Gužva na šalterima postaje prošlost: Dokumenta ćemo od danas vaditi mnogo brže

Građanima će organi uprave usluge izvršavati efikasnije i za mnogo kraće vreme

  • 6

Od danas građani više neće morati da vrše poslove "poštara" koji raznosi dokumenta od kancelarije do kancelarije javne uprave.

Čuvajte novčanike, jer ako izgubite dokumenta, vađenje novih koštaće vas PAPRENO

Implementacija informacionog sistema eZUP koji će zaposlenima u javnoj upravi omogućiti brzo i jednostavno pristupanje podacima koji su im potrebni za odlučivanje u upravnim postupcima koji vode, počela je danas, saopstilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Na taj način, građanima će organi uprave usluge izvršavati efikasnije i za mnogo kraće vreme.

To će, kako se navodi u saopštenju, omogućiti doslednu primenu principa da organi uprave nemaju pravo da traže od građana izvode, uverenja i potvrde o podacima koji se vode u službenim evidencijama, već te podatke pribavljaju sami.

Prošle godine država je samo iz matičnih knjiga izdala preko tri miliona izvoda, a eZUP će da eliminiše potrebu da građani vade izvode iz matičnih knjiga, kao i druge potvrde i uverenja.

Takođe, podseća se da danas počinje i puna primena Zakona o opštem upravnom postupku, a u prvoj fazi sistem eZUP je povezao 14 baza podataka 6 velikih institucija u

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Srbiji - matičnih knjiga MDULS-a, baza MUP-a, Poreske uprave, Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošljavanje i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

- Država se okreće ka građanima kroz brži i efikasniji rad organa uprave, kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou - istakla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić povodom početka rada novog informacionog sistema.

Primera radi, službenik u policijskoj stanici moći će na „dva klika“ da pristupi podacima iz matične knjige venčanih za lice koje zbog promene prezimena nakon sklapanja braka želi da zameni lična dokumenta.

Foto-ilustracija: Profimedia/PixPO Foto-ilustracija: Profimedia/PixPO

Kako bi se službenici što pre obučili za korišćenje informacionog sistema eZUP, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je organizovalo obuke za zaposlene u državnim organima i lokalnim samoupravama, a tokom juna Ministarstvo će pratiti početak implementacije novog sistema, kao i primenu Zakona o opštem upravnom postupku.

Ministarstvo očekuje da se svi organi uprave prilagode i u što kraćem periodu iskoriste prednosti novog informacionog sistema, kako bismo svi zajedno doprineli razvoju moderne elektronske uprave i bili na usluzi građanima i privredi.

Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave pozvali su sve organe uprave da krenu u punu primenu ovog sistema koji će zaposlenima olakšati obavljanje poslova, a građanima uštedeti vreme i novac.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina boli...

    1. jun 2017 | 17:34

    Koliko su sposobni iz ministarstva najbolje odslikava primer zdravstvenih knjižica. Podneo sam zahtev preko euprava i platio za knjižicu na kućnu adresu 10.11.2016. i jos uvek nije izrađena a danas je 01.06.2017.

  • Dragan

    1. jun 2017 | 17:28

    U vladi jedino Brnabicka radi konkretno scoj resor. Ovo ostalo moze kuci.

  • polat

    1. jun 2017 | 18:31

    to ste rekli I prije pola godine,ali to nece zazivjet u Srbiji zbog toga sto pojedine lokalne samouprave itekako uzimaju puno za ovu papirologiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA