Evro vrtoglavo pada već 3 nedelje u celom svetu: A evo šta se očekuje u Srbiji

- Dinar jeste vezan za evro pošto evro utiče na vrednost dinara više od ostalih valuta iako su kod nas dosta porasle cene, naročito prehrambenih proizvoda, a izvoz nam sporije raste u odnosu na uvoz - kaže konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević

  • 10

Evro je na svetskom tržištu zabeležio dvonedeljni minimum, a kako konstatuju svetski analitičari, to što je pao preko jedan odsto u odnosu na dolar je najlošije kretanje evropske valute u poslednjih sedam nedelja. Isti trend prisutan je kod nas, pa je sa prvim danima aprila, dinar samo jačao, ali sudeći po ekonomskim analitičarima, takav trend neće potrajati.

Nemci će odustati od evra? Muku muče sa evropskom valutom zbog politike Centralne banke (FOTO)

Danas dinar najmanje vredi od početka godine: Nikad više novca nam nije bilo potrebno za evro!

Bez obzira na to što su privredne aktivnosti u svetu znatno pojačane u poslednjih šest godina, istraživanja pokazuju da su fabrike širom evrozone imale poteškoće da se izbore sa tražnjom prošlog meseca, zbog čega je došlo do rasta cena.

Ovakva događanja na svetskom tržištu nisu mogla dugo da prođu bez odjeka kod nas, pa je trenutni kurs 123,8060 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

- Dinar jeste vezan za evro pošto evro utiče na vrednost dinara više od ostalih valuta iako su kod nas dosta porasle cene, naročito prehrambenih proizvoda, a izvoz nam sporije raste u odnosu na uvoz  - kaže konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

Profesor Ismail Musabegović sa Beogradske bankarske akademije objašnjava takođe da je dinar vezan za evro koji je "odraz stanja i politike u Evropskoj uniji u kojoj postoji problem sa nedovoljnom inflacijom i manjkom aktivnosti".

- Centralna banka pokušava da svojom politikom upumpava novčanu masu zbog čega dolazi do pada nacionalne valute, odnosno zajedničke u Evropi - evra. Tu meru preduzimaju da bi poboljšali konkurenciju i pojeftinili evropske proizvode, a ujedno poskupeli američke. Na ovo svakog meseca ode 80 milijardi dolara - upozorava Musabegović.

Printskrin/Youtube/ien bg Printskrin/Youtube/ien bg

Trenutnu situaciju na tržištu analitičari opisuju kao "pet minuta slave" dinara jer za ozbiljniji rast njegove vrednosti nedostaje nekoliko faktora.

- Teško je proceniti kretanje evra u odnosu na dolar, ali ne vidim da će dinar nastaviti da napreduje u narednom periodu. Kada bi naša ekonomija "zakoračila" u značajniji rast, dinar bi bio stabilan - poručuje Kovačević.

Ni Musabegović ne prognozira neke veće oscilacije dinara u odnosu na evro.

- Većih oscilacija evra biće u odnosu na dolar. Pošto nam Amerika nije neki veliki trgovinski partner, ne vidim veliko pomeranje dinara od sadašnje vrednosti - zaključuje Musabegović.

Daljinac baner

(S.Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bagi ns

    4. april 2017 | 18:29

    Ako u svetu pada evro u srbiji če sigurno da skoči jer pojedina bagra živi od pljačke!!! ŽALOSNO

  • V.j

    4. april 2017 | 21:03

    Premijer,pardon buduci predsednik kaze da nam je mnogo bolje i da ce nam biti jos bolje

  • Samo nesto racunam

    4. april 2017 | 18:55

    Kaze expert: "kod nas dosta porasle cene, naročito prehrambenih proizvoda" Koja sreca da su i nase plate i penzije porasle pa izdrzavamo.... Ops, joj ,pa plate i penzije su smanjene... pssst,da niko ne cuje! Da narod ne shvati koliko nam je gore i gore...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA