≫ 

Ovo je drvo pozitivnih misli, a na njemu su poruke ljubavi za obolele od retkih bolesti (FOTO)

U Srbiji šest do osam odsto populacije, odnosno oko pola miliona stanovnika ima neku retku bolest

  • 0

Dan retkih bolesti obeležava se danas u Srbiji i u svetu, a ove godine Nacionalna organizacija za retke bolesti (NORBS) ovaj dan označava akcijom "Drvo pozitivnih misli" kojoj se priključio i najbrže rastući portal u regionu Telegraf.rs.

U SRBIJI 450.000 OBOLELIH OD RETKIH BOLESTI: Ovo su PROBLEMI sa kojima se BORE svaki dan!

Jednom porukom na ovom magičnom drvetu pošaljite pozitivne misli ka 450.000 ljudi

Naša Ana ima 15 godina, a svaki zagrljaj je boli kao so na živoj rani: Njeno telo je od rođenja u zavojima (FOTO)

Drvo, na kojem građani ostavljaju simbolične poruke upućene obolelima od retkih bolesti, NORBS je postavio u tržnim centrima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, ali i u našoj redakciji.

Cilj je da se podigne svest o retkim bolestima i ukaže na probleme sa kojima se susreće 450.000 obolelih u našoj zemlji, a koji se pre svega odnose na nedostupnost savremene terapije i nepostojanje adekvatne podrške sistema socijalne zaštite.

Na ovaj dan predsednik NORBS-a Davor Duboka podseća da je obolelima od retkih bolesti osim sistemske potrebna i pojedinačna podrška.

- Retka bolest se definiše kao bolest koja se javlja kod manje od pet osoba na 10.000 stanovnika. Postoji preko 7.000 opisanih retkih bolesti. Nažalost, 75 odsto retkih bolesti pogađa decu, a tragično je da 30 odsto obolelih umre pre navršene pete godine života.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Za samo pet odsto retkih bolesti postoji terapija koja je često veoma skupa, pa se veliki broj obolelih suočava sa time da nema pristup savremenim terapijama, ukoliko postoje, ili podršku sistema zdravstvene i socijalne zaštite kada terapija ne postoji - kaže Duboka.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Prema njegovim rečima, život obolelih vezan je za pomagala, kolica, zavoje, gaze, inhalatore, različite suplemente, rehabilitaciju...

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Sve su to stvari stvari koje su masovno nedostupne u Srbiji. Njima, ne samo da se poboljšava kvalitet života, nego se usporava progesija bolesti. Pritom, ne radi se o basnoslovnoj sumi novca jer, od svake retke bolesti boluje oko 40 ljudi a postoje je jednostavni mehanizmi da se otkrije koliko to košta - navodi Duboka koji ističe da banjsko lečenje i rehabilitacija ne treba da se dodeljuju po dijagnozi nego po stanju:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ako neko ima skoliozu kičme, anemiju, što su sve stanja koja prate retku bolest, zna se tačno u koju banju se upućuje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

On napominje da bi usklađivanje propisa sa Evropskom unijom donelo određene benefite za pacijente, pogotovo kada je reč o lekovima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Slovenija, Hrvatska pa i Bugarska su ovu oblast dosta dobro rešile. Radi se o zemljama članicama EU, pa kada pričamo o lekovima oni nemaju svoje procedure za registraciju lekova, zbog čega ih dobijaju najmanje godinu dana pre od nas. Sa druge strane, u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, situacija je, takođe, haotična - kaže Duboka.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Retka bolest podrazumeva svaku bolest koja se javlja kod najviše 1 od 2.000 osoba.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U Srbiji oko pola miliona građana živi sa nekom retkom bolešću. Čak 80 odsto retkih bolesti su genetskog porekla, ostale su posledica infеkciја, аlеrgiја, uticаја fакtоra živоtnе srеdinе...

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kod 50 osoba osoba sa retkim bolestima, prvi simptomi bolesti se javljaju već na rođenju ili u ranom detinjstvu. 30 odsto dece sa retkom bolešću živi manje od pet godina, a za više od 95 odsto retkih bolesti ne postoji nikakva registrovana terapija.

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA