Nova opasnost za srpsku poljoprivredu: Posle grada i mraza, voće napadaju NOVA POŠAST!

- Umerene temeprature, a posebno vlaženje lista u dužem vremenskom intervalu, stvaraju idelane uslove za oštećenje biljaka, što može imati veoma negativne ekonomske posledice - upozorava prof. dr Drago Milošević sa Agronomskog fakulteta u Čačku

  • 2

Trenutne vremenske prilike u zapadnoj Srbiji i Šumadiji idealne su za masovnu infekciju poljoprovrednih kultura i pojavu mnogih biljnih bolesti, upozorava prof. dr Drago Milošević sa Agronomskog fakulteta u Čačku.

Sneg obrao bostan: Nećemo imati šljivu i jabuku da pojedemo, uništeno 50 odsto roda maline!

Neće da osiguraju rod, a kad mraz uništi useve, traže pare od države: Koliko Srbija zaista pomaže poljoprivrednicima

Srpska poljoprivreda, a posebno voće, posle mraza, snega i grada koji su poslednjih meseci desetkovali rod, mogla bi se suočiti sa novom opasnošću, biljnim bolestima.

Prema rečima prof. dr Miloševića, umerene temeprature, a posebno vlaženje lista u dužem vremenskom intervalu, stvaraju idelane uslove za oštećenje biljaka, što može imati veoma negativne ekonomske posledice.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Početak ove vegetacione sezone je sličan onoj u 2014. godini, kada su stvorili identični uslovi za masovnu pojavu bolesti gajenih biljaka epidemijskih razmera, kao što su plamenjača krompira, čađava krastavost jabuke i kruške, pegavost lista višnje i trešnje, plamenjača šljive, plamenjača vinove loze, rđe pšenice i mnoge druge bolesti. Tada smo imali velike štete u proizvodnji krompira, jabuke, pšenice, vinove loze, višnje, trešnje i drugih gajenih biljaka - naglava prof. dr Milošević.

Foto: Wikipedia.org /  Juhanson Foto: Wikipedia.org / Juhanson

On upozorava proizvođače da obrate pažnju na one bolesti koje generišu specifični vremenski uslovi kakvi su bili ovih dana i da zaštite svoje useve i zasade kako bi izbegli štete u prinosu i kvalitetu.

- Potrebno je, ako to već nije učinjeno, da se čim prestanu padavine obavi tretman odgovarajućim fungcidima kako bi se sprečila šteta. U slučaju da je obavljen tretman, a kiša je pala neposredno posle njega, treba ga ponoviti čim dozvoli vreme. Pesticide treba primenjivati u preporučenoj dozi  ili u koncentraciji onako kako piše u uputstvu za primenu. Povećane doze ne mogu nadoknadirti propušteni tretman - objašnjava prof. dr Milošević.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA