Oslobođena devojčica (11) koju je ISIS oteo i prodao je kao seksualnu robinju: Godinama su se iživljavali nad njom

Džihadisti ISIS-a zarobljavali su žene jazidske manjinske zajednice i činile ih seksualnim robinjama koje bi prodavali putem njihovog samoproklamovanog "kalifata"

  • 4

Iračke snage u Mosulu oslobodile su 11-godišnju devojčicu koju je Islamska država otela i prodala u roblje 2014, saopštila je danas državna policija.

OVO JE LICE SEKSUALNE ROBINJE ISIS-a: Unakazili su je i prodali je za 11.000 evra (FOTO)

Devojčicu su zajedno sa sestrama i majkom oteli džihadisti u selu Košo, južno od jezidskog grada Sindžar u severnom Iraku, prenosi AFP.

Nju su, kako se navodi, juče oslobodile snage bezbednosti u toku operacije u blizini zapadnog dela Mosula, Taneku, izjavio je glavni poručnik policije general Raed Šakir Džavdat. Elitna služba za borbu protiv terorizma tada je izvodila operaciju u toj oblasti i osigurala više od polovine tog dela grada.

- Ti koji su kidnapovali ovu decu su čudovišta - rekao je glavni pomoćnik generala Džavdata major general DŽafar al Batat, u video snimku koji je danas objavljen, a na kom se vidi oslobođena devojčica u policijskoj stanici u južnom Mosulu.

Foto: Profimedia/Corbis VII Foto: Profimedia/Corbis VII

Istaknuta jezidska poslanica Vian Dakil koja je pomogla da se loša situacija u kojoj se nalazi njena manjinska zajednica, predstavi svetu kada su džihadisti "progrmeli" kroz njihov region, rekla je da je operacija oslobađanja devojčice bila oprezno isplanirana.

- Kada je ISIS zauzela njeno selo 15. avgusta 2014, ona je imala osam godina i kidnapovana je zajedno sa majkom i sestrama. Prvo je odvedena u Tal Afar, a zatim prodata u Mosul - rekla je Dakil za AFP.

Agencija podseća da Jazidi nisu ni Arapi ni muslimani i kada je ISIS pre skoro tri godine prolazila kroz region u severnom Iraku, ona je masakrirala manjinsko stanovništvo što su UN okarakterisale kao genocid.

Većina manjinskog stanovništva kojih ima oko nekoliko stotina hiljada, živi u severnom Iraku, uglavnom u krugu velikog grada Sindžar, nad kojim su antiterorističke snage sada preuzele kontrolu, ali koji je velikim delom bio uništen.

Džihadisti ISIS-a zarobljavali su žene jazidske manjinske zajednice i činile ih seksualnim robinjama koje bi prodavali putem njihovog samoproklamovanog "kalifata".

Veruje se da je oko 3.000 njih još u zatočeništvu, navodi agencija.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA