Šta se nalazi u poglavlju 7 koje se tiče intelektualne svojine: Pred nama su dva osnovna zadatka (FOTO)

Prvi čovek Zavoda za intelektualnu svojinu je rekao da se nada da će zemlje Evropske unije da se u junu ili septembru izjasne o trenutnoj pregovaračkoj poziciji Srbije i da će potom poglavlje 7 koje se bavi time biti otvoreno

  • 1

Srbiji je potrebna dosledna i efikasna zaštita intelektualne svojine zato što strani investitori ne dolaze tamo gde im država ne garantuje zaštitu njihovih patenata, žigova i geografskih oznaka porekla. Taj posao nije lak i ne može da se završi preko noći, ali to je cena koju moramo da platimo ako mislimo da sebi obezbedimo pristojnu evropsku budućnost - poručio je na današnjoj proslavi povodom Svetskog dana intelektualne svojine v.d. direktora Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić.

ZAVOD ZA INTELEKTUALNU SVOJINU NAPUNIO 96 GODINA: Smanjena piraterija, naročito u oblasti softvera (FOTO)

VLADIMIR MARIĆ: Poštovanje intelektualne svojine i autorskih prava vode Srbiju u Evropu! Piraterija mora da se pobedi

On je ovom prilikom rekao da se nada da će se zemlje Evropske unije u junu ili septembru izjasniti o trenutnoj pregovaračkoj poziciji Srbije i da će potom poglavlje 7 koje se bavi time biti otvoreno.

Vezano za pomenuto poglavlje, Marić je naveo da su pred nama dva osnovna zadatka, a to su donošenje novih propisa u ovoj oblasti i sprovođenje prava u zaštiti intelektualne svojine.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ova godina će biti godina kada ćemo doneti novi Zakon o autorskim i srodnim pravima i koji će poboljšati položaj određenih kategorija autora. Primera radi, glumcima će, biti priznata neka prava koja trenutno nisu priznata u našem nacionalnom zakonu, produžiće se rokovi zaštite za proizvođače fonograma i interpretatore. Novi zakon detaljnije će urediti i zaštitu baze podataka, softvera, novih oblika iskorišćavanja autorskih dela na internetu - najavio je prvi čovek Zavoda.

Očekuje se i donošenje novog Zakona o patentima, Zakona o žigovima, kao i Zakona o zaštiti topografija poluprovodničkih proizvoda.

U proceduri je i usvajanje Nacionalne strategije razvoja intelektualne svojine za period od 2017. do 2012. godine. Glavni cilj strategije je takođe naprednije sprovođenje spornih prava.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Čitav proces usaglašavanja naših propisa sa evropskim podeljen je u dve faze. Veći deo usaglašavnja trebalo bi da bude okončan u prvoj polovini 2017. godine, a drugi, manji deo do kraja 2018. godine, ali pre svega unapredićemo zakonodavni okvir za zaštitu prava intelektualne svojine pred sudovima i tužilaštvima i ojačati naše kapacitete u toj oblasti - istakao je Marić.

Događaju su prisustvovali i Viktor Nedović, pomoćnik ministra prosvete za međunarodnu saradnju i Tanja Miščević, šef pregovaračkog tima Srbije o članstvu u EU.

Miščević je istakla da industrije koje se zasnivaju na intelektualnoj svojini imaju neverovatan učinak i značaj na bruto domaći proizvod i razvoj države, ali i da inovacija nema značaja bez primene.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ta primena je manjkava u Srbiji. Hajde da se pozabavimo time. Još jedno od bitnih pitanja kojima treba da se pozabavimo je to kako inovacije povezati sa privredom. Tu nemam odgovor - rekla je Miščević.

Šefica pregovaračkog tima kaže da za sada nije poznato kada će biti otvoreno poglavlje 7, ali da Srbija u vezi sa tim poglavljem dobija brojna pitanja zemalja članica.

- Ne znam kada će biti pregovora, ali znam da smo za njih jako spremni - zaključila je Miščević.

Daljinac baner

(S.Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • livia

    28. april 2017 | 09:59

    Zašto se mučimo sa poglavljima, kad ionako nećemo nikad ući u EU? Jel' nas ta EU poštuje kao narod i naciju? Ne! Pa, zašto onda EU integracije?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA