ŠVEĐANIMA IPAK DAJU DEČAKA IZ ZRENJANINA: Postupak usvajanja se nastavlja

Nadležno ministarstvo saopštilo je da će postupak ovog usvajanja biti nastavljen, jer je usvojenje u njegovom najboljem interesu

  • 34

Usvajanje dečaka iz Zrenjanina, koga je porodica iz Švedske prošlog petka uzela od hraniteljke Ljiljane Radulović, ipak se nastavlja.

 

ZRENJANINCI U PROTESTNOJ ŠETNJI: Građani se okupili protiv usvajanja petogodišnjaka čija je sudbina potresla Srbiju!

 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da će postupak ovog usvajanja biti nastavljen, jer je „na osnovu praćenja toka međusobnog prilagođavanja deteta i potencijalnih usvojitelja procenjeno da je konkretno usvojenje u njegovom najboljem interesu“.

 

- Interes deteta i poštovanje zakona je jedino čime se rukovode nadležne institucije i na to ne može imati uticaj pritisak javnosti - saopštilo je to ministarstvo. Oni su optužili hraniteljicu deteta da je opstruisala proces.

 

- U momentu započinjanja procesa usvojenja pokazala je da ne odobrava odluku organa starateljstva i svojim ponašanjem i postupcima opstruisala je započeti proces usvojenja, rukovodeći se sopstvenim uverenjem šta je detetov interes, uprkos ukazivanju i intervencijama svih stručnjaka koji su postupak vodili i kontrolisali.

 

"SAMO SU GA ODVELI, A ON MI JE JEDINI OSTAO NA SVETU": Stravična ispovest Ljiljane R. kojoj su uzeli dete!

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Time je ona prekoračila granice svoje uloge i, uprkos ukazivanju da je, kao i svi akteri u postupku usvojenja, dužna da poštuje zakonsku obavezu čuvanja tajnosti podataka, davala javnosti netačne informacije o konkretnom postupku i svojoj ulozi u njemu, ne vodeći računa o posledicama koje mogu da nastanu za dete i potencijalne usvojitelje u delikatnom procesu uzajamnog prilagođanja - navelo je to ministarstvo.

 

Oni su u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u Centar za socijalni rad u Zrenjaninu poslali inspekciju socijalne zaštite i zatražili reakciju Zaštitnika građana u okviru čije nadležnosti je i zaštita prava deteteta.

 

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

 

Sa druge strane, već je 5.000 ljudi potpisalo peticiju kojom žele da se spreči usvajanje, dok je juče održan i protest građana Zrenjanina ispred hotela "Vojvodina” i tamošnjeg Centra za socijalni rad.

 

Sve to, nažalost, nije doprinelo da hraniteljka Ljiljana Radulović ponovo vidi dečaka koga je odgajala od trećeg meseca života.

 

- Najstrašnije od svega je što se sve desilo za samo nekoliko dana. Niko mi se i dalje ne javlja, niti sam videla dete koje su mi odveli prošlog petka. Danas idem da vidim šta je odlučilo tužilaštvo koje sam prethodno molila da mi odobri da vidim dete - priča Ljiljana plačući i dodaje da ne može da veruje da je "stvarno neophodno da se svi prepucavamo dok dete ispašta”.

 

- Niko nije važan - ja, zakon, usvojitelji, ali ni Centar za socijalni rad. Trebalo bi da razmišljamo o dobrobiti deteta i njegovim osećanjima - priča ona.

 

(Telegraf.rs/Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sever

    29. septembar 2016 | 12:41

    A jel u interesu deteta da ono vristi i place i bude dovedeno do frasa?!?? Da ga maltretirate naglim premestanjem bez prelaznog perioda? Svima koji kazu da je sve u redu zelim da dozive to sto sada prozivljava to dete!!! Na zdravlje vam bilo!

  • Bokisha

    29. septembar 2016 | 12:07

    Uzas u kakvoj Drzavi zivimo,sramota!Pa zar nemate bar malo srca?

  • Vekii

    29. septembar 2016 | 22:44

    Da Bog da te pare koje su uzeli lekove i svece sebi kupovali,,izvinite na ovim recima al tako je! Oni neznaju za sramota djubradi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA