≫ 

PORAZNA STATISTIKA: Lekari napastvovali pacijente pod anestezijom, a za to nisu kažnjavani

Američka medicinska asocijacija osudila je seksualno nasije lekara nad pacijentima, ali se o ovom pitanju još ćuti, što omogućava da optuženi lekari mogu da nastave da rade s pacijentima

  • 0

Seksualno zlostavljanje koje lekari sprovode nad svojim pacijentima iznenađujuće je rasprostranjeno u SAD, ali sistem nadzora i tajne istrage omogućavaju prestupnicima da nastave sa lečenjem pacijenata, objavio je Altlanta žurnal (ACJ).

OVAJ POTEZ SVAKA ŽENA MORA DA ZNA: Kako da parališete SILOVATELJA za samo sekund! (VIDEO)

ACJ je analizirao više od 100.000 disciplinskih postupaka protiv lekara od 1999. i utvrdio da je više od 3.100 prijavljenih lekara kažnjeno zbog seksualnog nasilja, od čega je u više od 2.400 slučajeva nasilje bilo usmereno protiv pacijenata. Američki list je došao do saznanja da polovina kažnjenih lekara još uvek ima aktivne lekarske licence, kao i da mnogi od njih još rade s pacijentima.

Ovi slučajevi predstavljaju samo delić incidenata u kojima su lekari optuženi za seksualno zlostavljanje pacijenata, navodi ACJ, dodajući da državni regulatori i bolnice spovode istrage u tajnosti, kao i da su pojedine tužbe nejasno formulisane, pa pacijenti ni ne znaju da je lekar bio optužen za seksualno zlostavljanje.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Američka medicinska asocijacija osudila je seksualno nasije lekara nad pacijentima, ali se o ovom pitanju još ćuti, što omogućava da optuženi lekari mogu da nastave da rade s pacijentima, upozorava list.

Analiza, koja je obuhvatila 16 godina javne evidencije, pokazala je da su lekari iz brojnih oblasti bili optuženi za seksualno zlostavljanje svojih pacijenata. Među njima je bilo, kako se navodi, psihijatara koji su zavodili svoje emotivno krhke pacijente, anesteziologa koji su vršili seksualno nasilje nad pacijentima u anesteziji, akušera i drugih.

Razmere i obim nedela variraju i kreću se od neumesnih komentara lekara tokom intimnih ispitivanja pacijenata do silovanja psihički i fizički onesposobljenih pacijenata. Pojedini lekari u SAD nalaze se među najgorim seksualnim predatorima nacije, sa stotinama žrtvava tokom decenija karijere, navodi se u analizi.

Većina lekara ne uznemirava pacijente, ali je taj fenomen češći nego što to želi da se prizna, piše američki list.

- Bilo bi drugačije da je u pitanju jedan izolovani incident, ali znanje da je seksualno nasilje nad pacijentima toliko rasprostranjeno, zastrašujuće je - rekla je Erin Vans, žena iz Oregona koju je seksualno napao lekar dok je bila u anesteziji.

ACJ navodi da se seksualni prestupi tolerišu na jedan ili na drugi način u svim državama. Lekarske disciplinske komisije često pružaju kolegama lekarima drugu šansu, bolnice ne prijavljuju žalbe pacijenata, a tužioci pokušavaju da smanje troškove, što rezultira time da lekari ostaju van prestupničkih registara.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA