SNEŽNI ZMAJ IZ BIJELOG POLJA: Dugačak je 20 metara, biće najmoćniji i najsnažniji u Crnoj Gori (FOTO)

Umetnike greje volja i čaj koji često dobijaju i od prolaznika koji su mladim umetnicima zahvalni što na ovaj način pokazuju ljubav prema gradu i poštovanje prema sugrađanima

  • 2

Dok je mraz i sneg mnogima kod nas i u regionu doneo nevolje, mlade bijelopoljske studente vizuelnih umetnosti je inspirisao da na gradskom trgu izvajaju figuru zmaja. U tome im pomažu starije kolege i njihov profesor, akademski slikar Abaz Dizdarević, koji je i osmislio projekat.

HERCEG NOVI U BELOM: Najlepši crnogorski primorski grad pod snegom (FOTO) (VIDEO)

Prelepa dekoracija koja iz dana u dan postepeno dobija i svoj konačni izgled, plod je velike ljubavi i entuzijazma desetak umetnika kojima ne smetaju ekstremno niske temperature kako bi svoje delo priveli kraju, kaže jedan od umetnika na projektu Vladimir Tvrdišić.

Nisu ravnodušni na glasine da je njihov rad naručen i plaćen od strane opštine ili neke druge ustanove. To, kaže Tvrdišić, vređa sve njih i njihov odnos prema umetnosti i gradu.

Zmaj je do sada „progutao“ pet kamiona snega, a ukoliko bude falilo belog materijala, za sklupturu dugu 20 metara, za dopremu je zaduženo Javno komunalno preduzeće.

Foto: Vukoman Kljajević/rtcg.me Foto: Vukoman Kljajević/rtcg.me

Figuru čija je prednja strana gotovo završena u večernjim satima osvetljavaju dva reflektora koje je lokalna uprava ustupila mladim entuzijastima, kojima ni -18 stepeni ne smeta da ostare svoj naum. Greje ih volja i čaj koji često dobijaju i od prolaznika koji su mladim umetnicima zahvalni što na ovaj način pokazuju ljubav prema gradu i poštovanje prema sugrađanima.

U naredna dva dana zmaj će zahvaljujući vrednim rukama Abaza Dizdarevića, Vladimira Tvrdišića, Milana Jovovića, Dražena Konatara, Željka Madžgalja, Milovana Rakonjca, Stevana Veličkovića dobiti konačni oblik.

S obzirom na to da je veliki mraz sneg se tokom radova pretvorio u ledenu masu, koja će garantovati da će zmaj, koji je otelotvorenje moći, energije i snage, kako kažu bjelopolski vajari, krasiti trg bar tridesetak dana a potom će se, kao što i nalažu legende, preseliti u mit.

(Telegraf.rs / Izvor: RTCG)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA