≫ 

Jedemo krompir iz Amerike, Albanije i Egipta, a ivanjički bacamo

Profesor Zoran Broćić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu naglašava da bi bi trgovci trebalo da transparentno napišu odakle krompir dolazi

  • 22

Pojedini supermarketi i trgovci na pijacama u ponudi imaju nekoliko vrsta krompira: egipatski, američki, pa čak i albanski. I dok se na ovim prodajnim mestima forsira mladi krompir iz uvoza, koji je do Srbije prevalio hiljade kilometara, domaći proizvođači – čuveni ivanjički krompir daju u bescenje, piše Politika.

NIJE ŠALA: U Japanu je nestašica nečega čega u Srbiji ima u izobilju

Nekada smo bili izvozna sila ovog produkta, koji se mogao naći na trpezama Crne Gore, Italije, Rumunije... Sada je situacija malo drugačija. Površine pod krompirom su sve manje, a prosečan prinos od 17 tona po hektaru nije dovoljan da budemo konkurentni sa evropskim proizvođačima.

Profesor Zoran Broćić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže da je cena domaćeg krompira trenutno neizdrživo niska i daje tržište prerano liberalizovano na štetu domaćih proizvođača.

- Naravno da sada uvoznici traže načine da kupe najpovoljnije. Krompir iz Amerike je verovatno, tokom zime, zalutao u Srbiju. Ali iz Albanije uvozimo. Oni imaju ranu proizvodnju, ali i mi izvozimo tamo. Mladi krompir koji se sada nudi uglavnom stiže iz Albanije, Makedonije, Egipta... To uglavnom traje do juna, kada na pijace stže domaći krompir. Tada uvoz staje, sve do nove godine - objašnjava on za ovaj list.

On naglašava da bi bi trgovci trebalo da transparentno napišu odakle krompir dolazi.

Nedavno je objavljeno da se ivanjički krompir nakupcima prodaje od pet do deset dinara, a neki ga iz revolta i bacaju.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србин Бар

    19. maj 2017 | 14:45

    Поријеклом сам са Сјевера Ц.Горе.Студије сам завршио од пољопривредних производа тога краја.Главни производ,оред Сточарства била је Производња Кромпира..Сађен је на надморској висини између 800 и 1.000 м.абио је чувен у читавој Југославији.Гусиње,Пчав,Андријевица,Колашин је саб свој птоизвод продабала Словенији. међутим,увођењеђ Хибрида из Холандије и Њемачке ,квалитет је опао сигурно за 80% ,док је принос дуплиран.Такав квалитет нема тржиште ипроизводња је пала домаће сорте само за кућне потребе. врдим,фа је наш крпммир далекп квалитетнији од увозног. појачати Стоп А ство,добито органдко ђубриво вратити се домаћим сортама и пласман је загарантован.

  • NoComent

    19. maj 2017 | 08:19

    Ee zato propada ovo drzava.. osnov svake drzave je poljoprivreda iz nje se dalje razvija privredni sistem.

  • Radikalni HAMAS

    20. maj 2017 | 16:28

    Sta je tu novo vec godinama ista priča

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA