≫ 

Njena knjiga ih je naterala da opet skinu maske, otvorena je Pandorina kutija: Danica se ne zaustavlja, ide da raskrinka Vokera do kraja

Kada sam objavila ovu knjigu, nisam očekivala da ću otvoriti Pandorinu kutiju. Nisam očekivala da ću naterati Vokera da ponovo skine masku, i da saznamo da je on sve ove godine odlazio na Kosovo i radio na stvaranju "Velike Albanije". Sad vidimo da je i Ranta ponovo sa njim u tome. Njih dvoje uvek idu u paketu.

  • 39

Vilijam Voker, koji sada promoviše svoj predlog o ujedinjenju Albanaca, pre 17 godina diktirao je finskoj forenzičarki Heleni Ranti kako treba da sačini izveštaj o obdukciji stradalih Albanaca u selu Račak na Kosovu. U izveštaju je sve okarakterisano kao srpski zločin nad albanskim civilima i poslužilo kao opravdanje NATO bombardovanja Srbije. Samo jedna žena uspela je da im se suprotstavi i ponovo pokrene lavinu.

Danica je raskrinkala zaveru protiv Srba i postala noćna mora Tačija i Haradinaja: Ovo je njena životna ispovest (FOTO)

Užasno svedočenje albanskih terorista o masakru Srba: Silovali smo vaše devojčice, vadili im oči i komadali ih (FOTO)

Voker je o slučaju Račak ćutao od 1999. godine. Oglasio se samo kada je Ranta objavila autobiografiju u kojoj je priznala da je izveštaj pisala pod njegovim pritiskom. Kratko je demantovao i na tome se završilo.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Jedna žena, ipak, nije htela da ćuti. Danica Marinković je 1999. godine bila šef istražne ekipe Okružnog suda u Prištini, prva koja je stigla u Račak i napisala izveštaj sa uviđaja. Njen i prvi Rantin izveštaj bili su identični, ali je finska forenzičarka svoj iskaz ubrzo promenila.

Zbog toga što je znala istinu o Račku, Danica Marinković je godinama prolazila golgotu, da bi ovog marta konačno i ona, kao i Ranta, objavila knjigu "Sudija u ratu i miru", sa svim detaljima o onome što se dešavalo na Kosovu.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Slučajno ili ne, Vilijam Voker, ubrzo se oglašava, prvi put posle 18 godina i ponovo zagovara istu ideju kao i 1999. godine - ideju o Velikoj Albaniji. Danas se oglasila i Ranta, sa nešto izmenjenim iskazom nego ranije. Sada tvrde da su na njen izveštaj uticali Voker, ali i srpski predstavnici.

- Kada sam objavila ovu knjigu, nisam očekivala da ću otvoriti Pandorinu kutiju. Nisam očekivala da ću naterati Vokera da ponovo skine masku, i da saznamo da je on sve ove godine odlazio na Kosovo i radio na stvaranju "Velike Albanije". Sad vidimo da je i Ranta ponovo sa njim u tome. Njih dvoje uvek idu u paketu kada treba da se potpiruje vatru na Balkanu. I tako već dve decenije - kaže Danica.

Dodaje da ipak ne veruje da će doći do stvaranja Velike Albanije.

- Činjenica je da Voker sve ovo sad radi po istom scenariju kao 1999. godine. Ali, ne verujem da će doći do stvaranja Velike Albanije. To bi bilo ravno smaku sveta, verujte mi. Ceo Balkan bi bio poremećen. Ako to krene da se ostvaruje, nastradaće sve zemlje u regionu, najviše Crna Gora i Makedonija - objašnjava Danica.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Ubrzo nakon objavljivanja knjige "Sudija u ratu i miru", Voker se prvi put bez skrivanja pojavio na Kosovu i dao prvu izjau posle 18 godina.

- Bio sam sa njima kada su proglasili nezavisnost. Albanci su dobili i došli su zajedno da slavimo, sada je vreme posle nezavisnosti, za poslednji korak, da svi budemo zajedno, da se ostvari ovo dostignuće, moj veliki projekat - rekao je Voker.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

- On dobija debele pare za sve što je uradio i što, kako smo sad saznali, i dalje radi na Kosovu. U toj prljavoj igri, vidi samo svoju dobit, briga ga za Albaniju i Albance - kaže Danica uznemireno.

Nakon ponovnog aktiviranja Vokera, srpske diplomate dobile su nalog da na svakom mestu na međunarodnoj sceni svetske zvaničnike upoznaju sa pravom ulogom bivšeg šefa misije OEBS.

Tkođe, Damica planira da štampa knjigu na nekoliko stranih jezika kako bi se istina čula što dalje.

Daljinac baner

(J. Stakić/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    13. maj 2017 | 12:12

    SVAKA ČAST HTABRIJ ŽENI DA ŽIVITE 100 GODINA JOŠ!!!!!

  • zoran

    13. maj 2017 | 12:09

    Danice napred ovo zlo MORA da se zaustavi i taj zlocinac mora u HAG . Prevedi knjige sto pre da ih saljemo po celom svetu . NJega ce neko da sredi videces! H V A L A. T I !

  • Daki

    13. maj 2017 | 12:07

    Ako postoji mogucnost da se pomogne ovoj hrabroj zeni u vidu donacije za stampanje knjiga na stranim jezicima,ja sam vise nego rad da uplatim neku sumu,da bi se cula i nasa strana,a ko je kriv,bog neka sudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA