4 hiljade maturanata ostaje bez osnovnog obrazovanja: Svaki sledeći ispit polagalo sve manje dece

Svi oni koji se nisu pojavili na polaganju završnog ispita moraće da dostave opravdanje zašto su izbegli neki predmet ili čitavu malu maturu. U suprotnom, neće moći da završe osnovnu školu

  • 1

Oko 3.900 osmaka u Srbiji u avgustu će morati ponovo da polaže malu maturu jer se prošle nedelje nisu pojavili na završnom testu, saopštili su iz Ministarstva prosvete i nauke.

 

Sutra počinje prijemni za osmake: U srednjim školama više mesta nego maturanata

 

Kako prenosi Informer, prema podacima iz školskih uparava, od ukupno 72.200 osmaka završnom ispitu iz srpskog jezika prisustvovalo je 69.726. Međutim, sledećeg dana na ispitu iz matematike pojavilo se njih 68.360, dok je kombinovani test polagalo 68.347 učenika.

 

U ovu grupu ne spadaju deca sa posebnim potrebama, jer oni malu maturu polažu po drugačijim pravilima.

 

Kako nadležni poručuju, svi oni koji se nisu pojavili na polaganju završnog ispita moraće da dostave opravdanje zašto su izbegli neki predmet ili čitavu malu maturu. U suprotnom, neće moći da završe osnovnu školu.

 

- Ne mogu đaci sa ulice da dođu u avgustu i polažu neki od tri testa. Svaka škola mora da dostavi potvrdu, lekarsku ili neku drugu potvrdu, koja će objasniti razlog zašto je njihov učenik nije polagao ispit - rekao je Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

 

On je naglasio da nije naivna stvar, jer se bez papira o završenoj maloj maturi ne može imati ni dokument o završenom osnovnom obrazovanju.

 

Druga šansa đacima se ukazuje krajem avgusta.

 

- Nakon toga biće raspoređeni u one škole u kojima ima preostalih mesta - ističu u ministarstvu.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iznogud

    20. jun 2017 | 20:23

    vide deca da od debilane nema koristi,pa se ne opterecuju sa tim...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA