≫ 

Na snazi je crveni meteoalarm u celoj Srbiji: Ako se nastavi, može doći do pravog haosa

Ne postoji vremenski period u odnosu na koji se proglašava crveni meteoalarm i vanredna situacija, sve zavisi od intenziteta padavina

  • 2

Na snazi je crveni meteoalarm za celu Srbiju, a ono što građani generalno ne znaju je šta to zapravo znači.

LEPE VESTI: Labudovi nisu zarobljeni u Dunavu, šetaju ili spavaju na ledu

Čim nastupi takvo upozorenje, svi su u panci, ali, evo koje je pravo značenje crvenog meteoalarma, kada on stupa na snagu i šta sve podrazumeva.

- Crveni meteoalarm je veliko upozporenje - kaže Đorđe Đurić meteorolog sa Weather2Umbrella i nastavlja - To znači da je vreme vrlo opasno. Tačnije, prognozirane su opasne vremenske pojave, opasnost po ljudske i životinjske živote. Kod nas će crveni meteoalarm biti sve do srede, tada nastupa narandžasti.

- Generalno, ne postoji vremenski period u odnosu na koji se proglašava crveni meteoalarm i vanredna situacija. Sve zavisi od intenziteta padavina. On može biti proglašen i za nekoliko sati samo. Ukoliko se takvo stanje duže zadrži, onda može doći do zatvaranja škola i svega drugog - kaže Đorđe.

Dakle, ako potraje crveni meteoalarm, onda nas očekuje haos - sve može biti zatvoreno do daljeg.

Ističe da su trenutno najugroženiji migranti, beskućnici i domaće životinje.

- Ukoliko se osoba ili životinja dugo nađu nezaštićeni na otvorenoj površini, mogu umreti. Generalno, sad treba biti jako oprezan. Posebnu pažnju moraju da obrate oni koji sad kreću na put. Obavezno imajte dovoljno hrane i pića, jer ako vam se pokvare kola, a vi ste nezaštićeni na otvorenom, ishod može biti poguban - kaže Đorđe.

Najjednostavnije objašnjenje za značenje crvenog meteoalarma je:

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdaje crveni meteoalarm kada su prognozirane posebno opasne vremenske pojave a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasna po bezbednost ljudi i životinja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gocagocagoca

    9. januar 2017 | 14:25

    Svi brzo u skoleahahahah

  • Apachi

    10. januar 2017 | 19:50

    U moje vreme, tj Titovo, po ovakvom vremenu skole su do daljnjeg bile zatvorwne, nekad je raspust trajao i dva meseca. I niko zbog toga nije propao, sve se moze nadoknaditi. Radili su lekari i prodavnice, uostalom onda je narod imao sve pa nije bilo potrebe za " dragstorima ".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA