ČIKA RAŠO, ZA NAS ĆEŠ ZAUVEK BITI ŽIV: Ovako je govorio miljenik mnogih generacija (VIDEO)

Raša Popov, srpski književnik, dugogodišnji televizijski novinar, zvezda dečje televizijske emisije “Fore i fazoni”, preminuo je sinoć u 84. godini života

  • 15

Raša Popov, legendarni srpski književnik, publicista, glumac i dugogodišnji televizijski novinar, novinar-saradnik Mokrinskih novina, zvezda dečje televizijske emisije Fazoni i fore, preminuo je sinoć oko 23 sata u Beogradu u 84. godini života. Njegove reči će ostati zapamćene, a ovo su samo neke od njih. 

Preminuo legendarni dečji pisac Raša Popov: Život posvetio najmlađima, a ovako je on govorio

Rašu Popova su 2014. godine napali dečaci da mu otmu pare: Evo šta je predobri Raša tada rekao, bez reči osude

Informaciju o njegovoj smrti potvrdio je za Telegraf.rs njegov sin, koji je rekao da još nije odlučeno vreme i mesto sahrane, da će te informacije biti poznate kasnije u toku dana, te da bi on voleo da oca sahrani u Aleji zaslužnih građana.

Radivoj Raša Popov bio je novinar-saradnik Mokrinskih novina, zvezda dečje televizijske emisije Fazoni i fore. Autor je više desetina knjiga za decu i odrasle.

Poznati su mnogi Rašini citati a neki od njih su:

- Ne postoji osećanje da si Vojvođanin, ja se osećam Banaćaninom.

- S jedne strane, u gradovima kapital drže novi kompradori, to su oni koji trgovačkim špekulacijama stiču ogroman kapital, a sela uzimaju novi latifundisti. Sve je po latino-američkom obrascu. Kad sam to rekao na jednoj privatnoj televiziji, cenzurisali su me.

- Intelektualac nije onaj ko je diplomirao na nekom fakultetu, već je onaj ko ima pravo rešenje u pravom trenutku.

- Bogat si onoliko, koliko si proputovao svetom.

Rođen je 26. juna 1933. godine u Mokrinu. Godine 1952. došao je na studije u Beograd. Završio je Filozofski fakultet. Više je voleo istoriju od književnosti, ali ipak se opredelio za književnost.

Novinarsku karijeru započeo u novosadskom Dnevniku. Bio je novinar lista “Mladost“ od 1961. do 1964, zatim novinar Radio Beograda od 1964. do 1967. U Televiziji Beograd je bio do 1995. godine. Osim toga bio je lektor za srpskohrvatski jezik u Londonu, Birmingemu i Notingemu od 1975. do 1977. Glavni urednik izdavačke kuće Matica srpska bio je od 1983. do 1985. godine.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Dobitnik je Godišnje nagrade Radio Beograda 1967. godine za seriju “Vidovi fašizma“.

Nastupao je u TV serijama kao pripovedač, neke od najpoznatijih su “Radost saznanja“, “Fazoni i fore“, “Varošarije“, “U snu san“, “Šešir bez dna“.

Bio je oženjen Radojkom, profesorkom književnosti, a imaju sina Bojana i ćerku Dijanu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA