U FRANCUSKOJ BESNI "RAT": Nestašica benzina, narod na ulicama, policija sve nasilnija (FOTO) (VIDEO)

Blokade rafinerija i skladišta su deo socijalnih nereda i žestokih protesta protiv reforme rada koju predlaže nepopularna socijalistička vlada predsednika Fransoa Olanda

  • 8

Francuska policija upotrebila je i danas vodeni top da rastera aktiviste koji su blokirali skladište nafte na severozapadu zemlje u trenutku kada na benzinskim pumpama ponestaje benzina, a sindikati zaoštravaju štrajk u oštrom protestu protiv reforme rada i novom zakonu o radu.

POPILA ŠAMARČINU UŽIVO: Maskirani muškarac napao novinarku na protestima (VIDEO)

Demonstranti se između ostalog protive produženju radne nedelje koja u Francuskoj trenutno iznosi 35 sati.

Već jedna petina benzinskih pumpi oskudeva u gorivu a policija je probila blokadu skladišta u mestu Duši le Min u blizini belgijske granice koje aktivisti drže još od četvrtka.

- Uklonili su sve naše barikade. Blokada skladišta je prekinuta bez sukoba - rekao je Vlil Dans, predstavnik lokalnog ogranka sindikata SUD.

On je dodao da je policija veoma brzo delovala.

- Upotrebili su vodene topove, imam utisak da su bili veoma napeti - rekao je on AFP-u.

U prisustvu oko 80 radnika u štrajku, vatrogasci su ugasili zapaljene gume na putevima posle čega se nad tim područjem nadvio crni dim.

Većina benzinskih stanica u ovoj zoni nema gorivo zbog čega su vozači prinuđeni da prelaze u Belgiju kako bi napunili benzin.

Blokade rafinerija i skladišta su deo socijalnih nereda i žestokih protesta protiv reforme rada koju predlaže nepopularna socijalistička vlada predsednika Fransoa Olanda.

Filip Martinez, lider sindikata CGT koji je organizovao blokadu i štrajkove kod rafinerija, upozorava da će se akcija nastaviti dok sporni zakon o radu ne bude povučen.

Trenutno najmanje šest od osam rafinerija u Francuskoj ili ne radi, ili radi smanjenim kapacitetom, a saobraćaj je danas dodetno otežan zbog štrajka na železnicama koji je izazvao haos među građanima koji na posao idu vozom.

Oland je rekao da su protesti neprihvatljivi i obećao da će razbiti blokadu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VukBgd

    25. maj 2016 | 12:32

    Uništavanjem Jugoslavije ratovima u Bosni i na Kosovu, Zapad je pokušao da prolongira svoju propast! Optuživali su nas Srbe da smo varvari i masovne ubice, degenerici koji su rasisti i šovinisti, antisemite?! E nas, Srbe?! Neka druga Francuska je volela neku drugu Srbiju...ova Francuska dobija ono što je zaslužila!

  • Pera Kojot # 1

    25. maj 2016 | 18:27

    Mogu francuzi I bolje! Udrite , samo udrite! To smo I mi trebali 93' ali nismo mi francuzi! Da smo tada to uradili danas bi bili Svicarska ba!

  • ana

    25. maj 2016 | 17:32

    Avgust 3 1981 americki predsednik Ronald Regan je otpustio sve kontrolore leta koji su strakovali i doveo vojne. Obrazlozenje takva vrsta strajka ugrozava bezednost. Bravo! Postoje poslovi cicji radnici nikada ne bi smeli da strajkuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA