Ako Zoranov plan uspe, zaradiće 680 hiljada: Otišao u penziju, pa smislio genijalnu stvar!

On je svoje lešnike zasadio 2006. godine i tek je prošle godine po prvi put ubrao plodove svog rada

  • 74

Nakon što je kao vojno lice otišao u penziju, Zoran Novaković je odlučio da se upusti u novi posao. Počeo je da se bavi proizvodnjiom lešnika.

 

OVO JE TAJNA NAJSTARIJEG SRBINA: Ilija ima 102 godine, nikada ne ide kod lekara, i ne pije lekove! (FOTO)

 

– Prepreka je jedino što se dugo čeka na povraćaj sredstava, ali ko može da sačeka priča je lepa, s obzirom da mala proizvodnja u Srbiji ne zadovoljava potrebe, pa se lešnik uvozi iz Turske. Kod mene je potražnja mnogo veća od ponude. Zovu me ljudi iz cele Sribje i mogao bih da prodam mnogo više. Međutim, za mene i egzistenciju moje porodice, ovo je sasvim zadovoljavajuća proizvodnja i prihod – ističe Zoran.

 

Lešnik može da čeka dobru cenu

 

On je svoje lešnike zasadio 2006. godine i tek je prošle godine po prvi put ubrao plodove svog rada. Naime, lešnik rađa tek osme, devete, pa čak i desete godine kada je njegov rod u punom kapacitetu.

 

Novaković je posadio 500 sadnica na jednom hektaru i dobio rod prošle godine od oko dve tone neočišćenih lešnika, odnosno oko 850 kilograma očišćenih lešnika. Trenutna cena lešnika, prema njegovim rečima je 800 dinara na veliko, tako da se prostom računicom dolazi do toga da kada bi ih odjednom prodao po toj ceni – zaradio bi 680.000 dinara.

 

– Ne prodajem odmah, čekam pravu cenu. On nije kvarljiva roda, može da se čeka povoljna cena, ne mora istog meseca da se proda. Nisam prodao sve, jer imam stare kupce kojima mesečno isporučujem određenu količinu. Cena nikada nije pala ispod pet evra po kilogramu na veliko, za ovih 10 ili 11 godina koliko se time bavim – kaže Zoran, prenosi "agroklub.rs".

 

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

 

Uvezao sadnice iz Italije

Nakon istraživanja o lešniku i razgovora sa kolegama, svoje sadnice uvezao je 2006. godine iz Italije.

 

– Cena sadnica zavisi od toga da li su stablašice ili su žbunastog oblika. Stablašice su kalemljene sadnice, one su od pet do šest evra po stablu, a žbunaste sadnice su 2,5 do tri evra. Sve zavisi ko šta preferira i voli. Ja sam zasadio žbunaste sadnice i zadovoljan sam njima – kaže Zoran.

 

Prema njegovim rečima, njegove sadnice su kvalitnije od onih koje mogu da se nađu u Srbiji, jer imaju posebnu aromu, koja daje poseban miris kolačima, te su njegovi lešnici jako pogodni za poslastičare i konditorsku industriju.

 

Foto-ilustracija: Foter/steffenz

Foto-ilustracija: Foter/steffenz

 

Investicija od 5.000 evra

 

Cela investicija oko lešnika, od kupovine sadnica, obrađivanja placa, analize zemljišta do kupovine mašina i priključaka za traktor, realizovana je iz sosptvenih sredstva. Nije učestvovao na konkursima. Kada je podvukao crtu, cela investicija ga je koštala oko 5.000 evra.

 

Zoran je neke kupce tražio sam, a neki su mu sami došli. Svoj sajt ima već desetak godina, te su mnogi preko interneta saznali za njegovu proizvodnju lešnika. Kupci njegovih lešnika su uglavnom poslatičarnice i prodavnice zdrave hrane u užičkom kraju.

 

– Smatram da nismo pogrešili. Da ima posla oko njih – ima, ali sasvim pristojna zarada može da bude. Ovo nije naš maksimum, možemo da proširimo, ali za nas je sasvim dovoljno ovo što imamo. Pokrije se nešto sa penzijom, malo sa lešnicima i može pristojno da se živi – kaže Zoran.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Giks

    15. april 2017 | 13:59

    Odes u penziju sa 65 godina. Posadis lesnike, i posle 9-te godine pocinje pun rod. Ti tada imas 74 gosine. Malo je on zakasnio. Mozda njegovi naslednici budu zaradjivali ako nastave time da se bave. To govorim iz iskustva jer moj ujak ima lesnike i znam kiliko vremena treba da prodje da bi se pocelo zaradjivati.

  • amer

    15. april 2017 | 14:57

    Ima stare kupce a tek ove godine je ubrao plodove,

  • Hajmi

    15. april 2017 | 17:00

    I ja imam lešnike godinama i trenutna cena je 600 dinara na veliko i to te ucenjuju. A ja nisam vojno lice i nemam penziju i sigurno nemam nikakvu računicu.Ali biće za hleba ako ništa drugo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA