≫ 

U Srbiji pronađeno žensko božanstvo staro 4.000 godina: Požarevac je već 5 godina svetska sila!

Radi se o gradu bronzanog ili bakarnog doba, koji je izgubljena karika između Lepenskog vira, Vinče i kasnijih civilizacija

  • 6

Arheolozi sa Viminacijuma iskopali su 2012. godine na lokalitetu “pod Klepečkom” figurinu ženskog božanstva staru oko 4.000 godina.

Reč je o bliznakinji idola koji se nalazi u svim svetskim istorijama umetnosti, pisale su tada Večernje novosti.

SRPSKI ARHEOLOZI OTKOPAVAJU PALATU RIMSKOG CARA: Nova otkrića na lokalitetu “Vrelo Šarkamen” (FOTO)

Pronalazak je izazvao ushićenje naučnika, jer je od “Kličevačkog idola” – prve figure boginje misteriozne kulture iz srpskog Podunavlja, ostala samo fotografija.

Slavna figurina, koja je pronađena 1881. u selu Kličevcu i izazvala svetsku senzaciju, nestala je u austrijskom bombardovanju beogradskog Narodnog muzeja u Prvom svetskom ratu.

Pronalazak gotovo identičnog idola je pravo uskrsnuće boginje koja je između ostalog i simbol grada Požarevca – zadovoljno kaže arheolog Ilija Danković iz Arheološkog instituta SANU.

On je sa kolegama Sašom Redžićem i Mladenom Jovičićem otkrio ostavu sa 25 figura i posuda kraj grobnice iz drugog milenijuma pre naše ere. – “Kličevački idol” je bio senzacija i smatralo se da je jedinstven, pa je njegov nestanak smatran nenadoknadivim gubitkom. Sad se desilo čudo, jer ne samo da smo našli gotovo identičan “Klepečki idol”, već i pravu riznicu misterioznog naselja.

Keramičke posude i idoli nađeni na lokalitetu Klepečka izrađeni su od crne keramike bogato ukrašene belom glinom, kakva se javlja tek 1.000 godina kasnije na jonskim ostrvima.

CRNA MAGIJA U KOSTOLCU: Usred Srbije otkrivene MISTERIOZNE ploče sa kletvama na jeziku ISUSA HRISTA

– Reč je o veoma razvijenoj kulturi koja je imala i umetnike i tehnologe koji su umeli da izvedu posude tankih zidova ali velike čvrstoće. Boja se nije promenila ni posle četiri milenijuma, što znači da su poznavali i tajne pigmenata. Pozvali smo u pomoć vrhunske stručnjake raznih specijalnosti, da zajedno odgonetnemo kakva je to kultura bila.

Direktor arheološkog parka Viminacijum, prof dr Miomir Korać, dodaje da ravnica između brda Nosak, gde je letos otkriveno groblje mamuta, i ostataka rimske prestonice Gornje Mezije krije još jedan grad iz drugog milenijuma pre naše ere.

– Kopali smo kanal da isušimo jezero koje je napravila kiša na nalazištu i otkrili da je 2.000 godina pre nove ere ovde bilo naselje koje se prostiralo hektarima – kaže prof dr Korać. – Ovo otkriće će naterati istoričare da prepravljaju knjige, jer je reč o gradu bronzanog ili bakarnog doba, koji je izgubljena karika između Lepenskog vira, Vinče i kasnijih civilizacija.

Arheolozi naglašavaju da je grob sa drevnim figurama idola otkriven na istom posvećenom tlu gde su sahranjivani Kelti, Rimljani i Srbi sve do 19. veka.

Ovo je dokaz naše teze o kontinuitetu života na ovom prostoru, od preistorije do danas – kaže Korać. – Ovo je prostor na kome život neprestano buja, samo se civilizacije prelivaju i transformišu iz jedne u drugu, ali čuvaju dobar genetski kod.

Kličevački idol

Kličevački idol predstavlja figuru paganskog božanstva iz bronzanog doba, izrađenu od crne gline, pronađenu u selu Kličevac 1881. godine. Predstavlja žensku figuru, najverovatnije boginju plodnosti. Izrađena je od ilovače, visine 34 cm i širine 17 cm.

Figura pripada Dubovačko-žutobrdskoj kulturnoj grupi, koja obuhvata period od 1500.–1000. p. n. e. i to, najverovatnije, drugoj polovini navedenog razdoblja.

Pronađen je u grobu, pored urne sa pepelom pokojnika, zajedno sa ostalim darovima za pokojnika po tadašnjim običajima. Slični primerci, su kasnije nađeni u okolini Vršca i u Banatskom podunavlju.

Originalni primerak je uništen tokom austrijskog bombardovanja Beograda u vreme Prvog svetsog rata, kada je razorena zgrada Narodnog muzeja u Beogradu u kojoj je bio čuvan. Simbol kličevačkog idola nalazi se na grbu grada Požarevca.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/urbancityradio.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aquarius

    21. april 2017 | 08:41

    Ovakve vesti volim

  • gaga

    21. april 2017 | 18:07

    ja sam starosedeoc u Branicevu kao i moja familija koja je iz sela Klicevac presla u dugo selo da zivi! Klepecka je bila veliko selo i danas seljani sela Klicevac znaju gde je bila crkva jer tu je postavljen krst!Inace samo selo Klicevac je nastalo od mestana seljana sela Klepecka.za vreme Kocine krajine bilo je strasnih pokolja od strane Turaka i stanovnistvo je bezalo u Banat.Selo Klepecka je spaljeno i unisteno a njegovi stanovnici koji su s evratili iz Banata osnovali su novo selo Klicevac! Hocu da kazem da je to autohtona kultura i stanovnisto.Najbolji dokaz uzza to je pretrazivanje koje je vrsio proff.dr.Djordje jankovic nedaleko odatle smao 12 kilometara u selu Tranjane koje se nalazi isto u Stigu i koje ima jedno jako staro groblje jos od neolita!kada su uradjeni markeri DNK ostataka urlih iz neolita i poslednjih umrlih u nasem vremenu.razlike su bile male!Sto govori da je stanovnistvo autihtono!

  • Raspucin

    21. april 2017 | 09:31

    Sad ce ponovo da nas bombarduju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA