OVA MESTA SU PRAVA RAJSKA OAZA: Nalaze se na samo par sati od Srbije, a deluju kao da su sa druge planete (FOTO)

Lopud je prava ekološka oaza bez automobila, a njegovu dužinu od samo 4,5 km možete lako obići šetnjama, nailazeći pri tom na brojne znamenitosti

  • 13

Ako maštate o pravom odmoru, i želite da pobegnete od svakodnevne gužve u saobraćaju, nervoznih ljudi, a opet i da doživite tradiciju, kulturu i duh Jadrana, onda je ostrvo Lopud - jedno od tri trajno naseljena ostrva Elafskog arhipelaga prava destinacija za vas.

Evo zašto ne treba ići na godišnji odmor!

Smešteno je na samo devet nautičkih milja, ili 50 minuta vožnje trajektom od dubrovačke luke Gruž. Nekada je bilo regionalno središte Dubrovačke republike, a danas je pravi izbor za sve one koji žele odmor u miru i tišini netaknute prirode. To je ostrvo sa sigurno najvećim palmama na Jadranu, a nekada su ga posećivala sva najveća jugoslovenska imena i odsedala u poznatom Hotelu Grand. Danas ovde mali broj meštana čuva pravo kulturno blago Dubrovačke republike – brojne palate i letnjikovce dubrovačke vlastele, oko 30 crkava i dva samostana.

Tri ekskluzivna mesta u Crnoj Gori u kojima biste bez razmišljanja proveli odmor! (FOTO) (VIDEO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Lopud je prava ekološka oaza bez automobila, a njegovu dužinu od samo 4,5 km možete lako obići šetnjama, nailazeći pri tom na brojne znamenitosti kao što su: botanička bašta u vrtu vile iz 14. veka, špansko utvrđenje Sutvrač iz 16. veka smešteno na najvišoj tački ostrva sa koje se pruža nezaboravan pogled na ostala Elafitska ostrva i kopneni deo dubrovačkog primorja, samostan Svetog Nikole na samom šetalištu, crkve Svetog Jovana iz 9. veka na vidikovcu Belvedere.

Jedna od najlepših na Jadranu, plaža Šunj, nalazi se na jugoistočnoj strani ostrva. Bela peščana plaža gotovo kružnog oblika sa plićakom koji se proteže stotinak metara od obale i borovom šumom na obodu, idealan je izbor za porodice sa decom i omiljeno kupalište Dubrovčana.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Budući da se na celom ostrvu nalazi samo jedan hotel, izbor je lak, ali i odličan! Lafodia Sea Resort oduševiće vas već na prvi pogled čudnim i izvanrednim arhitektonskim rešenjem - hotel ima oblik kruzera „usađenog“ u zeleno brdo. Iz svake moderno i elegantno uređene sobe, ili apartmana, pruža se panoramski pogled na pučinu, okolna ostrva i plaže. Mirisi i boje mora pratiće vas na svakom koraku.

Manja hotelska plaža nalazi se ispred samog hotela, odmah kraj bara u kome se svakog trenutka možete osvežiti, dok se do najpoznatije plaže Šunj, stiže laganom šetnjom.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ravnodušnim vas neće ostaviti ni ukusi dalmatinske, tradicionalne hrane, mešani sa novim italijanskim i međunarodnim receptima, a koji su rezultat kreativnosti i veštine šefa kuhinje.

A, na samo 10 km od hrvatske granice, 50 km od Dubrovnika i nasuprot Lopudu sa tek osamdestak meštana, nalazi se i Herceg Novi, najmlađi grad na Crnogorskom primorju, grad, umetnika, mediteranskog duha i festivalske atmosfere sa oko 16 hiljada stanovnika.

SKRIVENA MESTA U BUDVI I BARU: A taman ste mislili da vas tamo ništa više ne može iznenaditi! (FOTO) (VIDEO)

Smešten između najviše planine dinarskog masiva, Orjena (1.895 m) i ulaza u jedan od najlepših zaliva, Boku Kotorsku, ovaj grad, popularno zvan i „grad sunca“, ima najvišu prosečnu temperaturu na Jadranskom moru, sa više od 220 sunčanih dana u godini, te se ovde može kupati više od pet meseci godišnje. Čini se da ge ne treba posebno predstavljati, budući više od 50% gostiju u sezoni, čine upravo naši sugrađani.

Nije na odmet da se prisetimo zašto nas baš ovaj grad tako magično privlači. Herceg Novi, oduvek je bio poznat kao grad brojnih kulturnih dešavanja i festivala, a za ovo leto su najavljeni: Međunarodni dečiji karneval u junu, Sunčane skale, Dani muzike, Trg od knjige i Noć kulture u julu, Hercegnovski filmski festival, Guitar Art Summer Fest u avgustu i Jazz Festival Hereg Novi u septembru. Dakle, kulturnih dešavanja i dobrog noćnog provoda, ni ove godine neće nedostajati u Herceg Novom.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Od nezaobilaznih kulturno – istorijskih spomenika izdvajaju se Španiola, Kanli Kula, Forte Mare i Citadela, muzej i arhiv grada, galerija moderne umetnosti i manastir Savina iz 1030. godine koji čuva bogatu riznicu iz doba Nemanjića i kristalni krst Sv. Save.

Što se mogućnosti za ekskurzije tiče, zaplovite do obližnjih Rosa, uvale Dobreč sa Plavom zastavicom, stenovite Luštice, odbrambene tvrđave, a nakon toga zatvora, Mamula, malenog ostrva Žanjice sa velikom istoimenom plažom, uvale Mirište gde su se prema legendi mirile zavađene porodice, čudesne magično tirkizne Plave špilje sa dva otvora.

Za potpuni ugođaj definitivno će se pobrinuti osoblje renoviranog hotelskog kompleksa Hunguest Hotel Sun Resort, koji je na samoj obali mora, na šetalištu „Pet Danica“ koje se proteže od Igala do Meljina, u neposrednoj blizini tunela na stazi i spomen kuće Ive Andrića. Hotel je ušuškan u dva hektara velikom parku oleandara, palmi i mediteranskog bilja, pa je hladovina i u najvrelijim danima zagarantovana.

Foto: Wikipedia / Zlatko Foto: Wikipedia / Zlatko

Smeštaj se može potražiti u pet komfornih paviljona: „Lovćen“, „Jadranka“, „Novljanka“, „Primorka“ i „Mimoza“ i 20 apartmanskih vila. Jadranka, Lovćen i Primorka stare su preko 100 godina i pružaju komfor koji će zadovoljiti i najzahtevnije goste. Posebno je zanimljiva luksuzna Vila Jadranka, nekadašnja rezidencija kralja Aleksandra. Dok vile pružaju privatnost, dosta soba se u okviru kompleksa može povezati, tako da ćete sigurno uživati u društvu porodice i prijatelja. Sve su sobe klimatizovane, a većina ima pogled na Bokokotorski zaliv. Ako vam to nije dovoljno i želite da imate kontakt sa celim svetom, internet konekcija i parking su besplatni.

Iskoristite poslednje popuste za letovanje!

U gastronomskim čarolijama, po kojima je ovaj hotel poznat i van granica Crne Gore, može se uživati u jednom od dva restorana, pri čemu restoran Jadranka pruža pravo mediteransko uživanje na velikoj terasi uz pogled na more. Hotel se može pohvaliti sa četiri vrste kuhinje: pored lokalne, odnosno mediteranske, u ponudi su italijanska, mađarska, ali i jela azijske kuhinje. Koju god vrstu kuhinje da odaberete, oduševiće vas umešnost šefova restorana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maxmen

    8. maj 2016 | 21:13

    Ovakvih rajskih oaza u Grckoj na desetine,hvala za Hrvatsku.

  • Vanjoslav

    8. maj 2016 | 23:16

    Toliko puta su iskazali veliku ljubaznost prema nama da jedva cekam da idem i kod njih trosim novac. Nikada !!!

  • Dovla CZV

    9. maj 2016 | 10:55

    I onda odem sa suprugom u Dubrovnik i budem primoran da pričam engleski jer čim čuju SRPSKI, odmah postanu odvratni i na svaki način gledaju da vas izbace iz svog lokala, restorana ili da budu maximalno neljubazni da što pre odete!!! Dubrovnik je prelep grad, ali više NIKAD !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA