Statua dečaka koji piški u Briselu obučena u šumadijsku narodnu nošnju, a okolo se dele pogača, so i rakija (VIDEO)

Ambasada Srbije u Belgiji u saradnji sa belgijskim udruženjem "Prijatelji Maneken Pisa" od 2011. godine, tradicionalno svakog 15. februara organizuje obeležavanje nacionalnog dana Srbije spajajući simbol Brisela sa prepoznatljivim elementima srpskog folkolora

  • 5

Dan državnosti Republike Srbije obeležava se i ove godine u Briselu. Simbol grada Brisela "Maneken Pis" danas je obučen u srpsku narodnu nošnju, a u centru grada deli se pogača, so i rakija.

 

(UŽIVO) Srbija obeležava Dan državnosti (FOTO) (VIDEO)

 

Sedmu godinu za redom na Dan državnosti Srbije najprepoznatljivije obeležje glavnog grada Belgije, statua dečaka koji piški, obučena je u šumadijsku nošnju.

 

Printskrin: Tanjug

Printskrin: Tanjug

 

Ambasada Srbije u Belgiji u saradnji sa belgijskim udruženjem "Prijatelji Maneken Pisa" od 2011. godine, tradicionalno svakog 15. februara organizuje obeležavanje nacionalnog dana Srbije spajajući simbol Brisela sa prepoznatljivim elementima srpskog folkolora.

 

Printskrin: Tanjug

Printskrin: Tanjug

 

- Mi smo ponosni da sedmu godinu za redom vidimo našeg Manekena Pisa obučenog u šumadijsku nošnju, da predstavimo našu kulturu, poslužimo pogaču, pitu i rakiju, da skrenemo pažnju na nas, našu različitost i specifičnost i kolorit naše kulture. Delimo svi ovde jedan poseban duh koji vlada u Briselu, gradu koji okuplja puno turista i različitih nacija. Želimo da skrenenemo pažnju na jednu predivnu državu sa predivnom istorijom i kulturom - izjavila je ambasadorka Republike Srbije u Kraljevini Belgiji Vesna Asić za Tanjug.

 

Printskrin: Tanjug

Printskrin: Tanjug

 

Šumadijska narodna nošnja koju Maneken Pis oblači svakog 15. februara jedan je od 964 kostima koje statua ima u svom muzeju i oblači ih shodno prilici. Ta tradicija ustanovljena je početkom 17. veka kada je prve kostime Maneken Pis dobio na poklon od austrijske nadvojvotkinje Izabele i francuskog kralja Luja XV.

 

Pogledajte video:

 

 

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • niki

    15. februar 2017 | 15:21

    Sad ce se nas predsednik javiti i reci vidite kako EU ceni i voli Srbiju...

  • Перагеније

    15. februar 2017 | 16:17

    Сад кад су видели од нас, ето сутра манекена у албанској, пицешкој... ношњи.

  • amerika

    15. februar 2017 | 15:25

    Gde su sir,kajmak praseca pecenja, a ne tako skromno pogaca, so I rakija, da sam ja ambasador, tako bi bilo, pa da znaju sta je srbija I ki je srbija...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA