Rusija: Revizija presude BIH protiv Srbije može imati ozbiljne posledice po region

"Sud u Hagu je već doneo odluku po ovom postupku, te da je ponovno aktiviranje ove tužbe jednostrani potez koji nema podršku svih konstitutivnih naroda BiH"

  • 8

Ambasada Rusije u BiH saopštila je da inicijativa o pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije može imati najozbiljnije posledice po stabilnost, političku slogu i međuetnički dijalog u BiH, po njen socio-ekonomski razvoj i stanje u regionu u celini.

Bivšem članu Hrvatskog veća odbrane dve godine zatvora za zločine nad Srbima u BiH

U saopštenju se dodaje da Rusija, kao država garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ističe da je Međunarodni sud pravde u Hagu već doneo odluku po ovom postupku, te da je ponovno aktiviranje ove tužbe jednostrani potez koji nema podršku svih konstitutivnih naroda BiH, kao ni odobrenje od državnih institucija, što je potrebno u skladu sa Ustavom, prenosi RTRS.

- Uzimajući u obzir navedeno, pozivamo da se još jednom pažljivo proceni celishodnost takve agende koja radi na štetu odnosima u jačanju poverenja, dijaloga i saradnje, bez kojih napredak BiH kao multietničke države nije moguć - poručuju iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Iz ruske ambasade naglašavaju da je veoma važno upozoriti inicijatore na njihovu odgovornost prema narodima BiH zbog neizbežnog ozbiljnog koraka unazad u komplikovanom procesu međuetničkog pomirenja u BiH, kao i da se znakovi u tom smislu vide već sada.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović rekao je prošle sedmice da će biti revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ukoliko ekspertska grupa, predvođena agentom Sakibom Softićem, proceni da za to ima elemenata.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    17. februar 2017 | 08:59

    Pa Bosnjacima nije nista drugo ni ostalo nego da rade ovo sto sad rade! Milion mladih ljudi je otislo,posla nema,skoro niko se ne zeni i ne udaje,dece ima nesto ali vanbracne,zakoni su na papiru ali u praksi mrtvi,stanovnistvo jos i kako -tako trpi i izdrzava,elita sa novcem ugnjetava sirotinju... I sta ce Bakir drugo i da radi osim da se tuzaka,trazi neku nadripravdu,kad mu je bas sve ionako izmaklo kontroli!?! Treba Bosnjacima,kao i drugima u regionu,ozbiljna pomoc,ali mislim da su do sad svi koji su i nesto pokusavali-odustali!!!

  • Divos

    17. februar 2017 | 08:07

    Неће имати последице по "регион", али ће оптеретити односе у самој државној заједници БиХ. Прича о ревизији пресуде МСП је подваљена мантра намењена малоумној задојеној светини у бошњачком делу БиХ. Та сама идеја је суманута и апсолутно неостварива, што су сви упозорили, и ментори бошњачке политичке елите са Запада, па чак и умне главе у самих Бошњака. Ипак ова прича је опасна. Ово није тужба групе грађана против Србије, него питање тужбе државе (мада је државна заједница БиХ "де факто" протекторат, ал ајде) против државе. А овде су покушали у име државе одлучивати овај Бакир којег у федералном Сарајеву од миља зову Себијин хрсуз, клика око њега, те неке НВО сумњивих намера. И тако створити, наметнути привид, уверење да је ова државна заједница њихова тапија. У Српској су прочитали позадину ове приче, стварни наум, и поручили "е неће да може". Сада су Бакир и клика око њега на жеравици, повући једностран потез, што ће им се врло брзо обити о главу, или замерити се острашћеној светини, коју су медијским спином уверили да би могло бити нешто од овог захтјева за ревизијом пресуде. Није им лако.

  • Srbija pre svega

    17. februar 2017 | 13:37

    Najveca je greska sto je Srbija odustala od protivtuzbe za genocid protiv BiH,pod raznim pritiscima,a ta je tuzba bila dobro pravno utemeljena.U njoj su bili pobrojani masovni zlocini nad Srbima u BiH,na onoj teritoriji koju je kontrolisala muslimanska vojska,a o kojima se snazno cuti,cije zrtve cak i nemaju grobno mesto i nisu popisane u spisak zrtvava,onaj koji su muslimani pravili,a zapad ga prihvatio.U tuzbi su,pored sarajevskih logora(Viktor Bubanj,centralni zatvor,kasarna Ahet Fetahagic itd) bili navedeni i ostali zlocini,kao sto je onaj u Konjicu,u kom je ubijeno 296 Srba,Bileci 149,Gacko 109 i ostali.Navedeno je bilo je bilo imenom i prezimenom i maticnim brojem vise od 3000 Srba ubijenih u Podrinju,javne kuce u Sarajevu,ozloglaseni logori Bihac,Orasje,Odzak,Celebici,Dretelj,Silos.Kroz ove logore je proslo hiljade Srba.I kad pogledate kartu BiH,federacija je etnicki cistija od RS.O ovim zlocinima se cuti,oni se prikrivaju,to rade razne NVO,ali istina se probija.Valjda ce se Srbi napokon setiti da popisu sve svoje zrtve u 20 veku,koje su milionske.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA