Pre tačno 212 godina KARAĐORĐE je uradio NAJVAŽNIJU STVAR ZA DRŽAVU SRBIJU!

Zahvaljujući Karađorđu, svako ko se nađe u stranoj zemlji ima vezu sa svojom državom na legitiman način. I ne samo to

  • 2

Ljudi koji mnogo čitaju, a pritom biraju šta čitaju, vole da znaju od svačeg pomalo. Svaki događaj u sadašnjosti, ispostavilo se kroz analitička istraživanja, ima korene u prošlosti. Pogotovo kad su u pitanju kultura i opšta informisanost.

Danas, 2. juna 2016, slavi se Dan konzularne službe. Na današnji dan pre tačno 212 godina (1804) Karađorđe je dao ovlašćenja viđenijim Srbima da u inostranstvu prikupljaju pomoć za potrebe ustaničke Srbije. Taj dan smatra se danom kada su ustanovljeni konzularni odnosi ustaničke Srbije sa drugim državama.

Podsetimo, godine 1804. besneo je Srbijom Prvi srpski ustanak, u kom su se Srbi borili protiv Turaka i njihovog ugnjetavanja. Ustanici predvođeni Karađorđem su uspeli da u značajnom vremenskom intervalu zauzmu teritoriju pašaluka. Ovaj ustanak je prethodio Drugom srpskom ustanku 1815, koji je na kraju doveo do stvaranja moderne Srbije.

Tako danas, kad se nađete u inostranstvu, ako imate neki problem ili bilo kakvu nedoumicu ili poteškoću, odete u konzulat naše zemlje u zemlji u kojoj se nalazite. Konzulat štiti vaša prava, interes, bezbednost.

Jedna od najvećih misija samoga konzulata jeste da unapređuje političke i ekonomske odnose, informiše javnost i šire kulturu kako u svojoj zemlji tako i u zemljama u kojima se nalaze.

(Tanja Milanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vozi Miško

    2. jun 2016 | 12:19

    Do đavola, očekivao sam jedno oduže poučno štivo iz povesti a na kraju ćorak. Ali opet, sad znam šta se danas slavi. Živeo Karadžorđe.

  • BG. Srbin

    2. jun 2016 | 19:16

    I kada dodje do frke, turci krenu da kaznjavaju ustanike a kara-djordje prvi preko Dunava pa bez u majku Rusiju dok ne prodje gungula. Takvi su mu bili i potomci za vreme drugog sv.rata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA