Kada su mali maturanti trećeg dana polaganja dobili test, zanemeli su: Bilo je nemoguće čak i da pomisle da prepišu

Polaganje male mature je upravo završeno, a kombinovani test iznenadio je sve osmake. Kada su im u devet sati podeljeni testovi primetili su da je svaki test na naslovnoj strani obeležen različitim slovom

  • 8

Polaganje male mature je upravo završeno, a kombinovani test iznenadio je sve osmake. Kada su im u devet sati podeljeni testovi primetili su da je svaki test na naslovnoj strani obeležen različitim slovom, a od direktora su dobili instrukcije da gledaju samo svoj test i da ne pokušavaju da prepisuju, jer će im to neće poći za rukom, pišu Novosti.

Ovo su tri najteža pitanja iz srpskog jezika za male maturante: A odgovor im je već dat u pitanju!

Devojka iz Sandžaka poručuje: Iako živim u Srbiji, moj jezik je bosanski, boriću se da on živi!

Ovo su rešenja testa iz matematike: Proverite da li ste i gde pogrešili u računanju

A zapravo svi testovi su bili isti, samo je bio drugačiji raspored pitanja. Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja štampao je pet varijanti testova - označenih slovima I, B, G, F i H, koji su raspoređivani tako da deca koja sede blizu dobiju različite oznake.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Prethodnih godina najviše prepisivanja je bilo na kombinovanom testu, pa smo hteli to da sprečimo. Nismo hteli da dajemo različita pitanja, da neka deca ne bi dobila teže zadatke od drugih, već je odlučeno da se napravi nekoliko varijanti rasporeda istih pitanja - kažu u Ministarstvu prosvete.

Osnovci koji su izlazili sa polaganja komentarisali su da su im najteže bile fizika i hemija. Odlični đaci govorili su da test nije bio težak, a lošiji da im je kombinovani test, sa pitanjima iz istorije, geografije, biologije, hemije i fizike, bio teži i od matematike i od srpskog.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Začuđena

    16. jun 2017 | 11:52

    Pitajte decu:prepisivalo se masovno! Kao i u celom našem društvu - oštećeni pametni, vredni i pošteni!

  • Začuđena

    16. jun 2017 | 20:13

    Mare, nisu deca trapava, već im je prepisivanje moralno pogrešno, kao laž, prevara, krađa,... Značenje reči moral možete potražiti u rečniku!

  • Lina♡☆♤♢♡

    16. jun 2017 | 14:35

    Malo nezgodno je bilo zbog pomešanih pitanja ali pomalo se ipak prepisalo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA