≫ 

DANAS JE SVETA OLIMPIJADA: Da li će ova svetica da pomogne Noletu i Ivani Španović?

Mošti svete Olimpijade davale su isceljenja od svakakvnih bolesti, a čak i posle 200 godina krvarile su kada se zaseku

  • 4

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetu Olimpijadu đakonisu.

Sveta Olimpijada je rođena u Carigradu, od vrlo znamenitih roditelja, a otac Anisije Sekund joj je bio senator.

Kada je porasla, roditelji su ugovorili njen brak sa nekim velikašem, ali pre njihovog venčanja on je umro. Uzalud su svi pokušavali da ubede Olimpijadu da se uda za nekog drugog, dok je ona rešila da se preda bogougodnom životu darujući od nasleđenog imanja crkve i siromašne.

Kao đakonisa služila je prvo patrijarha Nektarija, a po njegovoj smrti služila je svetog Jovana Zlatoustog. Kad je Zlatousti pošao u izgnanstvo, posavetovao je Olimpijadu da ostane pri hramu kao i ranije. Odmah po izgnanstvu ovog velikog svetitelja neko je upalio veliku crkvu i požar je zahvatio mnoge građevine u prestonici. Neprijatelji Zlatoustog su optužili Olimpijadu za požar, pa je ona prognana iz Carigrada u Nikomidiju, gde se i upokojila 410. godine.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Pre nego što je umrla, ostavila je amanet da joj se telo posle smrti stavi u drveni sanduk koji će se baciti u more, pa da bude sahranjena na mestu na kom je voda izbacila sanduk. Kovčeg je isplivao u mestu Vrohti, gde je bila crkva apostola Tome.

Mošti svete Olimpijade davale su isceljenja od svakakvih bolesti. Nakon mnogo godina, varvari su napali to mesto i zapalili crkvu, a njene mošti koje su ostale nepovređene od vatre bacili su u more, a na tom mestu voda je postala krvava. Tako je Bog obaveštavao o stradanju svoje sluškinje. Vernici su onda ponovo izvadili mošti iz mora, a kad je carigradski patrijarh čuo za to naredio je da se prenesu u Carigrad. Iz prenetih moštiju je i nakon dvesta godina mogla da teče krv, pa su se vernici stalno divili tome. Mošti su i dalje isceljivale brojne bolesti i uspevale da proteraju đavole.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA