≫ 

Snažna bura i ekstremna hladnoća zaledili ušće Neretve u Jadran, Sava u santama, Balkan stoji (FOTO) (VIDEO)

Jaka bura i ekstremna hladnoća zaledili su ušće Neretve u Jadransko more

  • 0

Zemlje regiona i dalje su okovane snegom, ledom i debelim minusom, pa se posebno vozači upozoravaju na oprez u saobraćaju, u Federaciji BiH je raspust produžen do 16. januara, a izdate su i preporuke za skraćenje radnog vremena svuda gde je to moguće.

Dunav danas izgleda kao ledena ploča, kao stvoren za valcer

U Bosni i Hercegovini je najhladnije bilo u Prači, gde je izmereno čak minus 30 stepeni Celzijusa.

Zbog velike hladnoće u FBiH je na snazi narandžasti meteoalarm.

Reka Sava je u BiH osvanula okovana ledom, dok je u Mostaru, inače, jednom od najtoplijih gradova, zabeležena temperatura vazduha od čak minus 11 stepeni Celzijusa.

Na zahtev sindikata i roditelja u Zapadnohercegovačkom kantonu dodatno je pomeren početak nastave u školama, a prema rečima ministrice obrazovanja Ružice Mikulić, ona će početi 16. januara. Zaleđeno je i Jablaničko jezero.

Prema prognozama meteorologa, polarne hladnoće zadržaće se u našoj zemlji do četvrtka, 12. januaraNešto topliji period, ali i dalje s temperaturama prikladnim godišnjem dobu, prognozira se od 12. do 25. januara.

Foto - Ilustracija: Tanjug/FaH, Pixabay, AP Foto - Ilustracija: Tanjug/FaH, Pixabay, AP

Povodom vremenskih neprilika izazvanih niskim temperaturama, Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH preporučuje poslodavcima da, u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu i vodeći računa o zdravlju uposlenih, skrate radno vreme ako to proces rada dozvoljava.

Foto: Čitalac /vijesti.me Foto: Čitalac /vijesti.me

Svi važniji putni pravci u Republici Srpskoj su prohodni, ali se vozačima savetuje da zbog poledice budu oprezni jer niska temperatura usporava delovanje posipnog materijala, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Granični prelaz Deleuša, na putnom pravcu od Bileće do Nikšića u Crnoj Gori zatvoren je za teretna vozila.

Foto: Čitalac /vijesti.me Foto: Čitalac /vijesti.me

S obzirom na to da je na području Crne Gore, na deonici Šćepan Polje-Plužine-Nikšić, zabranjeno kretanje za teretna vozila sa prikolicom i šlepere, za ova vozila ne preporučuje korištenje graničnog prelaza Hum.

Širom Hrvatske se ovih dana očekuje poboljšanje vremenskih prilika, ali će temperature biti i dalje veoma niske, rekao je meteorolog Nikola Vikić Topić za RTL.

Jaka bura i ekstremna hladnoća zaledili su ušće Neretve u Jadransko more.

Iako će naredni dani biti malo manje hladni nego poslednjih nekoliko, Hrvatska temperaturno ostaje ispod proseka za ovo doba godine, i to do daljnjeg.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Meteorolozi prognoziraju posebno hladno vreme za utorak i sredu, dok se u četvrtak i petak očekuje prolazno, ali osetno otopljenje.

Foto: Tanjug/HINA Foto: Tanjug/HINA

Ono će biti kratkog veka jer već u subotu temperatura ponovno pada, najavljuju meteorolozi.

Slično vreme je i u Makedoniji. Najniža temperatura zabeležena je jutros Na Mavrovu, minus 20 stepeni, a debljina snežnog pokrivača je 68 centimetara.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug
Foto: Tanjug/AP/Amel Emric Foto: Tanjug/AP/Amel Emric

Pogledajte video:

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA