NOVA SMS PREVARA U HRVATSKOJ: Ako primite OVU poruku, nikako ne odgovarajte

Ako primite poruku sa broja 818125, odmah je obrišite i prijavite vašem operateru

  • 0

Brojni korisnici mobilnih telefona u Hrvatskoj su dobili SMS poruku u kojoj se pozivaju da pošalju reč "SVETAC" na 818125, a iz HAKOM-a javljaju da je reč o neregistrovanim pripejd brojevima i pozivaju ljude da budu oprezni jer je najverovatnije reč o prevari.

SMS poruke završavate tačkom? Evo zbog čega to više NIKADA ne treba da uradite!

- Nakon prijave i analize prometa SMS poruka, brojevi s kojih stižu takve poruke budu blokirani kako neregistrovani korisnik više ne bi mogao da koristi broj i uznemirava korisnike. S obzirom na pokušaje zloupotrebe elektronskih komunikacija i prevare korisnika, HAKOM upozorava korisnike da budu oprezni kada dobiju poziv ili poruku s nepoznatog broja, posebno ako su u pitanju međunarodni brojevi. Pre nego što prihvate poziv ili odgovore na poruku, korisnicima se preporučuje da provere broj sa operaterom. Ukoliko postoji sumnja da se radi o zloupotrebi ili prevari, odnosno neželjenoj komunikaciji, korisnici mogu da obaveste svog operatera ili HAKOM. Neželjene poruke mogu da se prijave na e-mail adresi nezeljeni.sms@hakom.hr. U prijavi je potrebno navesti broj s kojeg je poruka primljena, datum i vreme kada je ona primljena, broj koji je primio poruku, ime i prezime i sadržaj poruke iz kojeg je vidljivo da se radi o neželjenoj pošti. Ako korisnik ima mogućnost, informacije je poželjno poslati kao sliku ekrana telefona koji prikazuje primljenu poruku - poručuju iz HAKOM-a.

Brojni korisnici nedavno su primili SMS poruku sadržaja: "Sličica miljenog Isusa je stigla za tvoj mobilni telefon. Pošalji svetac na broj 818125 i preuzmi besplatnu sličicu miljenog Isusa".

(Telegraf.rs / Izvor: index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA