се ждерите међусобно, могли би сви онако колективно са Енглезима и у Хагу да се пождерете међусобно ДОК ВАМ СЕ ИСИЛ РАЗВАЉУЈЕ ПО ЈЕВРОПИ. ПРИЈАТНО! ;)

  • Dobi

    2. april 2016 | 09:51

    Pocinje zakuvavanje i uvod u ekonomsku krizu,blago i njima i nama,neka jenkijima sluzi na cast, zavice Evropu u crno.

  • SARA-P

    2. april 2016 | 09:10

    POSTOJE SILE KOJE RADE PROTIV EVROPE DA BIH JE TOTALNO OSLABILE. PREKINUTO TRŽIŠTE SA RUSIJOM A HAZARI VLADAJU SVETOM. DOKLE ĆE EVROPE DA GLEDA KAKO SE TOPI U MORE. SAMA TA KRIZA TAKOZVANIH IZBEGLICA JE NAMETNUTO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA