Vulin: Najviše radnika na crno u građevinarstvu!

- Najveći broj radnika na crno i dalje je u građevinarstvu i to sigurno možemo pripisati i niskoj obrazovnoj strukturi radnika, koji samim tim, nisu u poziciji da biraju poslove, a onda poslodavci koji se ne drže zakona, vrlo lako, ili možda najlakše, mogu da eksploatišu upravo njihov strah da će ostati bez posla, ili njihovo nepoznavanje sopstvenih prava - rekao je ministar

  • 0

Rad na crno predstavlja veliko opterećenje za građevinarstvo, protiv toga se bori i Inspekcija rada koja je do 31. jula ove godine, u izvršenih 32.695 nadzora, pronašla 10.174 radnika u radu na crno i od tog broja, zaposleno je 8.740 radnika, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

To je, skoro dva puta više, nego što je zaposleno prošle godine u istom periodu - rekao je Vulin, prilikom obilaska gradilišta tržno-zabavnog centra "Belgrejd Plaza" i istakao da je Inspekcija rada u građevinarstvu izvršila 5.009 inspekcijskih nadzora u ovom periodu i otkrila 997 radnika na crno, kao i da se 740 njih zaposlilo, na osnovu rešenja inspekcije.

Aleksandar Vulin: Pozdrav fašista "ZA DOM SPREMNI" ne može biti predmet prava!

- Najveći broj radnika na crno i dalje je u građevinarstvu i to sigurno možemo pripisati i niskoj obrazovnoj strukturi radnika, koji samim tim, nisu u poziciji da biraju poslove, a onda poslodavci koji se ne drže zakona, vrlo lako, ili možda najlakše, mogu da eksploatišu upravo njihov strah da će ostati bez posla, ili njihovo nepoznavanje sopstvenih prava - rekao je ministar.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kaže da se protiv toga bori, ali i da je potrebna pomoć i poslodavaca, i sindikata, jer, ističe, samo prijavljen, osiguran, bezbedan radnik, garantuju uspeh poslodavcu.

Vulin je rekao i da, nažalost, i prošle godine, kao i svake, 63 odsto svih nesreća sa smrtnim ishodom, desi se upravo u građevinarstvu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

KAKO DA ZARADITE PREKO LETA: Evo koji su sezonski poslovi najplaćeniji

- U toj grani radi više od 88.000 ljudi, odnosno precizno, 88.331 i sa ovako visokim procentom nesreća moramo posebno voditi računa - rekao je Vulin.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je rekao da je za vladu Republike Srbije uvek ohrabrujuće kada vidi da se gradi, da se otvaraju nova radna mesta, a posebno kada nova radna mesta otvaraju mogućnost za produbljenje privredne aktivnosti.

- Ovde ne samo što se gradi novi tržni centar, već će u taj tržni centar doći i predstavnici poslova koji nikad do sada nisu bili zastupljeni u Srbiji i naravno, ono što nas uvek posebno raduje, jeste veliki broj novozaposlenih i veliki broj podizvođača koji su odavde, srpske firme - rekao je Vulin.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

CRNA GORA REKLA NE SEZONSKIM RADNICIMA: Za Srbe više nema posla u ovoj zemlji!

Precizirao je da na tom gradilištu radi 30 podizvođača i da su svi do jednog srpska preduzeća.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Ovde dnevno radi više od 1.000 ljudi i to je nešto što moramo poštovati i zato sam danas ovde, na Dan građevinara, da se zahvalim investitoru na vrednom radu, na redovno isplaćenim zaradama i naravno, na bezbednosti na radu - rekao je ministar.

Evo ko najviše u Beogradu radi "na crno"!

Generalni direktor Plaza centra Srbija Rabija Šihab kaže da se sa izgradnjom napreduje po planu, da je više od 80 odsto već urađeno, kao i da se paralelno napreduje i sa iznajmljivanjem prostora, odnosno da postoji potpisano oko 50 odsto ugovora o zakupu.

- Ugovori uključuju međunarodne zakupce koji tek ulaze na srpsko tržište. Otvaranje će biti u prvoj polovini 2017. godine. Radimo u tri do četiri smene svakog dana i svaka smena ima 300-350 radnika, a nakon otvaranja, planiramo da otvorimo više od 1.000 radnih mesta - rekao je Šihab.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA