≫ 

Na samo 60 kilometara od Srbije niču DVA NUKLEARNA REAKTORA!

U slučaju eventualne havarije, za nekoliko sati nuklearni oblak nadvio bi se nad Srbijom

  • 1

Na svega 60 kilometara severno od srpske granice nići će dva nova nuklearna reaktora. Evropska unija odobrila je mađarskoj nuklearnoj elektrani "Pakš" gradnju još dva reaktora, pored postojeća četiri, koja obezbeđuju više od polovine električne energije ovoj zemlji.

 

PUTIN GRADI NAJMOĆNIJI REAKTOR NA SVETU: Evo šta će to značiti za budućnost!

 

Zbog blizine postrojenja Srbiji, to je isto kao da se reaktori grade u našoj zemlji. U slučaju eventualne havarije, za nekoliko sati nuklearni oblak nadvio bi se nad Srbijom.

 

Iako u okruženju od 500 kilometara imamo 18 reaktora, Srbija ipak i dalje ne razmišlja o sopstvenoj proizvodnji nuklearne energije iz atomskih centrala.

 

Posle katastrofe u Černobilju, SRFJ je donela moratorijum, tj. zabranu gradnje nuklearki na 25 godina. Tehnički, taj rok je istekao 2015. godine, ali zakon nije formalno stavljen van snage. Hrvatska i Slovenija davno su odustale od moratorijuma.

 

Prema mišljenju stručnjaka, naša zemlja je daleko od gradnje nuklearne elektrane, ali zbog sve većeg manjka prirodnih izvora energije, treba i o njoj da razmišlja.

 

- To je budućnost energetike i jedina šansa koja nam ostaje da obezbedimo energente za 50 ili čak 200 godina. Već smo okruženi velikim brojem reaktora i trebalo bi da država bar počne da razmišlja o sopstvenom - kaže, za "Novosti", dr Ilija Plećaš, nuklearni fizičar i predsednik nadzornog odbora JP "Nuklearni objekti Srbije".

 

"Pakš" u Mađarskoj prošle godine zatvorio je nakratko jedan reaktor zbog problema u sistemu upravljanja, a nezgode su zabeležene i 2003. i 2009. godine.

 

(Telegraf.rs/ Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA