Zatvori u Bosni prepunjeni: Ostalo je samo još jedno slobodno mesto!

U Bosni i Hercegovini trenutno kao navedene sankcije postoje rad za opšte dobro na slobodi, zamena kazne zatvora novčanom kaznom, elektronski nadzor u kojem se kazna zatvora do jedne godine zatvora, može zameniti navedenom sankcijom

  • 3

Prema poslednjim podacima kojima raspolaže Ministarstvo za pravdu BiH, u Bosni i Hercegovini postoji potreba da se prošire kapaciteti u zatvorima. Nadležni smatraju da zemlji treba oko 3.750 mesta, jer je trenutno na izdržavanju kazne oko 3.220 osoba. U toku je i izgradnja novog zatvora pored Sarajeva, gde će kaznu izržavati ljudi koji su počinili najteža krivična dela.

Zbog ovih zločina Hrvati najčešće završavaju u zatvoru, a izlaze iz njega kao sasvim novi ljudi

- U zatvorskom sistemu BiH kaznu zatvora u 2016. godini izdržavalo je 2.670 osoba, a meru pritvora izvršavalo je 550 osoba odnosno meru zatvora, zatim devet osoba koje su izvršavale kaznu maloletničkog zatvora, dok je kućni zatvor putem elektronskog nadzora izvršavao 390 osoba - kazala je u izjavi za Radiosarajevo.ba Marina Bakić, stručna savetnica za odnose s javnošću pri Ministarstvu za pravdu BiH.

Iz ovih podataka se vidi da se 3.220 osoba nalazilo na izdržavanju kazne zatvora ili mere pritvora, a broj osoba koji zatvorski sistem BiH mogao primiti je prema poslednjim podacima - 3.221.

Prema njenim rečima, godišnji izveštaj za 2016. godinu pokazuje da 290 osuđenih osoba na Sudu BiH izdržava kaznu zatvora, a meru pritvora izvršavalo je 99 osoba, što znači da se ukupno 389 pritvorenika i zatvorenika prema odluci Suda BiH nalazilo u entitetskim zavodima.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

U novembru 2016. godine Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac ukupnog kapaciteta oko 200 osoba počeo je sa prijemom prvih pacijenata i zatvorenika kojima je izrečena mera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog lečenja, obaveznog lečenja od zavisnosti, kao i prisilnog smeštaja osoba koje su počinile krivično delo u stanju neuračunljivosti.

Prema rečima Marine Bakić, BiH istovremeno radi i na afirmaciji alternativnih kaznenih sankcija tj. mogućnosti izvršavanja kazne zatvora u društvenoj zajednici. U Bosni i Hercegovini trenutno kao navedene sankcije postoje rad za opšte dobro na slobodi, zamena kazne zatvora novčanom kaznom, elektronski nadzor u kojem se kazna zatvora do jedne godine zatvora, može zameniti navedenom sankcijom, prenosi RadioSarajevo.ba.

Printskrin: Youtube/TV1 HD Printskrin: Youtube/TV1 HD

- Kada se pogledaju podaci u vezi sa alternativnim krivičnim sankcijama za 2016. godinu, može se videti da je rad za opšte dobro izrečen prema 107 osoba, kazna zatvora zamenjena novčanom kaznom prema 194 osobe, a kućni zatvor sa elektronskim nadzorom prema 390 osoba, što znači da je 691 osoba ili 21,5% izvršavalo kaznu zatvora putem alternativnih sankcija - kazala je Bakić, naglasivši kako evropski standardi traže da najmanje 20% zatvorske populacije izvršava alternativne kazne.

Na prekobrojnost zatvorenika prema evropskim standardima svaka država treba uticati putem uslovnog puštanja na slobodu, koji se smatra najdelotvornijom merom u procesu resocijalizacije, tretmana i rehabilitacije osuđene osobe, ističe Bakić.

Printskrin: Youtube/TV1 HD Printskrin: Youtube/TV1 HD

Posmatrajući segment uslovnog puštanja o kojem je odlučivala Komisija i Upravnik zavoda, prema podacima Ministarstva za pravdu BiH, pozitivno je rešeno 721 molbi ili 45 odsto što znači da se Bosna i Hercegovina kreće u višem Evropskom proseku koji iznosi između 43 odsto i 52 odsto i koji je u visoko razvijenim zemljama Evropske unije kao što su skandinavske zemlje veći od 52 odsto.

Navedenom broju treba dodati i devet predmeta uslovnog puptanja prema čl. 201. ZIKS-a BiH gde se radi o obaveznom uslovnom puštanju i otpuštanju zatvorenika osuđenog na kaznu zatvora do dve godine nakon izdržane 2/3 kazne, što znači posmatrajući sveukupno da je 721 osoba kojima je odobreno uslovno puštanje + devet osoba prema obaveznom uslovnom puštanju daje iznos od 730 osoba koji su nastavili kaznu zatvora da izvršavaju u društvenoj zajednici ili 45 posto.

Printskrin: Youtube/TV1 HD Printskrin: Youtube/TV1 HD

Što se tiče gradnje državnog zatvora u Vojkovićima pored Sarajeva, kako je rečeno, svi objekti su u završnoj fazi izgradnje, pa je prema najnovijim informacijama objekat gotov 90%.

Marina Bakić je rekla da će državni zatvor biti najsigurnija zatvorska ustanova u regionu, u kojoj će kaznu služiti najteži prestupnici u svim oblicima kriminala.

- Trenutne aktivnosti usmerene su na ugradnju najnovijih visokosigurnosnih sistema čije je montiranje zajedno sa pratećom tehnikom takođe u toku - naglasila je Bakić.

Trenutni zatvorski sistem Federacije BiH ima sedam zavoda, Republike Srpske šest zavoda, a Brčko distrikt poseduje jednu pritvorsku jedinicu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    4. april 2017 | 15:53

    To Bosnjaci hoce da poruce da krivce za ratne zlocine nece ni procesuirati...jer u zatvoru mesta nema???

  • ATIMUS

    5. april 2017 | 09:41

    A I odje u srbiji prepuni zatvori bosanacA vrvi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA