≫ 

Devojke, danas URADITE OVO, i videćete svoju sudbinu i budućeg muža u snu!

Njene mošti su prenošene mnogo puta, a na molbu kneginje Milice, počivale su i u Beogradu. Danas se u kapeli Svete Petke nalazi samo njen mali prst

  • 8

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetu Petku, praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi. Sveta Petka je kod Srba veoma poštovana i slavna svetiteljka koja se smatra zaštitnicom žena, kao i čuvarkom siromašnih i bolesnih. Vernici joj se obraćaju za pomoć kroz molitvu, posebno na današnji dan, tražeći spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

 

SRPSKI VOJNI MANASTIR SVETA PETKA JE JEDINI NA SVETU: Vojnici su na tom mestu našli ženske kosti (FOTO)

 

Rođena je u gradu Epivatu, kod Kalitrakije u Maloj Aziji krajem 10. veka, poticala je iz imućne i pobožne porodice, a prema nekim izvorima poreklom je Srpkinja. Zamonašila se posle smrti roditelja u crkvi Svete Sofije u Carigradu, a posle toga je provela godine u pustinji u postu, molitvi i usamljeničkom životu. prema predanju, u snu joj se javio anđeo i uputio je u otadžbinu da širi veru Hristovu.

 

DANAS JE SVETA PETKA, A OVU JEDNU STVAR ste morali da uradite pre spavanja

 

Njene mošti su prenošene mnogo puta, a na molbu kneginje Milice, počivale su i u Beogradu. Danas se u kapeli Svete Petke nalazi samo njen mali prst.

 

Smatra se da je Sveta Petka ženski praznik, pa se ovoj svetici obraćaju žene svih vera i nacija.

 

Foto: Wikimedia

Foto: Wikimedia

 

Prema narodnim običajima, danas žene ne bi trebalo da mese, kuvaju, šiju, peru veš ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke i da im tokom godine ne bi trnule ruke.

 

LEKARI SU MI REKLI DA UMIREM, ALI SVETA PETKA JE NAPRAVILA ČUDO: Ispovest Miodraga zbog kojeg su i ateisti poverovali u Boga

 

Danas mlade devojke treba da beru cveće i njime ukrase svoj dom kako bi u njima cele godine vladala sloga i mir, dok se devojčicama oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

 

Devojke bi trebalo da pojedu parče slavskog kolača i da sačuvaju mrvice, pa će te noći u snu videti svoju sudbinu i budućeg muža.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko

    27. oktobar 2016 | 11:20

    Jadan zaveden izgubljen narod. Za živog jedinog Boga, stvoritelja neba i zemlje i sviju nas ne mare, psuju ga. Traže pomoć od umrlih ljudi. Sa tim krše 1. i 4. Božju zapovjest: Ja sam bog tvoj jedini, meni jedinome se klanjaj i ne pravi sebi lika - djelo čovječjih ruku i ne klanjaj im se. Njihovi "svećenici" to podržavaju, pune sebi đepove od naivnog naroda. Počnite pod hitno čitat svetu božju riječ sveto pismo i molite Boga za oproštenje, molite ga da vam da pravu spoznaju i zakoračite putem spasenja, sledite Isusa Hrista dok nije prekasno.

  • Zakon

    27. oktobar 2016 | 10:01

    Posle se pitate zasto nema napretka..pa kako da ima vidite u sta verujete

  • Srbin voli rakiju

    27. oktobar 2016 | 09:43

    Devojke moraju da slusaju muza

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA